04.Květen 2007
Autor: bbbrrr-jane v 15:31

LUDACRIS

LUDACRIS

Tento úspěšný americký MC, představitel Dirty South rapu a herec se narodil 11. září 1977 jako Christopher Brian Bridges v Champagne/ Illinois. Jeho rodiče ho brali na všechny večírky a party na koleji sebou. Už tehdy byl rád středem pozornosti a předváděl své taneční umění před ostatními. Rodiče měli k hudbě velmi pozitivní vztah a Luda k tomu sám řekl: "Každý den mě probouzela hudba, kterou poslouchali rodiče. Vyrůstal jsem na Jamesovi Brownovi, Run D.M.C. a Fat Boys. První rhyme jsem napsal když mi bylo 9 let." Mezi jeho vzory tehdy patřili Frankie Beverly, Maze nebo Cameo. Ve 12 letech se stal členem hip - hopového uskupení Loudmouth Hooligans z Chicaga a následně se rodina přestěhovala do Atlanty. V té době si také vymyslel umělecké jméno Ludacris: "Jmenuji se Chris a ludicrous znamená šílený, vtipný. Tak jsme to skombinoval. Popisuje to moji hudbu i mou osobnost."Během svých studií na College Park's Banneker High School se utkával se svými spolužáky ve školní jídelně v rapu. Když studoval na Georgia State University začal se účastnit nejrůznějších konkurzů a vystupoval v klubech. Získal práci na hip-hopovém rádiu HOT 97.5, kde pracoval jako DJ pod přezdívkou Chris Luva Luva a vystupováním na reklamních akcích rádia se v Atlantě slušně proslavil. Ludova kariéra začala účinkováním na albu úspěšného producenta Timbalanda. Kromě toho spolupracoval také s Dallasem Austinem a Jermainem Duprim.

V roce 1999 se Ludovi podařilo z peněz vydělaných prací v rádiu vydat na vlastním labelu Disturbing Tha Peace Entertainment album Incognegro. Na albu se podíleli producenti z Atlanty Shondrae a Organized Noize. Album se stalo regionálním hitem a za tři měsíce se prodalo přes 30.000 ks. Nejúspěšnějším songem na albu se stala píseň What's Your Fantasy, která dosáhla 500 otáček v rádiu za týden. Takový úspěch nenechal chladným ani prezidenta Def Jam South rappera- veterána Scarface, který Ludacrise oslovil. Zanedlouho Luda podepsal a stal se prvním úlovkem Scarface pro label Def Jam South.

Prvním albem, které zde Luda vydal bylo Back For The First time v říjnu 2000. Použity zde byly některé songy z Incognegra, ale nechybělo ani několik nových. Na Albu se objevili producenti Jermaine Dupri, Timbaland, Organized Noize nebo Neptunes. Album dosáhlo v USA již v prosinci platiny. Mezi nejznámější songy z Back For The First Time patří Southern Hospitality, remix Phat Rabbit a Stick'Em Up. Obrovského úspěchu dosáhla píseň What's Your Fantasy. Tento duet o sexuálních fantaziích z mužského a ženského pohledu byl vybrán také jako první singl. Některá rádia váhala, jestli mají tenhle provokativní song vůbec pouštět. I přesto se singl stal velmi úspěšným a později vznikl snad ještě provokativnější remix s Foxy Brown a Trinou. Ludacris se po úspěchu svého alba vydal na společné turné s Outkast a kromě toho spolupracoval s Missy Elliott na hitu One Minute Man a Jermaine Dupriho doplnil v songu Welcome To Atlanta.

V prosinci 2001 se na trh dostává další Ludovo album Word Of Mouf, za toto album je nominován ve dvou kategoriích na cenu Grammy.Word Of Mouf se dostane na 3. místo v Billboard Album chart v USA. Mezi největší hity, které album přineslo patří: Area Codes (feat. Nate Dogg), Rollout (My Business), Saturday Night (Oooh oooh) nebo Move Bitch. Kromě hudby láká Ludacrise také svět filmu takže se objevuje ve filmu The Wash (Myčka).

