recept   24.Březen 2007


Horský bůček se zelím



Suroviny:

Zelí po moravsku: 2 pytlíky kysaného zelí, 1 střední cibule, sádlo, kmín, 2 kostky slepičího bujónu, jíška, voda

Bůček: cca 1kg vepřového bůčku, česnek - podle chuti - čím více, tím lépe, kmín, sůl, voda, černé pivo.



Bůček osolíme, nahoře nařežeme do šachovnice, okmínujeme, potřeme rozmačkaným česnekem, podlijeme černým pivem a vodou - aby bylo dosti šťávy. Poté bůček v pekáči vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 1,5 hodiny a při tom podléváme pivem, popřípadě vodou.

Zelí vyjmeme z pytlíku, vymačkáme z něj šťávu do připravené nádoby (hrnek, sklenice), a vymačkané zelí nakrájíme nožem. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky.



Poté na sádle osmahneme cibulku, necháme zesklovatět a přidáme nakrájené zelí. Potom okmínujeme, zalejeme vodou, aby se dusilo a přilejeme ještě tak polovinu vymačkané šťávy ze zelí (popřípadě celou, pokud máte rádi zelí hodně kyselé). Necháme dusit asi tak 20 minut (pokud dojde voda, nalijeme další), potom k zelí přidáme rozdrobené 2 kostky bujónu. A necháme znovu povařit, a až zelí změkne, zahustíme jíškou - ne moc, aby nebylo moučnaté.



Bůček servírujeme se zelím, s bramborovým či houskovým knedlíkem přelitý šťávou z pečeně. A pivo. napsal/a: Takamoro 15:10 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář