17.Říjen 2007
Trancedelic



VIDEO:  _________________________________ Psychedelické obrazy Zde




Goa - mekka psychedelie

Na západním pobřeží uvnitř Indie leží přibližně 600 km od Bombaje Goa. Není to ostrov, jak se mnozí domnívají, ale stát, který byl od roku 1962 portugalskou kolonií. Díky tomu je tam patrný vliv křesťanství, od ostatních oblastí Indie se Goa odlišuje náboženskou snášenlivostí, kulturní mnohotvárností a svobodou.

Tento kousek země se stal pro své klima (průměrné teploty se tam pohybují mezi 20 a 32 °C), nedotknuté pláže a nepřekonatelné ceny v porovnání se západním světem centrem filozofů, vyznavačů new age, ale i anarchistů, psanců, dealerů drog a známých týpků. Místní obyvatelé jsou přátelští a cizince přijali otevřeně. Tak vznikl ráj pro ulítlé hippíky a cestovatele, které spojoval fakt, že našli místo daleko od konvenční západní společnosti, že tráví čas daleko od chladných evropských a amerických zim a spolu tu žijí nádherný a intenzivní život. To fungovalo perfektně a určitou dobu bez povšimnutí.

Indický hašiš byl součástí náboženských praktik a životního stylu jogínů a vlastně celé indické kultury. Zakázaný byl až v polovině sedmdesátých let po intervenci americké vlády.
Spolu s tím vším se samozřejmě snoubila i tehdejší hudba: psychedelický rock a brzy na to reggae. Převážně přivezené generátory a soundsystémy způsobily, že tyto happeningy na plážích a v palmových lesích byly plné energie a měly velký význam pro hudební scénu. Konaly se zde například i představení psychedelického divadla. Právě na Goa se rozšířily dekorace z fluorescenčních barev s náměty z indické mytologie - dnes neodmyslitelná součást každé psytrance party.

V sezóně 87/88 dostal francouzský DJ Laurent nápad hrát na party elektronické zvuky. Zpočátku narazil na tvrdý odpor, ale časem tato bizarní hudba zasáhla s trvalými následky celé prostředí tohoto ráje. Už začátkem sedmdesátých let přicestoval na Goa z Kalifornie DJ Goa Gil se svou kytarou a časem se stal nejznámějším propagátorem psychedelického tance. Vytvořil spojení mezi rytmem a duchovní sférou.

Ze začátku bylo velmi těžké získat správnou hudbu. DJs mixovali instrumentální a dubové verze z B stran new wave a elektro hitů s upravenými a zasmyčkovanými instrumentálními částmi různých tanečních tracků z pásek hraných z walkmanů Sony s regulovatelnou rychlostí. Kvůli teplotě a prachu nikdy Goa nebylo vhodným místem pro vinyly. Hudba se zde vyvíjela od pestrobarevné koláže složené z post- new wave (nová vlna), EBM (Electronic Body Music), new beat apod. Byli to interpreti a kapely jako Front 242, Nitzer Ebb a další z belgické, anglické a americké elektronické taneční provenience.

Ranné začátky acidu a techna zasáhly hudební nadšence naplno. Nikoho nezajímalo, odkud přichází hudba, která právě hraje a producenti techna zase neměli představu, co se s jejich hudbou děje na Goa. Když pro lidi ze západu začínala od dubna na Goa nesnesitelná vedra a s dešťovou sezónou, trvající do srpna, bylo prostředí nepřitažlivé, vraceli se do svých rodných krajů, kde šířili tuto část party kultury. Naopak další rok přivezli do Indie nové taneční vlivy. V té době se z Goa stalo největší inovační centrum na světě, kde se zformoval okruh elektronické hudby, která později vykrystalizovala v tzv. goatrance. Walkmany nahradily DATky (Digital Audio Tape) a volné kopírování muziky vedlo ke stálé výměně hudebních myšlenek.
Hudebníci jako Johann Bley, původně bubeník v hamburské skupině Ledernacken, brzy na to člen anglické skupiny Juno Reactor, přinesli na Goa počítače, v noci tancovali a přes den své hudební zážitky přenášeli do zvuků, aby na ně další noc mohli opět tancovat. Například Australan Ollie Wisdom (Space Tribe) zaplavil scénu množstvím psychedelických vizí a jeho bratr začal vyrábět psy-oblečení pro UV šílenství.