V následujícím roce Luda spolu se svou crew Disturbing Tha Peace vydávají album Golden Grain. Na jaře už je album Word Of Mouth 2 krát platinové a Back For The First Time dokonce 3 krát platinové. V létě Ludacris absolvuje Anger Management Tour spolu s Eminemem, Xzibitem a Papa Roach. Díky svému úspěchu dostane nabídku účinkovat v reklamě na Pepsi. To se, ale nelíbí konzervativnímu moderátorovi Billovi O'Reillymu z Fox News Channel. Rozjede proti Ludovi očerňující kampaň a kritizuje limonádový gigant za spolupráci s ním. Podle O'Reillyho je Ludacris Gangsta rapper, který propaguje násilí, drogy, ponižování žen a mluví sprostě. Pepsi následně na to kampaň s Ludou zrušila. Ironické je, že za nedlouho Pepsi oznámila, že kampaň převezme Ozzy Osbourne s rodinou, kteří slovy F..k nebo S..t rozhodně nijak nešetří a O'Reilly byl dokonce později obviněn svou kolegyní ze sexuálního obtěžování. Podivné jsou i některé jeho názory na ženy. Hip-hopová scéna a obzvlášť Afro-Americká komunita za tím vidí silný rasistický podtext. Po nátlaku Ludových fanoušků, kteří hrozili bojkotem se Pepsi rozhodla věnovat finanční příspěvek Ludacrisově charitativní organizaci Ludacris Foundation. Ludacris k tomu řekl: "Myslím si, že O'Reilly je rasista a pokrytec. Podle lidí z Pepsi jsem asi horší než Osbourneovi a to je fakt šílený." Negativní dopad na Ludovu kariéru tyto události ale neměli a tak v ještě téhož roku se stává i album Word Of Mouf 3 krát platinovým.

V roce 2003 se Ludacris vrací na filmové plátno ve filmu 2Fast 2Furious, kde si zahrál pořadatele pouličních závodů. Zároveň se podílel i na soundtracku k filmu. V říjnu vychází Ludovi další album Chicken And Beer, které se za první dva týdny v USA prodalo 429.000ks a v listopadu je již platinové. Název alba vybral Luda proto, že prý podle svých slov jí kuře minimálně 2 krát denně a alkoholickým nápojům je velmi nakloněn. Na albu Chicken And Beer se objevují songy Stand Up, Diamond In The Back, P.Poppin, Teamwork, Splash Watterfalls nebo Blow It Out.

Rok 2004 Ludacris zahájil spoluprácí s Usherem a Lil Jonem na singlu Yeah, následovalo turné s Chingym a účast na soundtracku k filmu Shark Tale (Příběh žraloka). Album Chicken And Beer se stalo 2 krát platinovým. Ludacris se objevil na Ciařině LP Goodies v písni Oh. V prosinci Ludacris vydává u Def Jam South v pořadí již čtvrté album pod názvem The Red Light District. Nabízí se otázka proč někdo pojmenuje svoje album po nechvalně známém centru drog a sexu v Amsterdamu. Luda k tomu říká: "Myslím, že by umělec měl lidem s každým novým albem přinést něco nového, něco, co o něm ještě nevěděli. Je mi jasné, že první na co lidé myslí když to slyší je Red Light District v Holandsku, ale já jsem to použil jako celkový přístup. Člověk se od všeho oprostí a může si dělat to co chce. Jsem na tomhle albu osobnější než kdy před tím. Mluvím o všem, o pocitech, penězích a mém životě." Neznámější songy z alba jsou Get Back, Number One Spot nebo Pimpin' All Over The Word (feat. Bobby Valentino).

Na začátku roku 2005 se album The Red Light District stává platinovým, Ludacris získává Grammy v kategorii Best Rap/Sung Collaboration za Yeah s Usherem a Lil Jonem a zahrál si v dramatu Crash, spolu se Sandrou Bullock, Mattem Dillonem nebo Terrencem Howardem. V srpnu Ludovo video Number One Spot vyhrálo v kategorii Best Rap Video na MTV Video Music Award. Album Red Light District se stává 2 krát platinovým. Ludacris dostává také cenu v kategorii Coolest Collabo na Third Annual Vibe Awards. Vydává DVD The Red Light District, které obsahuje materiál natočený v Amsterdamu, rozhovory, vystoupení, videoklipy ale také Ludovy návštěvy nočních klubů a weed coffees. Dalším filmem, v kterém je Ludacris k vidění je Hustle and Flow, zahrál si zde rappera jménem Skiny Black. Dokonce propůjčil svůj hlas jedné z postav v animovaném filmu Lil'Pimp. Koncem roku vychází v pořadí druhé album Ludacrisově crew Disturbing Tha Peace pod názvem: Ludacris Presents Disturbing Tha Peace. Prvním singlem je píseň Georgia, která vznikla volně podle originálu Raye Charlese Georgia On My Mind a kromě Ludacrise a několika členů DTP se na ní podílí i Jamie Foxx.

ludacrisludacris

 

ludacrisludacris

 

ludacrisludacris

 

ludacrisludacris

 

LUDACRISludacris

 

LUDACRIS..

 

...

 

 

 



0 Komentáře: