« Domů

Ročníková práce: Globální problémy v České republice (Školní texty)

Globální problémy   v České republice

Úvod

 

            Tématemnaší ročníkové práce jsou Globální problémy v České republice. Oglobálních problémech se dozvídáme všude, týkají se nás všech a je nutné jeřešit, přesto většině globálních problémům už v dnešní době předejítnelze. V naší ročníkové práci se budeme věnovat dvojici globálníchproblémů, o kterých si myslíme, že ovlivňují Českou republiku nejvíce,popřípadě v několika příštích letech budou. Budeme řešit globálníoteplování (změnu klimatu) a nemoci. V této souvislosti je nutné se zmínito tom, že o globálním oteplování se již mluví jako o změně klimatu. Nemůžemevšeobecně říci, že na kterémkoli místě naší planety se určitý problém projevujestejně. Například změna klimatu se projevuje v České republice odlišně nežnapříklad v Austrálii. V naší práci nemůžeme obsáhnout vždy celouproblematiku, proto nezacházíme do podrobností, což nebylo ani naším cílem.

 

           

Globální oteplování, změna klimatu

 

            Každýproblém má svůj počátek a svůj počátek má i jeho řešení. Jedna z důležitýchvěcí je celá organizace a propojení lidí věnujících se změně klimatu. Dnešníprognózy vycházejí ze stovek terrabitů dat. Kde se ale tato data vzala?Získáváním, zpracováním a zveřejňováním dat, které se věnují již zmiňovanýmproblémům, se zabývá klimatologie.

Až do poloviny70. let tvořila klimatologie okrajový obor věd o atmosféře, zabývající sehlavně rutinním zpracováním klimatických dat.

            Počátkem70. let, po sérii chladných roků, poklesla v zemědělských státech USA (majítradiční silnou lobby ve vládě i Kongresu), výroba obilí. To bylo vnímáno jakonebezpečný politický signál, vyrážející Americe z ruky jednu z velkých zbranístudené války – pšenici. Setkání prominentních klimatologů varovalo předpříchodem ledové doby. Vědcům bylo jasné, že nemají dostatečné množství údajů,a tak z řady přednostně financovaných projektů se postupně rodila klimatologieglobálních změn. Několik vědců však zůstávalo k celé koncepci příchodu ledovédoby velmi skeptických. Trpělivě shromažďovali údaje z prvních satelitů,zdokonalovali analytické techniky, propracovávali numerické modely a vytvářeliobrovské klimatické databáze.

            Koncem70. let se počasí v USA víceméně stabilizovalo a doba ledová přestala býtaktuální. Na její místo se ve vědeckých časopisech začaly umísťovat prvnísolidně podložené práce o skleníkovém jevu. Situace se prudce změnila v létěroku 1988. Dne 23.června, uprostřed mimořádných veder a sucha, informujeředitel Goddardova ústavu pro výzkum vesmíru při NASA, americký Kongres ooteplování planety. Hned 20.srpna téhož roku začne nezadržitelně hořet vyschlýYellowstonský park. Veřejnost je nejprve znepokojena a později téměř šokována,když někteří vědci opakují, že vyšší teploty tropického oceánu způsobí bouřezhoubnější než dosavadní hurikány. Už 9.září 1988 poklesl atmosférický tlak nanejnižší úroveň, která kdy byla zaznamenána na západní polokouli (855 hP).Hurikán Gilbert udeřil rychlostí 250 km/hod. na rekreační střediska na Yucatanua zanechal je v ruinách. Jeho dozvuky byly cítit až v Texasu.

Lidé ipolitici pochopili sílu klimatologie, a proto máme dnes tolik dat potřebných kodhadům budoucího klimatu. Nyní víme co nás čeká.

U nás se zaznamenávajídata už od roku 1752 ato v Praze Klementinu. Informace z tak raných dob měření jsou všaknepřesná a naši vědci je spíše odsuzují. Avšak novodobé měření je velkýmpřínosem a od roku 1920 poskytuje Klementinum naprosto přesné informace.Osobností české klimatologie je Jan Pretel, věnuje se objasňování změnv řádu měsíců. Pomáhají mu s tím superpočítače, které mají výkontisíců obyčejných stolních počítačů, avšak i tento výkon stačí pouze navýsledky přesné maximálně na osmdesát procent. Čeští klimatologové jsou světověuznávaní a jejich výpočty jsou používány ve všech dlouhodobých předpovědích.