V Německu se dalo do kupy několik lidí, kteří poznali goa trance i sami sebe navzájem v Indii a začali se pravidelně od roku 1989/90 scházet asi 30 km jihovýchodně od Hamburku na místě zvaném Waldheim. "Někdy se to tam tak zaplnilo, že lidé tancovali uprostřed silnice. Nic nefungovalo, dopravní zácpa se tvořila ze všech stran a tak mě druhý týden předvolali na policejní stanici. Od té doby jsme museli platit za každou party poplatek 1000 DM." (Ernst v rozhovoru s Mattem Mushroomem 10/96).

První hudba oficiálně

První oficiální taneční goa tranceový track vydal Johann Bley se svým druhem z parties Youthem (dosud známým jako partner Alexe Patersona z ambientního projektu The Orb a jako hráč na basovou kytaru ve wave-rockové skupině Killing Joke). Track se jmenoval Jungle High a vydal ho label Paula Oakenfolda Perfecto. V Anglii měl velký úspěch. Povzbuzený Youth založil první psytrance label a sice tak, že předělal nahrávací studio svého labelu Butterfly a vhodně jej přejmenoval na Dragonfly. Jeho vydavatelství se záhy stalo prvním centrem londýnské goa scény. Zde se naplno projevil i Simon Posford a ze zvukového inženýra studia Butterfly se stal Hallucinogen (dnes též známý a uznávaný pod pseudonymem Shpongle).

Anglická psytranceová scéna se rozvinula naplno. Zformovaly se další labelové skupinky (např. Return To The Source). Hudebník Raja Ram (známý z legendární jazzové skupiny Quintessence) a John Perloff založili Matsuri pro vydávání dunícího materiálu na pomezí experimentálního techna a trance, jako např. Transwave, Digitalis či Quirk. Vznikl též label Flying Rhino Records, Simon Berry dal do kupy Platipus Records - pyšní se například vydáním nejúspěšnějšího trhače hitparád Roberta Milese (Children) stejně jako přelomovým albem od Union Jacka - There will be no Armageddon (1996) s tranceovými hymnami Cactus, Red Herring či Two Full Moons & A Trout. Jedním z nejlepších a zároveň tajemných labelů se stal Blue Room Released pod vedením Simona Ghaharyho. Díky dobrému finančnímu zajištění (Simon fungoval jako boční projekt švýcarského výrobce reproduktorů) si mohl dovolit vyrábět a vydávat množství nosičů v nádherných obalech a objevovat nejinovovanější projekty scény. V Blue Room našel vhodný domov také hamburský X-dream (též známý pod pseudonymy The Delta, Spirallianz, Midi Miliz), Etnica, Total Eclipse, Juno Reactor, Saafi Brothers, Noosphere, Kox Box a mnozí další.

I když si Anglie držela díky výborně vyvinuté scéně roky vedoucí pozici ve vývoji psytrance, tamní party scéna byla nechvalně známým "criminal justice bill" potlačena a téměř neexistovala. Party pod širým nebem byly zakázány a klubový život byl demoralizován brzkými zavíracími hodinami.
V Německu díky liberálním zákonům vznikl pravý party ráj, což mělo dopad i na úspěchy německé produkce. Už od roku 1994 existoval v Hamburku label Spirit Zone, který úspěšně vydával i mnohé zahraniční projekty.

Rychlý vzestup, strmý pád?

Sláva Goa se rozšířila po světě - od roku 1994 do 1998 se návštěvnost tohoto indického státu čtyřnásobila. Peníze získaly větší význam, když Indové a policie zjistili, jaký finanční potenciál jim do jejich země přijíždí. Původní duch Goa se v několika málo letech rozplynul.
Tehdy stál goa trance na vrcholu vývoje, vše bylo větší a silnější, na party chodily desetitisíce lidí. Mainstream, média a společnosti se začali fenoménu Goa obávat, i když už jeho vrchol byl pryč. Zakrátko nastaly těžké časy, bankroty, některé labely se vynořily pod novým jménem, jako např. Tip World.

