23.Prosinec 2007
Vánoce.

Co se vám vybaví, když se řekne Vánoce?

Sváteční atmosféra? Sníh, koledy, rolničky, chocholaté sobí prdelky, spasitel a svařák?

Nebo záclony?

Svátky, které začaly jako vyžrávání přebytečných zásob v polovině zimy, se ve své podstatě nezměnily- nyní jde pro změnu o utracení peněz, které nejsou nezbytně nutné k přežití do jara.

Vánoce mají svou nezaměnitelnou atmosféru.
Z rádia halasí klasické vánoční koledy, jako Tichá noc, Purpura, Narodil se Kristus pán a Last christmas od Wham. Ipod s kolekcí The Best of Depeche Mode už ani neodpojuji z autorádia a nesmrtelným hitem "Everything counts" utužuji svou nákupní horečku na 40 stupních.

V podzemních i nadzemních parkovištích svádejí roje nadržených shopperů boje o místo na slunci, a pokud možno co nejblíže u výtahu. Děti bezmocně vlají za matkami ověšenými taškami. Slabší manželé taktéž. Narušené teritoriální instinkty, neandrtálské sběračské atavismy, nářek a skřípění zubů.

Svátky klidu a míru my well shaped ass.

Mimochodem, mezi velmi memorabilní zážitky se letos zapsalo zejména soukáni třímetrového malířského stojanu do roomstera.

Velmi zajímavým fenoménem je i vánoční úklid. Výsledkem většiny úklidů je, že neuklizený prostor se změní v prostor uklizený. Ne tak o Vánocích. Tohle je jiná liga.

Kde byly rozházené boty, jsou rozházené boty do značné míry vyplněné jehličím, a tam, kde bývaly klíče, je teď tlustá igelitová plachta, protože předsíň byla uzpůsobena na žardinkářskou a věncařskou dílnu. Druhý den se pokouším najít východ z domu, za kterým bych nešlápl do hrnce s bramborama. Kde byly garnýže se záclonami, jsou garnýže bez záclon, záclony bez garnýží, garnýže s prasklými úchyty, úchyty s prasklými garnýžemi a jediné, co zatím neprasklo, jsou samy záclony, což je vzhledem k množství škrobu s podivem. Výroční rezáclonizace znamená, že už týden trávím výškovými pracemi. Až mi budou příště na US Embassy brát otisky prstů, uvídí tam akorát žabky.

Na záchodě nade mnou visí damoklovo jmelí.

Interiér domu připomíná spíš hájovnu.

V důsledku mám tuhle část roku, i přes nezanedbatelné stress faktory, docela rád. Na zimě je něco čistého a uklidňujícího. Taky rád kupuju blízkým lidem dárky (a podobně rád je od nich dostávám).

Víte co...pojďme si udělat jiné, lepší Vánoce. Vánoce, kdy nákup dárku není jen další položkou na seznamu domácích prací. Vánoce, kdy návštěva není jednoduše povinnost. 

Vánoce takové, jaké mají být.

Vánoce pro radost.
Vložil: Zbyhnev ¤