03.Červenec 2007,22:07

Pervitin

Vzhled: nejčastěji světlý, krystalický prášek, popř. roztok určený k injekčnímu užití.
Způsob užití: šňupáním,injekčně, perorálně
Doba účinku: 5 - 10 hod. (liší se také podle způsobu aplikace)
Projevy intoxikace: Zvyšuje se motorická aktivita, zrychluje se dech, srdeční činnost, stoupá krevní tlak. Při šňupání je typickým projevem "posmrkávání" (v důsledku podráždění nosní sliznice). Objevuje se nadměrná hovornost, zvýšené sebevědomí, mizí únava, potřeba jíst a spát. Prohlubuje se emoční labilita, mohou se objevit pocity pronásledování často spojené s panickým strachem. Po odeznění účinků se dostavuje psychická i fyzická únava a tzv. dojezd (vyčerpanost, pocity zmaru, deprese).
Některá rizika: Riziko smrtelných otrav - předávkování (počáteční příznaky se projevují silnou bolestí v hrudníku, dochází k poklesu krevního tlaku, zvyšuje se tělesná teplota, dostavují se poruchy srdeční činnosti, začíná selhávat krevní oběh, postižený upadá do bezvědomí.). U dospívajících rychle vyvolává závislost vedoucí ke zvyšování dávek. Časté jsou pocity pronásledování, vnímání neexistující osoby, podivné chování vedoucí až k rozvoji toxické psychózy. Objevuje se zvýšená agresivita vůči druhým. I jednorázové užití může způsobit poškození srdce a jater. Příměsi, které se do drogy dostaly při výrobě (např. fosfor nebo jód), zvyšují toxicitu drogy. Při injekčním užití se zvyšuje riziko přenosu nemocí (žloutenka, HIV), objevují se abscesy. Při častém šňupání může dojít až k poškození nosní přepážky.

 

Co je pervitin Piko je typicky česká droga. Byla sice vynalezena v Číně pro vojenské účely, ale pořádně se rozmohla právě až v bývalém Českoslovesku. Číňani chtěli vyrobit látku, která by se podala vojákům před útokem a způsobila maximální vybuzení jejich sil při současném částečném otupění smyslu sebezáchovy. Z toho vyplývá, že pervitin je droga stimulační. To znamená, že člověk má pocit, jakoby měl více sil, odpadává únava. Pod jejím vlivem je schopen vyšších výkonů skoro ve všech oblastech. Její účinky by se daly přirovnat ke kokainu, který je ovšem ve srovnání s pikem sračka (kokain má slabší účinky). Nadruhou stranu je ovšem kokain daleko menší svinstvo. Je to víceméně přírodní droga, dělá se z koky - rostliny z Jižní Ameriky. Jeho cena je v České republice na černém trhu nejméně 2x vyšší než je cena domácího pervitinu. Piko se vyrábí čistě chemicky z efedrinu. Pokud je piko čisté, působí stimulačně třeba tak, že člověk pod jeho vlivem vydrží nespat nebo tančit celou noc. Problém je, když obsahuje nějaké příměsy, což skoro vždy obsahuje. Vzhledem k tomu, že je to zakázaná droga, není možné jí koupit legálně a tak se rozšiřuje od zdroje přes další lidi až ke koncovému zákazníkovi. Během své cesty získá celou řadu příměsí (prakticky každý kdo s ním přijde do styku si odsype trochu pro svou potřebu a odsypané množství doplní jinou látkou). Všechny příměsy jsou nežádoucí. Ve výsledku pak právě tyto přidané látky mohou způsobit deprese a jiné velmi nepříjemné stavy jak v průběhu působení drogy tak po skončení.

Dávkování Jak už tady bylo řečeno, umí piko člověka povzbudit a to hodně. Ovšem taky strašně moc záleží na dávce. Prakticky u každého člověka je to trochu jiné. Záleží na mnoha věcech jako je například míra únavy. Obecně je ale důležité vědět, že větší množství nepovzbudí přímo úměrně více. Naopak. Když se to přežene, přichází místo oživení stav útlumu, ale doprovázený velkou srdeční aktivitou. Je to docela nepříjemný a někdy i nebezpečný stav. Slengově říká, že se člověk překopnul. Překopnutí pikem je vůbec blbá věc. Především čas, který měl být využit naplno je naopak zcela ztracen na druhou stranu v době kdy by se už chtělo odpočívat přichází nástup pika naplno a odpočinek je vyloučen. Je to teda úplně naopak a obvykle přesně tak, jak se to vůbec nehodí. Když se to přežene moc a ještě se přidají další nečekané okolnosti jako je slabost srdce, může to skončit i v nemocnici na jednotce intenzivní péče s trvalými následky. Takže na tohle fakt bacha, opravdu znám člověka, kterému se tohle podařilo. Obecně nelze dávkování doporučit, ale většinou stačí tzv. "kilovka".