Nový, silný

Současně s úpadkem klasického goa tranceu se vyvinuly nové hudební koncepty a projekty. V Německu se zformovala scéna hudebníků a producentů. S pomocí Voov experience coby výročního střetnutí v letech 97/98 se nový směr rozšířil rychle po Evropě. Zmírněné tempo, groove, beat s kombinovanými prvky club-trance, techna a house, v neposlední řadě minimalismus. Podkresem je většinou výrazná basová linka, vévodí úderný beat. Hudbou se nakazilo i mnoho Švédů, kteří ji začali interpretovat ve vlastním chladném stylu. První a nejznámější je Tomasz Balicki, který po úvodních skladbách pod Mato Project (spolu s Magnusem Anderssonem, nyní Noma) začal úspěšnou sólovou kariéru jako Atmos - jistě většina vzpomene na hit Klein, aber Doctor. Nový zvuk opět chytil tep doby, přeorientovali se na něj i konzervativnější labely. Skupina Son Kite z Malmö (v únoru 2002 hostoval Peter Didjital v benešovském klubu Červený Drak) po vydání prvního alba Minilogue na labelu Novatekk spustila další velkou a úspěšnou základnu pro švédský zvuk. Vzniklo seskupení labelů MPDQX (Digital Structures a Baluns).

Progresivní psytrance se začal rapidně rozvíjet, na psychedelické mapě světa se objevily stovky nových projektů, v důsledku čehož se vytvořily regionální rozdíly ve scénách a struktuře hudby…
V současné době se psytrance stal nejrozmanitějším v celé své historii. Velký důraz se klade na kvalitu produkce, protože dnešní skladby mají křišťálový zvuk, výrazný rytmický základ a čím dál více se začínají objevovat samplované i naživo hrané akustické nástroje.

Jak to bylo v Izraeli?

Izrael měl a stále má na vývoj zvuku psytrance nemalý vliv. Pochází z něj mnoho uznávaných formací, který svým typickým soundem ovlivnily dění okolo této muziky a strhly na svou stranu mnoho příznivců. V Izraeli však nebyla dobrá situace a parties tam léta stály mimo zákon.
Vše se začalo rokem 1988. V Tel Avivu, izraelském kulturním centru, funguje několik aktivních klubů, většinou zaměřených na new age a rock. Nejvýznamnější z nich se jmenuje The Pinguin. Je hudebně orientovaný na fúzi industriálního rocku (Einstürzende Neubauten...), nové vlny (Depeche Mode, Kraftwerk, Psychik TV, Butthole Surfers...) a směřuje k tvrdší elektronice.
Indie byla do roku 1988 pro držitele izraelských pasů uzavřená, ale krátce po otevření hranic se zaplnila skupinkami Izraelců, kteří právě ukončili povinnou vojenskou službu a hledali levné a vzrušující místo. Na teplém pobřeží Goa poprvé slyšeli zvuky elektroniky. Když se vrátili zpět do Izraele, přivezli s sebou nové tradice. V roce 1990 začali organizovat první fullmoon parties.
Mezitím v klubu The Pinguin zkouší DJ Avi Nissim s přítelem Liorem Perlamutterem nové zvuky. Říkají si SFX a zanedlouho budou po celém světě známí jako Astral Projection.

Nová hudba se dostávala do Izraele většinou na kazetách, vinyly byly vzácností. První obchod, který je začal dovážet, byl na předměstí Tel Avivu. Majitel Gingi Fichman viděl v elektronice novou příležitost a poskytl týpkům motajících se okolo ní příležitost: vydání CD s jejich hudbou. Nikdo mu nevěřil, ale na konci roku 1992 přece jen vyšla první kompilace - Trance mix vol.1. Gingi nazval svůj label Melodia Music.

První CD obsahovalo většinou licencované tracky tehdejších tanečních šlágrů od Ramireze, Jam & Spoon a E-Rection, obsahovalo také první izraelský tranceový hit. Složil ho Erez Jino (dnešní polovička Analog Pussy) pod jménem Art Indust.

