05.Leden 2008

Máme pomoci druhým zemřít ,pokud nás o to žádají ?
Na tuto otázku existuje mnoho odlišných odpovědí.Proč Ano aproč Ne.
Pokud nás o to žádá pacient,kterému už nemůžeme pomocižádnými léky ani operací a víme,
Že ho čeká už jen smrt a ještě v hrozné bolesti ,takproč mu od toho všeho nepomoci?
V České republice je eutanázie zakázána,ale na druhoustranu,když máme smrtelně nemocné zvíře,např. koně ,který si zlomínohu.Představa ,že chodí po 3 nás děsí,ale kdyby ležel ve stáji,tak umře naúbytek svalové hmoty v bolestech a bude se akorát trápit,proto ho nechámeutratit…. To je vlastně stejný případ a princip jako,když budeme mít pacientas rakovinou a víme,že už mu nemůžeme pomoci ,žádné léky mu nezabrali,prostě pro něj nemůžeme nic udělat a čeká ho jen bolest a počítání posledníchdnů života.
Ale zase co příbuzní ,nebo lidé co ho mají rádi.Ti pořáddoufají,že přijde zázrak a najednou se zjistí,pacient se náhlevyléčil.Bohužel  takovéto zázraky se dějívětšinou jen v pohádkách a ne v dnešní realitě. A hlavně každý člověkať nemocný nebo zdravý má právo si o svém životě rozhodovat sám v tomtopřípadě neplatí citát : Nedal jsi si život,proto nemáš právo si ho vzít !
Jako my si můžeme rozhodovat o tom co v životě budeme anebudeme dělat,tak tohle právo má pacient rozhodnout si o tom jak bude činebude jeho život v budoucnu pokračovat.
A člověk ,který nás prosí o to abychom,mu pomohli splnitmožná divné přání zemřit,bych asi pomohla hodně bych o tom musela přemýšlet alejsem zastáncem: Splňme poslední přání..

 

Vložil: andilekkkkkk ¤