Návyk Další nebezpečí hrozí v jeho návykovosti. Piko nezpůsobuje fyzickou závislost jako heroin, ale psychickou. Vysvětlím zásadní rozdíl. U psychické závislosti se člověk bez drogy cítí nemožný, unavený, nudný, vybitý - jak kdo. Ale je to jen pocit, který ho vlastně žene si drogu sehnat. U fyzické závislosti je to o moc horší. Tam jsou stavy bez drogy provázeny opravdovými silnými bolestmi. Motivace sehnat si drogu a zbavit se tak bolestí je daleko vyšší. Ale ani ta psychická závislost se nesmí podceňovat. Každý si říká, že to jen zkusí a nemůže se mu nic stát. Pravda je, že pokud se mu rovnou při tom prvním vyzkoušení nepodaří zažít peklo, pak to jistě dříve nebo později zkusí znovu a do psychické závislosti se dostane. Stane se to opravdu skoro každému, nezvládne to nikdo. Potom přichází vždy období, kdy člověk "frčí". V praxi to vypadá tak, že si piko dává nejprve občas při různých vhodných příležitostech. Sám sobě přitom tvrdí, že má všechno pod kontrolou. Snaží se to obvykle tvrdit i svým známým, kteří jsou do situace zasvěceni. Pokud tito známí sami v piku nefrčí, pak mu samozřejmě nevěří a obvykle se mu snaží vysvětlit, že to s ním jde zkopce. Dotyčný ovšem má důvěru sám v sebe a nedá si poradit, protože podle něj je vše pod kontrolou. Dříve nebo později dochází k odcizení od bývalých přátel a člověk si nachází přátele nové. Ti jsou v piku stejně angažováni a tak mají hodně společných zájmů. Na první pohled se může zdát (a to někdy i velmi dlouhou dobu), že noví známí jsou lepší než ti staří. Jsou cool, upřímní, žijí naplno a nebojí se života si užívat. Po nějaké době však pravda stejně vyjde na povrch. Přichází zjištění, že nové přátele vlastně vůbec nezajímá jiný člověk, ale jenom právě piko. K takovému poznání dochází nejčastěji ve chvílích, kdy není dost drogy pro všechny a nejlepší přítel vysmahne všechno. Potom je moc dobré mít možnost vrátit se ke starým známým, kteří si sice budou nějakou dobu dělat legraci, ale nakonec se ukážou jako opravdoví přátelé. Ani pak ale není vyhráno, piko je droga zákeřná a tak je nutné se s ní naučit žít.

Proč je to tak Ono to vlastně ani tak složité není. Když si člověk vezme piko poprvé, překračuje tím vlastně nějakou pomyslnou hranici všednosti. Všichni víme, že piko je nelegální droga narozdíl od alkoholu. S první lajnou se tak člověk dostává na druhou stranu, tam, kam se nesmí. A když už jsme někde, kde být nesmíme, tak už je vcelku jedno, co tam děláme a nemusí se to právě slučovat s normálním chováním. Když se to ještě umocní účinkem pika jako speedu, tak je o zážitky postaráno. Ať už se stane cokoli, prakticky vždycky je to něco, co není možné zažít v obyčejném životě. Potom vypadá obyčejný život plný mantinelů a pravidel dost nudně. Staré záliby působí jako pouhý způsob zabíjení času. A je tady hned chuť dát si další čáru a vyskočit ze všednosti do života rozjetého na plný plyn. Časem pak začne být normální život úplně nudný a ten kdysi pořádně rozjetý život se stává docela obyčejný. Člověk si prostě na tu rychlost zvykne. Rychleji než na piku to nejde, takže jsou jen dvě možnosti. Jedna je s tím úplně seknout a vrátit se do normálu, druhá vede do pekla přes heroin. Návrat zpátky není nijak zvlášť těžký, pokud existují staří přátelé, je to jednodušší. Tohle popsané období života trvá různě, od jednoho do tří let (ale i více, ale i méně). Já osobně si toho z té doby moc nepamatuji.

Co piko dává To je dost jednoduché. Hromadu zážitků, které by jinak nebylo možné zažít. Někdy i hodně nových známých, většinou dost zajímavých lidí. Změnu pohledu na všechno a s tím související přehodnocení žebříčku hodnot. Toto jsou nezanedbatelné věci.

Co za to Toho je dost. Především ztráta někdejší naivity; jinak řečeno, už nikdy to potom nebude takové jako to bývalo. Ani když všechno po čase dobře dopadne a vrátí se do normálních kolejí, jako před tím už to nebude. Je tady současně velké riziko, že to dobře nedopadne.

Co neumí Hodně lidí si poprvé od pika slibuje víc. Ono těch informací oficiálně moc není a kamarádi mohou informovat zkresleně. Takže od pika nikdo nemůže čekat žádné změněné stavy vědomí. Žádné halucinace, žádná euforie (no možná úplně poprvé ano) a hlavně žádná zvlášť veselá nálada. Na tohle jsou dobré úplně jiné drogy jako v Anglii velmi oblíbená, u nás velmi drahá, extáze. Drsnější než extáze je trip, to už je ale spíš šamanismus a hodí se také více k rituálům. Piko taky neumí nic co umí tráva. Piko je pouze speed, jediné co umí je povzbuzení organizmu.