 

 

            Oxiduhličitý je jedním z nejdůležitějších plynů obsažených v atmosféře, neboťnapomáhá zachycovat sluneční světlo jako střecha skleníku.  Lidstvo svou činností stabilně neustálezvyšuje množství skleníkových plynů v atmosféře. Přitom tyto plyny mají zcelazásadní vliv na podnebí na Zemi. Jejich nárůst zaviněný lidmi se nazýváskleníkový efekt.

           Vše začalo před 200 lety průmyslovourevolucí, kdy se v parních strojích začalo spalovat uhlí a do ovzduší se jakovedlejší produkt uvolňoval oxid uhličitý – CO2. Dnes         se uhlí stále používá jako palivo vtepelných elektrárnách. Mnohem větší emise oxidu uhličitého se však uvolňujípři spalování dalších fosilních paliv, totiž zemního plynu a hlavně ropnýchproduktů, jako je benzín či nafta. Největší díl viny tedy nese doprava,chemický        a energetický průmysl.Využívání fosilních paliv včetně uhlí tvoří 75% emisí CO2. Zbylou čtvrtinupřírůstku oxidu uhličitého způsobily činnosti jako je intenzivní využívání půdyči kácení a vypalování pralesů, při kterých se rovněž uvolňuje oxid uhličitý.

           Množství oxidu uhličitého vatmosféře se zvýšilo z 285 na 368ppm. V současnosti se do ovzduší vypouští 7miliard tun CO2 ročně a jeho koncentrace za tu dobu stoupá o 1,5ppm (1ppm jejedna miliontina vzduchu v atmosféře). To jsou jistě varující fakta, ale dalekohorší je to, že ať chceme či ne, budeme muset v tomto znečišťování atmosféry ještěnějakou dobu pokračovat. Politici a vědci mohou pouze ovlivnit, jak intenzivnítato nebezpečná činnost bude a kdy se nám podaří najít a uvézt do provozualternativní čisté technologie. Pokud        by například byly roční emise sníženypod úroveň roku 1990 během jednoho století, ustálila by se koncentrace oxiduuhličitého v atmosféře na číslo 650ppm.

 

 

Přichází konec bezstarostnéhoživota? Vždy byla česká kotlina místem klidného života. Nikdo se nemusel báttornád, zemětřesení, epidemií, smrticích zvířat, nedostatku vody atd. Otepleníklimatu přináší velké množství změn pro náš národ. Nyní nejsou tak patrná, aleto se brzy změní. Zvýšení hladiny moří zapříčiní kontaminaci některých zdrojůpitné vody mořskou solí. Je zajímavé, že zvýšení hladiny moří nezapříčinízejména roztátí ledovců, ale rozpínání vody v oceánech, neboť voda vevyšší teplotě zvětšuje svůj objem. Hmyz s nemoci se množí v teplých avlhkých oblastech, jímž se naše země postupně stává, proto se očekávajíepidemie virové encefalitidy přenášené komáry. Zvýšení počtu ničivých bouřekbude mít za následek menší hektarové výnosy v zemědělství, tudíž se zdražípotraviny. V důsledku oteplení           se k nám  rozšíří nebezpečné druhy pavouků, hadů,rostlin a nemocí. Na jižní Moravě se letos usadil tropický pavoukpřipomínajícího tvarem i velikostí sklípkana. Několik rodin                 z Hodonína začalo na zahrádkáchpěstovat mango. Změny klimatu jsou velice patrné, podle vědců se příštígenerace bude živit pěstováním pomerančů, banánů a veškerých tropických plodin.

 

 

Nemoci

 

Dalšíproblematikou projednávanou v této práci jsou nemoci způsobené předevšímvědeckým pokrokem a změněným životním stylem, který se začal objevovat koncem20. století. Vybrali jsme tři typy chorob, které jsou v dnešní společnostinejvíce projednávané a za které si dnešní společnost svým jednáním a životnímstylem doslova může.

