Suky14

29.Květen 2007

Marka Ivana mrzí pomluvy o Ústí, s kamarádem Suchařípou si nějaký čas fotbal nezahraje

Těšil se, jak Ústeckým Lvům pomůže do extraligy. Dával góly, sbíral nahrávky. Po základní části byl v klubovém hodnocení produktivity na druhém místě. Ale Marek Ivan na severu Čech ročník nedokončil. Po prvním kole play off mu klub náhle zrušil smlouvu a důrazný bijec musel téměř na hodinu z Ústí odejít. Co se stalo? Proč to náhlé loučení? Někdejší hráč Zlína, Znojma, Karlových Varů či Třince o tom zpočátku nechtěl mluvit. Měl s klubem smlouvu, také to pro něho bylo hodně čerstvé. Ale nyní už se hovorům o tématu nebrání. "Když vyhodili trenéra Hynka, věděl jsem, že to se mnou půjde z kopce," tvrdí.

V základní části první ligy nasázel soupeřům patnáct branek, přidal dalších 19 asistencí. Lépe na tom v klubu byl jen Tomáš Martinec. "Pod Pavlem Hynkem jsem hrál do sytosti. Přesilovky, oslabení, prostě pořád. Ale jakmile došlo ke změně kouče, už to takové nebylo. Přišli noví kluci z Kladna, kterým trenér Evan věřil. Já už delší dobu tušil, že se v mém případě něco stane. Určitě to ze strany klubu nebylo chvilkové rozhodnutí," reaguje Ivan.

Jakmile s ním ústecký klub přestal počítat, začal se Ivan připravovat na operaci. "Měl jsem prasklý meniskus a hrál s tím play off. Myslím si, že to jasně dokazuje, jak mi záleželo na úspěchu Ústí v play off. Když to náhle skončilo, hned jsem se s lékaři domlouval na zákroku. Podstoupil jsem ho 17. dubna, tedy před měsícem," dodává.

Už jste zdravotně v pořádku?
"Dá se říci, že ano. Hlavní potíže zmizely. Ještě že jsem na tu operaci šel. Jakmile mi lékaři koleno otevřeli, našli tam výrůstky. Musely ven, přitom předtím jsme o nich nevěděli. Operaci jsem chtěl podstoupit už během sezony, mezi svátky. Ale v Ústí jsme se domluvili, že budu pokračovat. Teď už nemělo cenu na nic čekat."

Kdy se začnete chystat na novou sezonu?
"Chtěl bych co nejdřív. Dohodl jsem se na smlouvě s Mladou Boleslaví, příští týden bych se měl pustit do tréninku. Ale budu to dělat opatrně, protože s nohou ještě nesvedu, co bych chtěl. Pořádně ji neohnu, nemohu běhat. Čeká mě spousta hodin na rotopedu, půjdu také na spinning. Budu se vracet trpělivě jako každý, kdo je po operaci."

Proč jste si vybral zrovna Mladou Boleslav?
"Nabídek se mi sešlo víc. Ta z Bolky byla zajímavá, ale lákalo mě to také zpátky do Třince. Ozval se ještě jeden moravský klub, nicméně o něm veřejně hovořit nebudu. Nedohodli jsme se na finančních podmínkách. Nakonec jsem se domluvil s Mladou Boleslaví, mám i dohodu s Třincem. Když jim budou chybět hráči, mohu pomoci při utkáních v Čechách. Do Prahy to je z Boleslavi kousek, autem snadno dojedu do Litvínova, Ústí, Liberce, Pardubic..."

Ale v první řadě vás bude zajímat výsledek Mladé Boleslavi.
"Samozřejmě. Uzavřel jsem dvouletou smlouvu a vedení klubu jasně stanovilo, že během té doby chce postoupit do extraligy. Moc mě to zaujalo, chtěl bych pomoci, aby se tenhle cíl povedlo splnit. Toužil jsem po tom v Ústí, kde se ale postup konal beze mě. Vedení se mnou přestalo počítat."

Jaké vám tehdy představitelé ústeckého klubu sdělili důvody vyhazovu?
"Právě že žádné. Podle mého se k tomu schylovalo delší dobu. Od chvíle, kdy odešel Pavel Hynek. Já hrál pro něho. Pavel si mě přivedl, poskytl důvěru. Pak se všechno otočilo. Stoupal tlak, vyvrcholilo to tím, že mě poslali pryč."

Váš odchod během play off byl hodně nezvyklý a nečekaný. Vyrojila se spousta fám. Slyšel jste některé?
"Jo, leccos se ke mně dostalo. Byly to nesmysly. Lidé si toho navymýšlejí, přitom vůbec neznají podstatu věci."

Co vás třeba nadzvedlo?
"Že jsem měl prodávat zápasy! Taková blbost! Já makal pro Ústí, chtěl postoupit. A najednou bych měl udělat tohle? Jak bych to asi zařídil? Nebo jsem prý porušil den před zápasem životosprávu. Někdo zase vykládal, že mě viděli ve městě s nějakou holkou. Na tyhle věci jsem hodně háklivý. Mám manželku, narodilo se nám druhé dítě. Opakuju - nic z těch řečí nebyla pravda. Jsou to jen pomluvy, které mě strašně mrzí."

Nemohla být záminkou k odchodu skutečnost, že jste se po sezoně upsal Mladé Boleslavi? Tedy klubu, s nímž Ústí soupeřilo v semifinále play off první ligy?
"Tohle taky odmítám. Mám dvě děti, musím živit rodinu. Je mi úplně jedno, jestli to bude ve Varech, Havířově, v Boleslavi. Ústí jsem odváděl nejlepší služby, jakých jsem byl schopen. Lidé z vedení mi pak něco vytýkali, ale neměli pravdu. Navíc důvod vyhazovu jsem dodnes od nich neslyšel. Teď už je pro mě ústecké angažmá uzavřenou kapitolou. Řeknu jen, že mě v klubu zklamali. Hrál jsem tam rád, fanoušci mě měli rádi. Tohle někteří lidé těžce nesli."

Už vás zklamání přebolelo?
"Uvnitř ho pořád mám, ovšem myslím dopředu. Jsem hráčem Boleslavi i Třince, rád bych byl oběma klubům něco platný. Potřebuju se především dostat do pohody. Po operaci začínám s tréninkem, udělám všechno, abych se dal dohromady. Příští sezona bude důležitá. Co bylo, na to už raději nekoukám."

Zahrajete si během letní pauzy oblíbený fotbálek s výběrem vašeho kamaráda a herce Davida Suchařípy?
"Tak to ani náhodou. Po operaci menisku nesmím nejméně rok sportovat. Tedy kromě hokeje. Takže se mohu na zápasy Davidova týmu leda koukat."

Jak dlouho se spolu přátelíte?
"Nějakých šest nebo sedm let. Když jsem hrál v Třinci, chodil jsem na Davidova představení v Ostravě. Postupem času se z nás stali velcí kamarádi. Jeden o druhém víme hodně, i když se třeba nějaký čas nevidíme. David je dost pracovně vytížený, já hrál mimo Prahu. Ovšem jednou dvakrát týdně, si zavoláme, nebo aspoň napíšeme mail či textovku. Teď jsem byl pozvaný na Davidovy narozeniny do Hradce Králové, ale nešlo to. Po operaci jsem na tom nebyl nejlépe. Už se těším, až to zase půjde. Fotbálky nebo akce s partou Davida Suchařípy mě vždycky bavily."
Autor Suky14 v 21:29

0 Komentáře:

Přidej komentář

<< Home