První parties v roce 1990 byly označené jako full moon gatherings, hrál se na nich ranný acid, chicago house, frankfurtský trance a detroit techno. Atmosféra byla undergroundová. Nezúčastňovalo se jich víc jak sto lidí a konaly se na loukách, v lesích a na poušti. Isri Halperin, filmový režisér, vzpomíná: "Policie se ještě neukazovala. Složení lidí zde bylo zajímavé. Byli to lidi z východu, z The Pinguin a někteří Arsim. (Ars, mn.č. Arsim - specifická část izraelské populace. Jsou většinou hluční, vyhledávají problémy a násilí. Arsim tvoří část izraelské trance kultury, která je změnila na přátelské lidi. - pozn. red.) Všichni jsme měli pocit, že se děje něco zvláštního, že toto je budoucnost. V místních novinách Tel Aviv vyšel článek s titulkem Chemikálie v Nizanime, což bylo místo pro party na jižním pobřeží. Tím to začalo. Pak se konalo daleko víc parties, ale začala se objevovat i policie."

Zásah policie v klubu The Impulse byl brutální. Lidi byli prohledání skrz naskrz, byli spoutáni a několik účastníků zatkli, mezi nimi i Avi Nissima a Guy Sebbaga. Byli obviněni ze zodpovědnosti za přítomnost drog na party. Trance je označen jako styl navádějící k drogám. Avi Nissim vzpomíná: "Policie nás zavřela do vězení Abu Cabir spolu s násilníky, vrahy a zloději. Byli jsme obviněni z prodeje drog a ze zodpovědnosti za smrt mladistvých. Já jsem diabetik a opakovaně jsem žádal inzulin nebo o přeložení na ošetřovnu. Povolili mi to, až když jsem omdlel z nedostatku cukru. To byl začátek války, kterou vyhlásila policie proti tranceové hudbě."

Scéna se na pár let vrátila do undergroundu. Stále se konaly malé parties, některé policie zrušila. Stále víc Izraelců každoročně navštěvuje Goa. V domácích studiích se ale scéna vyvíjí dále. SFX spojili síly s Yanivem Havivem a přejmenovali se na Astral Projection.
První domácí album ovšem vyšlo od formace Indoor v roce 1995. O rok později si Rami Shapira říká Chakra a spolu s Edi Misem vydávají celosvětový hit na Krembo Records nazvaný X-Files a místními přejmenovaný na píseň opic.

Místní hudební společnosti pochopily, že se na elektronice dají vytřískat peníze a v mnoha obchodech se začala objevovat taneční hudba. Další CD (1996) dostalo název California Sunshine, vydal ho Phonokol - společnost, která pochopila potenciál tranceové hudby už v roce 1994 a podepsala spolupráci s labelem Trust In Trance, založeným Astral Projection. Izraelský zvuk charakterizovaly velké melodické plochy nad kopákem. Čisté emoce bez agresivity. Astral Projection zůstali ve dvojici, po té co se Yaniv Haviv rozhodl věnovat náboženství. Mnoho trancerů vidělo "světlo", často po silném zážitku užití LSD, a přešlo na ortodoxní judaismus.
Nastává rok 1997. Izraelské úřady jsou přesvědčené, že trance je příčinou všeho zla a především užívání drog. Parties se pravidelně ruší, velké titulky v novinách hovoří o "naší mládeži, která se ničí na pobřeží Goa a v izraelských lesích".

Asher Haviv, místní promotér, se rozhodl zorganizovat velkou událost. Na vybudování line-upu si zve i DJe Mika a jeho bratra Eliho. Vydává se na propagační cestu kolem Izraele. Pro získání souhlasu úřadů je festival nazvaný Huga Drugless (Bez drog) a sponzoruje ho AlSam, izraelské protidrogové sdružení.

Je červen 1997. Největší jména světového trance přicestovala do Bit Shean Valley, blízko hranic s Jordánskem. Na California Sunshine, MFG, Tsuyoshi, X-Dream, Shakta, Deedrah, ManMadeMan, Youth, Juan, DJe Zoo-B a mnoho dalších špiček přišlo tančit přes 15 000 lidí! Teploty na festivalu dosahovaly okolo 40 stupňů, ale nikomu to nevadilo. Hudba neutichla po celé tři dny, i když byl přes den trance nahrazen chill-outem a etnickou hudbou. Když policie konečně pochopila, o co jde, festival už skončil.

Druhý den se v novinách objevily palcové titulky "Největší drogová party v dějinách" s velkými barevnými fotografiemi. Noviny se však zapomněly zmínit o tom, že v průběhu celého festivalu se nevyskytl ani jediný případ násilí, krádeže a pouze dvacet lidí bylo uvězněno za přechovávání marihuany.

Další událost proběhla v září 97 na pláži Nizanim, kde se v devadesátých letech konaly první party. Šlo ale o komerční akci se sponzorem Lucky Strike, která nesla název Lucky Dance. První noc vystoupili Faithless, druhou měli svůj set dohrát California Sunshine, ale policie přišla již v devět ráno. DJ Miko a Harl-El Prussky museli přerušit své vystoupení. Třicet tisíc(!) lidí povzbuzovalo DJs a hučelo na policisty, ale hudba musela utichnout. Spolu s ní zanikla i možnost organizovat jakoukoliv větší party.

Zatímco v Izraeli narůstá mohutná house - klubová scéna, trance se opět dostává víc do undergroundu, i když prodeje desek stále narůstají. Vzniká label Hom-Mega a zaměřuje se na projekty druhé trance generace, jako je XeroX, Maskalin, Children of the Doc (DJ Goblin), Infected Mushroom a mnoho dalších. Z Eilatu přichází DJ Dede a začíná spolupráci s MDMA, do té doby malou heavymetalovou distribuční společností, aby založil první izraelskou distribuční síť zaměřenou na trance. V izraelských prodejnách hudebních nástrojů začali mladí lidé kupovat syntezátory namísto kytar.

"Nikde na světě není místo, kde je trance nebezpečný, pouze v Izraeli s jeho zastaralou mentalitou." (Asher Haviv v denním tisku)

Od roku 1998 dělá policie razii na každé party, neudělují se povolení na žádné akce a DJs jsou policií považovaní za veřejné nepřátele. Zahraniční DJs byli hned po příletu na letišti zadržování a kontrolováni policií. Johann Bley a Ben Watkins z Juno Reactor vzpomínají, jak přišli do Izraele v roce 1997: "Hned po zkontrolování pasů nás odvedli do oddělené místnosti, kompletně prohledali a když nic nenašli, zadrželi nás na celou noc. Ráno nás deportovali.

Demonstrace pro trance

Poslední snaha změnit postoj policie začala v červenci 1998. Po apelování na hlavní soud ve snaze změnit rozhodnutí policie nepovolit Drugless festival 2 dostal Asher Haviv nápad: svolává velkou tranceovou demonstraci.

Je čtvrtek, 9. června. Zvukoví technici pracují od rána uprostřed náměstí Rabínů v Tel Avivu, kde postavili obrovský soundsystem s dekoracemi. To se dělo za podpory velkých izraelských nahrávacích společností - Krembo, MDMA, NMC, Phonokol, Hom-Mega, BNE a všech jednotlivých promotérů. Finančně demostraci podpořili nejznámější izraelské kluby - Haoman 17 z Jeruzaléma a Forum z Beer Shevy. O páté hodině odpolední bylo vše připraveno a na znamení začal ožívat soundsystem. V sedm večer už bylo na náměstí 30 000 lidí!!!, kteří se radovali z izraelských umělců Space Cat (Avi Algranadi), Oforia (Ofer Dikovski), Chakra, Edi Mis, XeroX, Freeman, Astral Projection, MFG a samozřejmě California Sunshine. V 11 hodin večer v souladu s povolením od policie hudba utichla a dav se v klidu rozešel. Zdálo se, že trance vyhrál. Byla to však jen iluze. Média demonstraci ignorovala a postoj policie se nezměnil.

Nebezpečný trance

Parties v Izraeli už nebyly bezpečné. Lidé, kteří na ně přicházeli, si chtěli užívat tak rychle, jak jen to bylo možné, protože nikdo netušil, kolik času zbývá, než přijede policie a akci zruší. To vedlo k vývinu zvláštní odnože isratrance - Nizchonot. Je rychlý okolo 150 BPM a velmi tvrdý. Izraelité neměli čas na budování dlouhého, zvukově složitého setu. Chtěli celou party zhustit do jednoho tracku. Pionýry byli Shiva Shidapu - Erez Eizen a šestnáctiletý Jorg Kessler. Parties se staly místem, kterému je dobré se vyhýbat. Byli zamořeny policisty v civilu i v uniformách a navíc začali být ovládány skupinkami Arsim, které kontrolovali prodej drog a které od DJs vyžadovali i násilím svoji hudbu - jednoduchou, kterou tvořily primitivní melodické linky, rychlý tvrdý kopák a někdy i samply z dětských TV programů.

Psychedelický trance opět ustoupil do undergroundové pozice, ale hudba se produkuje i nadále. BNE podepsala smlouvu s Infected Mushroom a Space Cat. O izraelskou psytracne-scénu se začaly zajímat i zahraniční labely.

V Izraeli vzniká stále více houseových klubů a vytlačují tak Nizchonot. Kluby směřují i k holandskému a německému klubovému (u nás často rádi používáme slovíčko komerčnímu) tranceu. V zimě 98/99 se začali do klubů stahovat milovníci extáze. Do konce roku 1999 zůstala z Nizchonotu jen vzpomínka. Jeho místo zaujali Infected Mushroom, GMS, Skazi a další.
Na jaře 1999 se neorganizují žádné velké trance parties, začínají se však hledat alternativy. S pomocí internetu a laciných letenek do Evropy si mnoho lidí začíná plánovat psychedelické prázdniny. Přísliby léta jsou velké, například festival Solipse se koná blízko, jen dvě hodiny letu z Tel Avivu a navíc v Maďarsku, což je poměrně levná země. Letenky včetně vstupenek na festival se prodávají za necelých 500 dolarů. Tu se Izraelité dozvěděli, co se dělo v Evropě, když se u nich hrál Nizchonot: psychedelický minimalismus je pro ně úplnou novinkou! Mezitím se izraelská policie přestala zajímat o parties. Malé množství drog, které na nich našli, jim za tu námahu nestálo. Trance se opět dostával tam, kde začínal - do lesů a pouští.

Práce ve studiích se však nikdy nezastavila. Infected Mushroom vydali svoje první album začátkem roku 1999. Hned se ho prodalo 10 000 kopií. I.M. nejlépe charakterizují izraelský zvuk té doby - melodický, trochu agresivní, rychlý a nabitý emocemi a přesto ne laciný. I ostatní Izraelci vydávají sólové projekty a mnoho tracků na nejrůznějších kompilacích.

Že by móda?

Od poloviny roku 1999 začalo být chození do klubů velmi módní a začalo se měnit i veřejné mínění. Vzniká časopis klubové scény NewZeek, následovalo mnoho publikací od kvalitních měsíčníků až po články v místním Tel Avivském týdenníku Hair a malé barevné publikace s fotografiemi. Stoupá i využívání internetu, roste popularita www.isratrance.com, trance.co.il a dalších stránek. Od roku 2000 je situace stabilizovaná, kluby směřují ke stále větší komerci a díky všeobecné oblibě občas organizují i psytrance parties. Čím dál více lidí organizuje akce a policie je stále aktivní, ale ne tolik, jako kdysi.
------------------------------------------------

pramen: www.mushroom-Online.de, časopis NewZeek
překlad: antiochos (www.psyverse.sk)
připravil: Zaurus. pe-pe
ilustrační foto - archiv rave a web
------------------------------------------------

PSYCHEDELIC TRANCE: TECHNICKY

Psychedelic trance, zkráceně psytrance (psyché = duševno), je zcela zvláštním druhem elektronické taneční hudby, který je jen velmi obtížně popsatelný běžnými jazykovými prostředky. Zjednodušeně lze říci, že se jedná o zvukový základ techna (4/4 rytmus), doplněný o širokou škálu psychedelických zvuků, ruchů, šumů, tiků, nebo samplů, kterými jsou skladby proloženy (náhodně nebo uspořádaně podle rytmu). Na rozdíl od techna však beaty mívají velmi ostrý nástup připomínající údery kladivem nebo pulsující motor.

Charakteristickým rysem je mnoho-vrstevnost. Ruchy a zvuky jsou uspořádány do vzorců na jednotlivých vrstvách, které jsou promyšleně propletené do kompaktního celku. Mnoho skladeb využívá atmosférická intra, outra nebo intermezza bez beatu.

Mixování je velmi složitou záležitostí, i když se běžně provádí z CD a někdy i z DATek, tedy nejen z vinylů. Je mimořádně důležité, aby následující skladby měly charakterovou návaznost a mimo to je nutné zvládnout široké spektrum různých zvuků a ruchů tak, aby se nesmyslně nepřebíjely. Psychedelic trance je skutečnou zkouškou DJských dovedností.

Psytrance je díky výše nastíněné struktuře obtížnější na poslech než techno, za to má výraznější efekt na psychiku člověka. Dobře mixované psytrancové skladby budí dojem mohutného kompaktního energického proudu, podpořeného navrstvenými ruchovými a zvukovými vzorci, které mají schopnost uvést člověka do jiných úrovní vědomí, případně až do transu a to bez použití omamných látek.

pramen: (Urg Murg, urg_murg@hotmail.com)
převzato: www.rave.cz
připravil: Zaurus
-------------------------------------------------

PSYCHEDELIC TRANCE: NÁZORY

Psytrance je především styl života, otevřenost hravost, láska... zkrátka výlet, který přetrvává i v realitě. Má sílu měnit hledající síly správným směrem. Bohužel se bojím chvíle, kdy se z něj stane módní vlna, oni i technaři musí zjistit, že ten psy je dokonalá hudba.. (GOnDaR)

Myslím si, že současný psytrance je vyvrcholením evoluce taneční hudby. Vývoj jde naprosto šíleným směrem, vymykajícím se mému chápání. Člověk si říká při poslechu, co může být ještě lepšího, ale vždy se objeví zase nový hit, který ještě předčí ten minulý. Parties se začínají slibně rozjíždět, psychedelic trance přestává být neznámým pojmem. Trošku mě sice mrzí, že se hodně hraje i psychedelic techno, ale i to se na třetí poslech zalíbí. (Psychlon)

V šedesátých letech se vyvinula hudba, která dostala přívlastek psychedelická. Asi nevydržela nápor vědy, techniky a hlavně nových způsobů, jak hrát hudbu. A tak v devadesátých letech vzniklo něco, co absolutně vystihuje dobu, pokrok, vývoj a je schopné se stále vyvíjet. A navíc je to krásné, jde to přímo do srdce, má to hrozně pozitivní energii... no nechtěl bych, aby se z toho stala masová záležitost. Goa Forever. (Jarík)

Myslím, že vývoj jde stále kupředu, promakává se basová linka a krystalické ruchy a šumy jako koláž i hlavní motiv, všechno však musí být podtrženo tou basovou linkou, aby to mělo energii a jednotnou kompozici. Některé nové, hlavně švédské věci jsou příliš minimální, ale najdou se tam i dobré věci...
Stále je z čeho vybírat. Před pár lety také nevycházely jenom pecky, ale na druhou stranu je fakt, že se držely v muzice takového toho goa konceptu té doby a proto nebyl rozdíl tak patrný, jako je tomu teď, kdy si jde každý svým psysměrem :)))
Psytechno, fullon, morning, chill - to je můj velmi strohý názor na vývoj.