 

Obezita

Obezita již dnes dávno neníbrána jako kosmetický nedostatek ale stává se doslova chronickou chorobou.S obezitou jsou spojena závažná zdravotní rizika:

·        Nádory: Lidé, kteří jsou vdětství obézní, mají dle výzkumů o 20% vyšší šanci,         že budou trpět v dospělosti nádorovýmonemocněním. Jde o nádory gynekologické, dále nádory kolorektální a urologické.

·        S obezitou se pojí dále kardiovaskulárnírizika jako je hypertenze, ischemická choroba srdeční, hypertrofie adilatace levé komory srdeční, cévní mozkové příhody   a tromboembolické choroby.

·        Při velké obezitě vzniká Pickwickůvsyndrom, což je způsobeno vysokým obsahem viscerálního tuku v dutiněbřišní. Plíce se tak nemohou dostatečně rozepnout, jsou vytlačovány nahoru avzniká tak nedostatečná ventilace a dušnost.

·        Syndrom spánkové apnoe: Nejčastějiprojev krátkodobé zástavy dechu ve spánku při chrápání poklesem měkkého patra.

·        Zažívací obtíže: Pálení žáhy,žlučové kameny, kýly, záněty žlučníku či tučnění jater.

·        Ortopedické obtíže: Artrózanosných kloubů (kyčle, kolena), obtíže s páteří (bolesti zad).

·        Kožní obtíže: Plísňovéonemocnění, zapářka v místech tukových záhybů, celulitida, otoky, horší hojeníran.

·        Psychické obtíže: Obézní lidéjsou často společensky diskriminováni
(anti–fat rasismus), trpí malým sebevědomím, časté je sebeobviňování, deprese,úzkosti, které se mohou postupně stát nezvladatelné a omezující běžnéfungování.

·        Sexuální obtíže: Impotence apsychické obtíže např. nepřiměřený stud, který ovlivňuje sexuální životpartnerů.

·        Vyšší riziko operačního výkonu:Horší hojení ran, náhlá smrt.

Bohužel, je tentoproblém je stále běžnšjší i u dětí. Obézních je 20% dětí ve věku 6 - 12 let atoto číslo se neustále zvyšuje!

Obezita je nyní vČeské republice charakterizována jako epidemie. Obezitou trpí u nás 29,4% mužůa 40,6% žen ve věku mezi 34-74 roky.

Cukrovka (Diabetes Mellitus)

 

Cukrovkaje chronické onemocnění metabolismu glukosy způsobené poruchou tvorby inzulínu ve slinivce břišní. Projevuje se zvýšenouhladinou glukosy v krvi (z toho NEvyplývá, žediabetik má neustále zvýšenou glykémii!) Zároveň však postihuje ihospodaření s ostatními živinami a ovlivňuje tak celkově přeměnu látek vorganismu. Existují dva základní typy cukrovky,které mají podobné manifestační projevy, ale odlišné příčiny vzniku, tudíž seoba dva typy léčí jiným způsobem.

 

·       Diabetes prvního typu je nazýván cukrovka dětí amladistvých, pokud onemocní cukrovkou dítě či dospívající, jde prakticky vždy otento typ cukrovky, který se však může objevit i v dospělosti. Juvenilnídiabetes, což je odborný název pro cukrovku I. typu. Je způsobenanedostatkem inzulinu. Při nedostatku inzulínu nemůže glukosa vstupovat dobuněk, po jídle vystupuje v krvi zvláště vysoko, ale udržuje se tam častovysoko i při následném hladovění. Nedostatek glukosy v buňkách má zanásledek snižování výkonu celého organismu. Může končit dokonce i smrtí.

