12.Srpen 2008
 Tak jsme včera byly s babulkou darovat krev ve FN Brno Bohunice, akorát Terku odmítli, protože byla nedávno mimo Evropu ( V Egyptě).. ale neva, příště půjdem zas jinak já jsem teda darovala a bylo to úplně v pohodě, ani to nebolelo odebírá se asi půl litru krve. Akorát jsem pak byla trochu jetá, protože jsem měla nízkej tlak, ale přežila jsem
 Jinak v poslední době často vídám reklamu na Sana plasmu, což je ,,darování"  krevní plasmy komerční instituci, která vás za to odmění částkou v hodnotě 400 korun a za tuhle cenu si můžete nechávata každý týden nechávat rozpíchávat zápěstí za vidinou odměny.. tak tomuhle ja neříkám dárování, ale prodávání své plasmy a už mi to začíná připomínat obchoidování s orgány, jelikož naivní veřejnost věří ( nebo alespoň někteří ), že jejich plasma putuje na dobročinné účely k nemocným lidem, ale kdepak, tahle plasma se prodává do zahraničí na výzkum apod. a k nám se nikdy nedostane..
 Myslím, že když člověk chce jít vážně ,,darovat" krev, tak by měl vyhledat solidnější instituci než tu, kde vás lákají na internet zdarma apod. Krevní plasmu totiž můžete darovat i ve Fakultní nemocnici Brno Bohunice, ale dostanete da to ,,jenom" poukázku v hodnotě 30 korun a dva žetony do automatu na pití a na sladkosti... ale myslím, že když ji darujete než prodáte a dostane se k někomu, kdo ji opravdu potřebuje, tak máte mnohem lepší pocit, než když si koupíte nový tričko za 400... Ale každý jsme jiný, že??
 Jinak je možnost se nahlásit i jako dobrovolný dárce kostní dřeně, kterou ale nedarujete hned, ale jenom, pokud by se našel někdo, kdo by se shodoval s vaší a to je možnost ve čtyřčlenné rodině 1:4 ,takže s někým, kdo není v žádném příbuzenském vztahu atk 1: 1000000, a myslím, že když už se podaří, že se najde někdo, komu můžu zachránit život, při tak nízké pravděpodobnosti, tak si myslím, že trocha bolesti stojí za záchranu života... Terka a já jsme šly do toho, a ty??
Vložil: agentka0777 ¤


Komentáře (11):
  • 23.03.2012 00:52:58, jirži

    jasně, kapsujou se na tom obě instituce, tak bych byl blbej, nevzít si alespoň zlomek v Sanaplasmě, kterej schrábnou v nemocnici šéfové a kancelářský. do nemocnice bych nešel, už z tohoto principu

  • 17.01.2011 18:44:37, Honza B.

    Asi tak já jsem daroval jak sana plazmě tak v Ostravské transfuzce. A řeknu to takhle, soukromé firmy davají větší zřetel na kontrolu jak pacienta tak i té dané plazmy jestli tam není mnoho tuku apod. Ano v soukromých firmách dostaneš peníze to je pravda. Ale zase jak plazma odebraná v nemocnici nebo v nějaké soukromé jde na to samé. Pomoc je to tak či tak. Kdyby lidé chodili jen do nemocnic tak nebudou stíhat a nevyrobil by se žádný lék. Takto tato plazma jde i z nemocnice na vývoj nových léku které stejně prodává možná o něco levněji ale v soukromé firmě to jde taky na vývoj léků taky se to dostane k lékařům vědcům kteří pomocí plazmy dokaží vytvořit vhodný lék. Plazma=důležitý prvek v lécích,které pomáhají lidem.

  • 22.11.2010 11:28:14, N.

    Říkáš tady lidem, že o tom nic neví,a přitom píšeš úplné nesmysly. K tomu článku: nepíchají tě do zápěstí, to nevím kde si vzala a neberou 1/2 litru krve, ale kolem 800ml plasmy, ta se od krve odděluje. A jak Sana plasma tak další nemocnice, které za to nedávají odměnu, plasmu posílají na výrobu léků a výzkumy,a z jedné lahve je čistý výtěžek zhruba 9 000Kč - ať už v nemocnici nebo Sana plasmě

  • 23.02.2010 16:27:05, anka

    Pokud vím, tak nikde neinzerují to, že plazma pomůže nemocnému člověku přímo. Jo, dává se na výzkumy popřípadě do léků. Ale to jako pomoc nebereš? Nevím, co je na tom špatného.

  • 30.11.2009 15:35:43, barunka

    Ahoj, je vidět, že o tom fakt moc nevíš, kdyby to lidi dělali pro peníze,tak by tam byl asi pěknej nával,což není a 400je alespoň kompenzace za tu hodinu co tam strávíš. Kdyby nebyl takovej bordel ve zdravotnictví,kdy se rozkrádají prachy a profitují farmaceutické firmy,tak proč si nenechat zaplatit.

  • 09.11.2009 21:36:01, agentka0777

    MAGDULE: Tak to je vidět, že o tom moc nevíš, když si tohle myslíš, zkus si k tomu sehnat nějaký prověřený info a pak se nad tím zkus znova zapřemýšlet.. a tím, že to PRODÁŠ Sana plasmě, tak nikomu nemocnýmu nepomůžeš, narozdíl od toho, když to DARUJEŠ Bohunicím..

  • 20.09.2009 22:35:11, MAGDULE

    JA UŽ JSEM BYLA 7 A VŠECHNO V POHODĚ SSPON NĚKOMU NEMOCNÝMU POMUŽU

  • 28.01.2009 18:00:24, agentka0777

    jde o princip, ty orgány člověk, pokud je prodává, tak se jich zbavuje kvůli odměně, kterou za ni dostane, ale nerikam, je to trosku prehnany. Plasma se ti obnovi a tak je nevycerpatelnym zdojem urcite penezni injekce, zatimco organu mas omezeny pocet. Tak ci tak se ,, prodavas ". A jenom jsme to prirovnavala, netvrdim, ze je to to same.

  • 27.01.2009 04:19:42, romcik.ja

    jj, sice se prodává, ale podle mýho názoru to prodávání orgánů fakt podobný není... plazma se ti obnoví, myslíš, že nová ledvina ti taky naroste??

  • 04.01.2009 12:19:40, Moi

    Přesně tak... plazma se prodává at uz je braná kdekoliv.. a jestli si pripadate lepsi kdyz ji darujete zadarmo.. tak prosim.. do Sana plasmy chodí mnohem více lidí.. plasma jde na vývoj léků.. až je to kdekoliv.. treba brzo švycari .. bo kdokoliv jiny.. najde lek na rakovinu a podobne.. lepsi ji prodat nez ji nedavat ubec.. aspon je to k uzitku..

  • 05.11.2008 10:52:47, +++

    nechci obhajovat ani jedno ani druhe, ale myslim, ze by sis mela proverit obe strany, co se s danymi vzorky deje, protoze podle mych informaci se krev z nemocnice take prodava do zahranici, asi za velky prachy, na vyrobu leku, takze ... a podle vlastni zkusenosti je zde take rozdilny pristup ke klientum a v nemocnici i mene kontrolnich opatreni co se tyka zdravi jednotlivce, to jen na doplneni :-)