Na co si dát pozor Především na piko. Pokud už jste ho měli, pak asi víte, že je dobré mít žvýkačku a současně se hlídat, aby ráno nebolela celá pusa. Pokud nechcete být pro své okolí moc otravní, je dobré si dát pozor na moc keců a občas někoho pustit ke slovu. Je obvzlášť důležité dávat si pozor na záseky, jinak se z jednoho místa nehnete za celou noc. Při tanci je dobré se aspoň trochu kontrolovat a občas si dát krátkou pauzu, aby jste mohli ráno odejít po svých. Druhý den je obvykle pekelný, je to daň za piko. Také se moc nedoporučuje kombinovat další drogy s pikem. Je životně nebezpečné ráno po piku skočit do vany s horkou vodou.

Poznámka: Současně je nutno poznamenat, že v okamžiku, kdy se naučíme tyto zásady dodržovat, už nejsme na piku tak svobodní a hlídáme se, což přesně jsme nechtěli - jsme tam, kde jsme byli před tím a piko je zbytečné.
Nebezpečné postřehy
-nikdy neberte piko stříkačkou !
rychleji se na to zvyká a moc špatně se odvyká, je to velmi nebezpečné i pokud
jde o AIDS, navíc to už dnes opravdu není v módě
-piko přebije alkohol
nesmí ho být ovšem příliš; vypadá to jako zajímavé vystřízlivění
-piko postaví na nohy i hodně vyhuleného člověka
-na piku se dá vypít neuvěřitelné množství alkoholu
tohle je hodně nebezpečné, nedá se odhadnout míra opilosti
-na piku se dá vyhulit hodně jointů
je to ovšem úplně zbytečné, protože působí vždy jen několik málo minut
-po skončení účinků pervitinu se projeví ostatní zkonzumované drogy
především alkohol
-na piku je každý výborný řidič
a současně je to velmi nebezpečné, odhad vlastních schopností je mimo

Droga a její různá jména

Hlavní způsob užívání

Hlavní účinky

Některá zdravotní rizika

 

Marihuana, tráva, hulení, zelí, mařka, gandža...

Kouření, konzumace v jídle

euforie, zkreslené vnímání času, prostoru a barev, zhoršení koordinace, následný pocit hladu

katar dýchacích cest, zhoršená paměť a pozornost, úzkosti, panika, rozvinutí psychotických příznaků

 

Hašiš, haš, shit

Kouření, konzumace v jídle

obdobné jako u marihuany

obdobné jako u marihuany

 

Heroin, háčko, eič, herák...

Nitrožilní, kouření ze staniolu, v cigaretě

euforie, spavost, analgetikum

zvracení, mdloby, zácpa, koma, kožní problémy

 

Pervitin, péčko, piko, peří...

Nitrožilní, šňupání

euforie, hyperaktivita, nespavost, nechutenství, zrychlené myšlení a řeč

agresivita, následná spavost a deprese, srdeční a neurologické obtíže, zhoršená koncentrace a paměť, možný rozvoj psychotických příznaků

 

Extáze

Polykání v tabletě

mírné halucinace, zvýšená citlivost, pocity empatie, přehřívání organismu

zhoršení paměti, emoční otupení, riziko kolapsu při dehydrataci a zvýšené aktivitě (tanec)

 

LSD, tripy, papíry

Polykání na papírcích, tablety, zlomky

změněné vnímání, halucinace, zvýšení krevního tlaku a tepu

možný rozvoj psychické poruchy, flashback, nespavost, slabost, neklid

 

Těkavé látky, toluen, téčko, techo, vulkan...

Vdechování

změněné vnímání, halucinace, euforie

porušení sliznic a dechového aparátu, nevratné změny nervového a kardiovaskulárního systému, poruchy soustředění a paměti

 

Kokain

Šňupání

euforie, zrychlené myšlení, chování i řeč

porušení sliznic, rozvoj psychických obtíží, srdeční kolaps

 

Anabolické steroidy, bobule...

Polykání tablet, kapslí

růst svalové hmoty

snížená produkce spermatu, zmenšení varlat, zvětšení prsních svalů, jaterní cysty, nadměrná agresivita, růst ochlupení a možná ztráta vlasů

 

Podle Českého statistického úřadu narkomani v roce 2000 v ČR spotřebovali drogy za téměř 15,5 miliardy korun, což je 0,8 procenta hrubého domácího produktu. Kolem 22.500 lidí užívalo pervitin, 15.000 heroin a 250.000 pravidelně konopné drogy. Nejméně 6500 lidí užívá extázi a téměř 2000 kokain.

 
vložil: Wenhy_66
Permalink ¤


0 Komentáře: