Lord of the Rings

03.Říjen 2008

Pan prstenu...ano...tohle dilo Johna Ronalda Reuela Tolkiena obdivuji ze vsech knih co jsem cetla nejvic. Mozna je to trochu nespravedlive, ale tuto knihu uprednostnuji nadvse...Strhujici pribeh o bitve o Stredozem snad zna temer kazdy, stejne jako u ostatnich knih ho cetlo spousta lidi az po shlednuti filmu, musim rict, ze vcetne me..neco o obsahu:

Společenstvo prstenu Do poklidného života v Kraji jednoho dne přišel kouzelník Gandalf a řekl Bilbovi Pytlíkovi, že má Jeden prsten, po němž pátrá Sauron - temný nepřítel. Bilbo odešel z kraje a předal prsten Frodovi. Ten jej s několika přáteli donesl přes nebezpečí černých jezdců, mohylových duchů a tak dále až do Elrondova domu v Roklince. Tady bylo vytvořeno společenství prstenu sestávající z devíti členů. Ti pak putovali mnoho mil skrz nebezpečí a divy až dorazili k Raurorským vodopádům, kde byli násilně rozděleni.

II. Dvě věže Dva malí hobiti Frodo a Sam jedou sami po řece vstříc Mordoru vykonat své nebezpečné poslání - zničit Jeden prsten. Aragorn, Legolas a Gimli pronásledují skřetí družinu, která zajala jejich dva přátele Smíška a Peregrina. Všichni nakonec prošli lesem Fangornem, kde potkali Enty. S jejich pomocí porazili obrovskou skřetí armádu a rozbili Železný pas - sídlo Sarumana. Nakonec se vydali do Minas Tirith. Frodo se Samem pokračovali ve své cestě. Potkali Gluma, který je dovedl až k bráně Mordoru a nakonec až na samé vrcholky hor, kde je však zradil a předhodil Odule. Nejprve sice uprchli, Frodo byl ale nakonec zajat skřety a Sam ve snaze ho zachránit omdlel před zavřenou branou do jejich věže.

III. Návrat krále Aragorn s hraničáři a další bojovníci jeli na pomoc do Minas Tirith. Tam v obrovské bitvě padl Théoden - král Marky, ale taky pán prstenových přízraků. Nakonec bitvu vyhráli. Potom se rozhodli vydat na sebevražednou výpravu, aby odpoutali pozornost Saurona od Froda se Samem, kteří v Mordoru pokračovali ve svém úkolu. Nejprve Sam vysvobodil Froda ze skřetí věže a pak se vydali skrz hory a vyprahlé pláně až na prahu smrti vysílením došli k Orodruině - hoře osudu, kde byl prsten zničen. Právě včas, aby byl zničen i Sauron a jeho armáda, která do té doby svírala Aragorna, Legolase, Gimliho, Smíška a další hrdiny ve smrtelných kleštích. Jak už to v pohádkách bývá, byli všichni zachráněni a všechno dopadlo dobře

zdroj: www.cesky-jazyk.cz

 

 
Autor: a.N.u.S.h.Q.a. v 09:18, |

Komentáře (0):