21.Září 2007

KoRn - Biografie

..

Americká formace Korn vznikla na počátku roku 1993 v kalifornském městečku Bakersfield z předešlé formace L.A.P.D., k jejímž čtyřem členům byl ze souboru Sex Artzlákán Jonathan Davis, slyšící na přezdívky HIV nebo Faget. Za mikrofonse tedy postavil dudák Jonathan, do 5i bachratých strun bušil svýmperkusivním stylem Fieldy, 7i-strunné, často velmi podladěné kytarytrestali Head a Munky, zatímco do bicích bušil, tenkrát ještě náctiletýDavid Silveria. Kapela se pojmenovala Korn, tedy kukuřice s hrubkou nazačátku, kdy místo písmenka "C" zvolila "K" a také s dětskou chybou sestranově převráceným "R". Tento název byl inspirován hodně oplzlýmhomosexuálním příběhem o sračce, co po orgasmu jednoho vypadala najazyku druhého jako kousky kukuřice . Provokující kvintet se vydal nakoncertní štaci po níž se ze zapadákova přemístil do Los Angeles. Vroce 1994 tato pětičlenná sebranka vyrukovala s eponymním debutovýmbezejmenným albem, naditým pořádnou porcí mixu rapu, hardcoru,hip-hopu, industriálu, funku a metalu. Jonathan ve svých veliceosobních autobiografických textech s nevídanou emotivností obnažovalsvé "zfuckované" dětství a také permanentní traumata, jež hodoprovázela od dob co přijal místo asistenta coronera v Kern County,kde na pitevním stole vídával desítky obětí různých nehod a takénásilnických činů. Hudebně posluchače, kromě jeho neumělého a o to víceprožitého vokálu a mrmlání, šokoval především ultrahutný kytarový zvuks hluboce naladěnými sedmistrunnými kytarami a "kopákovitou" basou.

Po rozsáhlém US turné přišla pětice flustrovaných disharmonickýchhudebníků v roce 1996 se svým druhým, ještě obludnějším psychopatickýmalbem "Life is Peachy",ježna jedné straně překvapivě nepostrádalo humorné ingredience vpředělávce "Lowrider" a na straně druhé, bylo po okraj naplněno totálnížumpou, například v kreativně nazvaném titulu "K@#´%!".

Po tradičně obsáhlé šňůře, Korn v roce 1998 vyvrhli fošnu "Follow The Leader",jež debutovala na prvním místě prodejní hitparády Billboard Top 200.Korn zaujali především svoji schopnosti vyjádřit naprosté znechucenínad stavem amerického národa. Na této studiovce se ve skladbě "Childrenof the Korn" podílel raper Ice Cube a v songu "All in the Family" zasehostoval rapující Fred Durst z nu-metalového hybridu Limp Bizkit. Otom, že členové skupiny nejsou necitlivými hovady svědčí na descezařazená skladba "Justin", jež vznikla poté co Korn vyplnili na popudnadace Make a Wish přání čtrnáctiletého, posledním stádiem rakovinytrpícího fanouška, aby s ním jeho oblíbenci strávili několik minut.Korn nakonec nevyléčitelně nemocného klučinu potěšili svojiněkolikadenní přítomností. Deska se dobře prodávala i díky dvojicisolidně přijatých singlů, písně "Got the Life" a skladbě "Freak on aLeash", jež byla při transformaci do videoklipu částečně obdařenazdařilou kreslenou animaci.

Již po roce se pětice výtečníků z uťáplého zapadákova přihlásila se svým dalším velmi kvalitním albem "Issues".Deska, jejíž obal vznikl podle návrhu vítěze soutěže vyhlášené hudebnítelevizi MTV, rovněž ihned kralovala na špici Billboardu a o nějakýčásek později získala čtyřnásobnou platinu. K nejlépe přijatým titulůmz tohoto elpíčka patřil bezesporu singl "Falling Away from Me".

Tři roky nato, poté co se členové "Kukuřice" alespoň z části vypořádalise svými osobními problémy natočili v rozličných studiích své nejdražší"čtyřmilionovo-dolarové" album "Untouchables".Masivní hradba, často o oktávu níže podladěných kytar byla na tomtopoměrně hodně melodickém albu doplněna spoustou syntetických zvuků.Tvrdý a úsečný funkový projev basovky byl pro tentokrát nahrazenkatastrofickým valivým duněním, jež bylo ještě více umocněno zvukemneuvěřitelně zhutnělých bicích. Zpěv Jonathana Davise prozradil, že sev uplynulých letech nevěnoval jen chlastu, ale také hlasové průpravě.Nová deska kvintetu Korn jednoznačně zařadila tuto kalifornskou formacik nejenergetičtějším skupinám současnosti.

21. listopadu 2003 skupina Korn vydala nové album "Take A Look In the Mirror",jež bylo ohlášeno singlem "Right Now". Frontman Jonathan Davis změnil vposledních letech životní styl, což se logicky odrazilo na posledníchdvou albech. Ten tam je jeho uřvaný a uječený projev vtisknutý do alb"Life is Peachy" a "Follow the Leader". Davis se stále zdokonaluje vezpěvu a na poslední desce si k mikrofonu přizval rappera Nase.

23. července 2004 se Amíci vydali v rámci třetího ročníku putovníhoturné "Project Revolution Tour" v Cincinnati v Ohiu nadvaatřicetizastávkové turné po Spojených státech. Spolu s 'kukuřicí' sepředstavily i kapely Linkin Park, Snoop Dogg či Helmet. Mezi tímvydávájí k 10. výročí vzniku kapely, album "Greatest Hits Vol. 1", které ssebou přináší dva cover songy: Another Brick In The Wall od Pink Floyd a Word Up od hvězd 80ých let - skupiny Cameo.

22. února 2005, kdy jsou Korn zavření ve studiu a pilně pracují napsaní své desky, opouští znenadání tento věhlasný kvintet, kytaristaBrian HEAD Welch, aby zasvětil svůj život Bohu...

Nyní již 4-člená osádka dokončuje své nové studiové album, které by semělo dostat na prodejní pulty na podzim roku 2005 a vyráží na rozsáhléEvropské turné, při kterém poprvé zavítá i do České republiky. Totovyvrcholení každého Korn fanouška se uskuteční 30. srpna 2005 v pražskéT-mobile aréně.

Za svoji kariéru kapela Korn prodala přes 15 milionů zvukových nosičů.

 
Autor: Xx.saruska.xX v 21:27, |

Komentáře (0):