Machiaveliánský přístup ke konfliktu na Blízkém východě

Tak jsem, jako každý den, opět bezcílně bloudil po internetu. Většinou je to opravdu bezcílné, ale o tom teď nechci mluvit. Jak titulek napovídá, našel jsem něco opravdu zajímavého.

Přesněji knížku od autora Obadiah Shoher, která nese název "Samson Blinded: A Machiavellian Perspective on the Middle East conflict". Kniha je volně ke stažení na: http://samsonblinded.org/.

O co se vůbec jedná? Jak název knihy říká jedná se o jistý pohled na konflikt na Blízkém východě, zejména o konflikt "Israel vs. Arabové". Autor je realista a celkem dobře se vžil do Machiavelliho pohledu na svět. Pokud vás více zajímá Machiavelli, můžete si o něm přečíst na: http://plato.stanford.edu/entries/machiavelli/. Ale asi každý zná známý citát: "Účel světí prostředky", jehož je Machiavelli autorem.

Podle mého vlastního názoru autor předložil opravdu realitické (byť tvrdé) řešení problématické oblasti bezpečnosti Izraele. Ale realismus bohužel dnes nemá silné zastoupení a kniha se setkala s kritikou (z mého pohledu neoprávněnou). Google dokonce stáhl veškeré reklamy na tuto knihu a na Amazonu byla diskuze o této knize smazána a zakázána! Opravdu je realismus a tvrdý postup dnes tak nepřijatelný? Není přece možné neustále zavírat oči a snít, musíme se bohužel někdy setkat s realitou, která bohužel může být velice nepříjemná. Ovšem někdy, když už se s realitou setkáme, může být už pozdě něco řešit.

V případě, že knížka Vám bude málo a chtěli byste víc, autor si vede i vlastní blog, kde komentuje současné události a problémy (opět zejména kolem Izraele). Blog je k nalezení na: http://samsonblinded.org/blog/.

O autorovi

  • Jméno Torvalds
  • Bydliště Brno-město
  • Realista - Křesťan - Moravák - Brňák - Japanofil - Rusofil
Můj profil

Archiv

Přátelé