(Raw-E)

Vlna minimalismu asi brzo přejde nebo se rychle změní v něco jiného, že to lidi začne nudit. Já osobně jsem k tomu moc nepřilnul. V tý muzice mi něco chybí. Je to třeba super po zvukové stránce, ale nemá to ten správný psychedelický rozměr, který s egem pořádně zatočí. Není to moc nápadité, basa, zvuk, basa, jiný zvuk, o melodii si můžeš nechat zdát... :) Na mě to působí prázdně. Samo, že melodie není to hlavní, ale je potřebná, ať už v jakékoliv podobě. No a je jasné, že tu jsou výjimky, třeba album Shiva Chandra je hodně povedené.
Ale jinak labely typu Creamcrop, Baluns atd. nejsou moje nejoblíbenější.
(TV)



www.fancygens.com




7-9.9 / 2007 - Come Together

video z akce OKO / Ustí nad Labem



par fotek z letošního Taranis festivalu 2007 ... už aby byl další :')............











My a oni-Psytrance extáze bez extázefilmovy dokument o psytranceu z televize CT2. zde ke stazení


ftp://prenatal.hedonix.cz/my_a_oni_-_extaze_bez_extaze/My_a_oni-psytrance_extaze_bez_extaze.avi

COMING SOON
Druhý ročník (nejen) hudebního festivalu Taranis proběhne ve dnech 13. – 15. 7. 2007 v zatopeném lomu, přilehlých loukách, lesích, kopcích a údolích, nedaleko Starého Klíčova u Domažlic a opět dá vyniknout rytmům Psytrance a Progressive v celém jejich spektru. Takřka dvacítku českých DJ´s a Live Act´s doplní zahraniční hosté. Ruskou školu zastoupí v živém Dark Psytrance setu legendární Kindzaza. Naživo taktéž přijednou zahrát afričan Hydraglyph a Fullonové projekty Digicult a Ephendrix z Belgie podpoří další tamní rodák DJ Nemesis. Zvuk z druhé Chillout Live Stage se ponese ve znamení pomalejších beatů doplněných o živé nástroje. Doprovodný denní program zajistí divadelní společnosti a multimediální umělec Luk Malér se svou audiovizuálně-poeticko-drastickou přednáškou, v noci pak fireshow a speciální světelná žongléřská show na hladině jezera. Přímo v místě festivalu je možnost koupání v křišťálově čisté vodě, stanování (free), grilování a opékání všelisčeho na otevřeném ohni. UV dekorace, videoprojekce a Laser jsou už samozřejmostí.

Psytrance je elektronická taneční hudba, postavená na rytmu techna a širokém spektru proplétajících se psychadelických zvuků a ruchů, vrstvených do kompaktního celku, často obohacená industriálními a etno prvky, s průběžně se rozvíjejícími motivy, stavěná pro rychlost okolo 150 BPM. Kořeny zapustil Psytrance (původně Psychadelic Goa Trance) koncem 80. let v Indii na základech New Beat, Psychadelic Rock, Detroid Techno a Electroindustrial. Od té doby ovšem prošel intenzivním vývojem a v současnosti se větví na množství odnoží – od klubovějšího Progressive, přes tvrdý a rychlý noční (Dark), až po hravý a melodický Full On. Subkulturnější život

vice info:zeropoint.cz

KRUH 2007 skvela podarena akce v Ostrovci u Pisku .The Only way forward is to grow.
The Only way to grow is to expand beyond the boundaries of what we know into uncharted areas of the unknown.

The Unknown being the only source of new knowledge.


Smyslem života je rozšiřovat své vědomí ,za obzory které jsme již poznali.
Poznání eXistuje nezávisle na jazyku,neboť o abstraktním základu se nedá nijak mluvit,lze ho pouze prožít.Jedině absolutní vědomí žhne uvnitř lidského obalu,který je intenzivnější než okolní světelná struktůra.
Cílem by tedy mělo být,prožití veškerých možností vnímání,které jsou člověku dostupné...

Moudrost je produktem ducha neustále procházejíc branami plné zkušeností,
zatímco vědění pochází z mysli udržované popisem.
Svobody se dobereme tehdy,když získáme přístup k moudrosti a zbavíme se svého připoutání k vědění.


PSY.KOMUNITY SERVER
___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

MAPKA:
Vložil: Yurae_Muabi ¤