« Domů

Akumulátory NiCd a NiMH (Odborné texty)

Jak správněpoužívat akumulátory NiCd a NiMH ?

1) Používejte pouze akumulátory vhodné proVaše zařízení a Váš nabíječ. Vždy dbejte na správnou polaritu akumulátorů,akumulátor nezkratovávejte nebo ho neukládejte tam, kde hrozí nebezpečí, že sekontakty akumulátoru zkratují.
2) NiCd akumulátory skladujte nejlépe ve vybitém stavu, NiMH akumulátory vestavu nabitém. Oba typy akumulátorů doporučujeme skladovat při pokojové teplotěv suchém prostředí.
3) NiCd akumulátory nabíjejte až před použitím. Vždy používejte odpovídajícínabíječku. Nové akumulátory nebo akumulátory po dlouhodobém skladování dosahujíplné kapacity až po provedení několika nabití a vybití. V případě možnosti, proprvní cyklus po dlouhodobém skladování, použijte normální nabíjení (14-16 hodin)proudem odpovídající desetině jmenovité kapacity.
4) Před nabíjením nechť se teplota akumulátoru stabilizuje na pokojovouteplotu. Nabíjení akumulátorů s teplotou pod 15°C a nad 30°C se projeví v dalším cyklupoklesem kapacity. Stabilizace teploty z 0°C na 15°C v pokojové teplotě trvá přibližně 2hodiny. Nutno si uvědomit, že je třeba stabilizovat teplotu uvnitř akumulátoru,nejenom na povrchu. Nabíjení akumulátoru s teplotou pod bodem mrazu způsobíúnik vodíku přes bezpečnostní ventil akumulátoru a do akumulátoru proniknevzdušný kyslík, a to způsobí velké samovybíjení akumulátoru. To se projeví tím,že sice akumulátor po nabití má plnou kapacitu, ale po několika málo dnech jeplně vybit.
5) Při běžném používání je životnost NiCd akumulátorů cca 1000 cyklů a NiMHakumulátorů cca 500 - 700 cyklů.
6) Při skladování akumulátorů dochází k samovybíjení. Při pokojové teplotě jetoto samovybíjení přibližně 30% kapacity za měsíc. Se vzrůstající teplotouvzrůstá i samovybíjení.
7) Ve vadné baterii nevyměňujte jen jeden článek nebo část akumulátorů, alevždy celou sadu tak, aby akumulátory byly ze stejné výrobní série.
8) V běžném provozu akumulátorů se tzv. "paměťový efekt" praktickynevyskytuje. Nejčastěji tento efekt je zaměňován s následkem přebíjeníakumulátorů, který způsobuje pokles kapacity v následném cyklu a snižuježivotnost akumulátoru.
9) Na akumulátory nepájejte, aby se neporušil bezpečnostní ventil, používejteakumulátory s letovacími praporky.
10) Akumulátor násilně neotvírejte, mechanicky neničte, nevhazujte do ohně aninevystavujte vysokým teplotám. Nefunkční akumulátory nevhazujte do domovníhoodpadu.
11) Akumulátory se vyrábějí v provedení pro použití ve vysokých teplotách, provelké odběrové proudy, pro trvalé dobíjení, se zvýšenou kapacitou apod. Přinákupu akumulátorů se poraďte o vhodném druhu akumulátoru pro Vámi požadovanouaplikaci.
12) Pokud máte několik akumulátorů v jedné sadě, dodržujte konečné vybíjecínapětí 1V na článek. Mohlo by dojít k otočení polarity jednoho z článků, a tímúniku elektrolytu v něm a následovalo by trvalé snížení kapacity celé sady. Ktomuto nejčastěji dochází u mobilních telefonů (telefon se sám vypne a přestochceme poslat ještě jednu SMS), u autíček (samo se zastaví, ale po 10 minutáchje schopno jet ještě pár metrů), u akumulátorového nářadí (nechce nám jižutáhnout ani jeden šroub, ale po chvíli odpočinku ještě jeden utáhne) a usvítilen (necháme rozsvícenou svítilnu, dokud se ještě žhaví vlákno, i když užnám stejně neposvítí).
13) K nabíjení akumulátorů a akumulátorových baterií používejte vždy vhodný typnabíječů. Nabíječe, které jsou opatřeny hlídáním teploty (termistor uvnitřbaterie nebo metoda "delta T/delta t") nebo hlídáním poklesu napětína konci nabíjení (metoda "- delta V" nebo "d2V/dt2")lzepoužívat i k nabíjení jen částečně vybitých akumulátorů, aniž by to mělo vlivna pokles životnosti nebo kapacity v následujícím cyklu. Naopak akumulátorovébaterie, které jsou vybíjeny jen částečně a k nabíjení se používá jedna z výšeuvedených metod, dosahují výrazně delší životnosti než baterie, které vybíjímeze 100%.(Tyto metody se používají např. u většiny GSM telefonů-jak vnabíječkách, tak v Hands-Free sadách, u nabíječů pro přenosné radiostanice nebopro akumulátorové nářadí apod.).

Jak správněskladovat akumulátory NiCd a NiMH?

NiCd akumulátory skladujte nejlépe ve vybitémstavu, NiMH akumulátory ve stavu nabitém. Oba typy akumulátorů doporučujemeskladovat při pokojové teplotě v suchém prostředí. Dlouhodobě skladované NiMHakumulátory se musí nejméně každých 6 měsíců dobít asi 50% jmenovité kapacity.

Proč je některýmiuživateli doporučováno skladování akumulátorů v chladničce?

Skladování hermetických NiCd a NiMHakumulátorů v chladničce má smysl pouze tehdy, když je není možné nabítbezprostředně před použitím ve spotřebiči a je požadována co největší kapacitav následujícím vybíjení. Při skladování nabitých akumulátorů dochází k tzv.samovybíjení, jeho rychlost při nízkých teplotách je zpomalená. Akumulátory byneměly být vkládány do chladničky volně, ale zabalené tak, aby se na jejichpovrchu nemohla srážet voda, po vyjmutí z chladničky se musí zajistitdostatečná doba pro vyrovnání teploty (aklimatizaci).

Je nutno přednabíjením akumulátory vybíjet?

Záleží na nabíječi, nikoli na akumulátoru.Vybíjení je nutné pouze u starších typů rychlonabíječů, které mají pouze časovéomezení doby nabíjení. U moderních rychlonabíječů a u všech typů nabíječů pronormální nabíjecí proudy ( 0,1 It) je vybíjení zbytečné.

Mám nabíječ naNiCd - mohu ho použít i na NiMH?

Ano,za předpokladu, že u nabíječe se hlídá nabíjecí čas, který se přizpůsobí podlenabíjecího proudu a kapacity akumulátoru (t = C/Inab + 30 - 50%), nebo jenabíjení ukončeno při nárůstu teploty.
Ne, za předpokladu, že ukončení nabíjení je při poklesu napětí (-dV),nebo u nabíječů s časovačem, kde nemusí dojít k plnému nabití (nabíjení je všakmožné několikrát opakovat).

Jaké akumulátorydoporučujete pro dálkové ovládání televizoru?

Žádné. Pro zařízení s velmi malým odběremproudu (dálkové ovládání, hodiny a pod.) je vhodnější použít primární baterie.Akumulátory je výhodné používat především v zařízeních s relativně velkýmiproudovými odběry, jako jsou hračky, akumulátorové nářadí, radiostanice,videokamery, notebooky a pod.

Jak je možnédosáhnout co největší životnosti akumulátorů?

Vyvarujte se zbytečného přebíjení, hlubokéhovybíjení, akumulátory nenabíjejte v příliš vysokých ani nízkých teplotách(optimum je 15 až 20 0C),před nabíjením ponechte akumulátory aklimatizovat dostatečně dlouho připokojové teplotě. Více informací naleznete v knize "Hermetickéakumulátory v praxi", nabízené na našich internetových stránkách.

Proč vadíhermetickým akumulátorům hluboké vybíjení?

Samostatné NiCd a NiMH akumulátorové článkymůžete vybíjet až na 0 V. NiMH články je však po takovémto vybití třeba vbrzkunabít (nejlépe do 24 hod.). Li-Ion akumulátory v žádném případě nevybíjejte poddoporučenou mez, vedle zničení článků, by mohlo dojít i k poškození řídícíelektroniky. Baterie sestavené z hermetických akumulátorů v žádném případěnevybíjejte pod doporučené napětí (obvykle 1,0 V na 1 článek u NiCd a NiMH),protože u článku s nejnižší kapacitou může dojít k obrácenému nabíjení (přepólování)a tím k jeho zničení.

O autorovi

  • Jméno cernil
  • Region Nymburk
  • Tak jsem normální kluk, to asi stačí... Ostatní se můžeš dozvědět...
Můj profil