 

·       Diabetes II. typu je označován diabetem dospělých.Jedná se o daleko častější typ onemocnění - trpí jim přes 90% všech diabetiků.Začátek bývá obyčejně velmi plíživý po 40. roce života. Při tomto typu diabetuje na povrchu buněk snížený počet receptorů a buňky tak neumí na inzulínsprávně reagovat. Špatnou vnímavost buněk k insulinu označujeme jakoinsulinovou rezistenci. Tělo se snaží insulinovou rezistenci překonat aslinivka vyplavuje do krve stále více a více inzulinu. Zvýšenou koncentraciinzulínu. Zvýšená koncentrace zpočátku stačí k udržení normálních hladinkrevního cukru, diabetes se objeví až tehdy, když buňky v pankreatu nestačívyhovět nepřiměřeným nárokům. Tento typ cukrovky nevede přímo k smrti,znatelně však zvyšuje riziko ostatních onemocnění (infarkt myokardu, ischemickáchoroba srdeční, mozková mrtvice), dále sebou přináší i jiné obtíže (zhoršenízraku, změny na kůži, neuropatie,…)

 

Podleposledních výzkumů trpí diabetem v České republice 737 000 lidí akaždý rok vrůstá jejich počet o 50 000.

 

Srdeční choroby

 

Životní styllidí dnes má kromě výše zmiňovaných také jedno velké riziko, a tím jsou právěsrdeční choroby. Mezi faktory vzniku srdečních chorob patří: nesprávná výživa,stres, sedavý způsob života, kouření, vysoký krevní tlak, atd. Tyto chorobyjsou v časných stadiích bez příznaků, k varovným signálům patří vysoká hladinacholesterolu a vysoký krevní tlak.   Vpokročilých stádiích bolesti na hrudi, v paži, bolesti v čelisti (zvláště ponámaze), bušení srdce a dušnost. Do této skupiny řadíme:

 

·       Infarkt myokardu: Je odumření části srdečníhosvalu, které je způsobeno nedostatečným krevním zásobení kyslíkem (ischemie).Příčinou nedokrvení je uzávěr koronální (věnčité) tepny nebo její prasknutí(ruptura). Ucpání je nejčastěji způsobeno aterosklerózou neboli kornatěním(koronárních) tepen. Toto onemocnění vzniká usazováním cholesterolu, cukrů, vápníkua jiných tuků na stěně cévy, kde se postupně vytváří cholesterolový plát. Tenčasem praská a poškozuje cévu. Do prasklin              se dostává krev, která se srazí avytvoří krevní sraženinu (trombus), která cévu ucpe. Část svalu neníprokrvována a odumírá. Při delším trvání může dojít i k zástavě srdce.

 

·       Ischemická choroba srdeční: Onemocněnísrdce způsobené aterosklerotickými změnami věnčitých (koronárních) tepen sjejich následným zúžením, popřípadě uzávěrem, a tím nedostatečným prokrvenímsrdečního svalu.

 

·       Angina pectoris: Onemocnění srdceprojevující se záchvaty bolestí pod hrudní kostí vystřelujícími nejčastěji dolevé ruky. Angina pectoris je způsobena většinou aterosklerotickým zúženímkoronárních tepen srdce a nedokrevností srdečního svalu.
U klasické (tzv. námahové) anginy pectoris je bolest vyvolána fyzickou námahou(chůze do schodů, pohlavní styk) nebo rozrušením. Postižený musí v kliduněkolik minut počkat až bolest pomine. Nezmizí-li bolest ani po podánínitroglycerinu           do dvacetiminut, je podezření na infarkt myokardu.

 

Na následky srdečních chorob umřev České republice ročně téměř 75 000 lidí!

 

Závěr

 

            Jak již bylo řečeno v úvodu, naším cílem nebyloobsáhnout tuto rozsáhlou problematiku do podrobností, ale naopak vše uspořádatdo stručného a „lehce stravitelného“ přehledu, což se nám myslím povedlo.   

A co řícina úplný závěr? Snad jen to, že bychom se nad sebou měli zamyslet dříve, nežbude příliš pozdě!

 

 

Moje použitáliteratura:

 

TREBEN, Marie – Nemoci srdce a oběhového systému,nakladatelství Dona, Praha, 2002.

 

www.wikipedia.cz

O autorovi

  • Jméno cernil
  • Region Nymburk
  • Tak jsem normální kluk, to asi stačí... Ostatní se můžeš dozvědět...
Můj profil