« Domů

Úvaha: Moderní život je těžký (Školní texty)

Moderní život je těžký.

Je to pravda? Bylo tomustejně i v minulosti? Má cenu se nad tím zamyslet?

          Po přečtení těchto pár slov mě napadáotázka “Je to pravda?“ Podle mého názoru, je dnešní doba dosti uspěchaná, lidése honí více za kariérou než za vlastními životy  a ve stáří si uvědomí: „Co já jsem vlastněprožil? Zbylo mi pouze pár vzpomínek, pár střípků štěstí z mých mladýchlet, jinak jsem jen pracoval a pracoval.“ Člověk je starý a sám už ví, že moctoho asi neprožije,teď už mu to došlo, když je v důchodu a nemá svou práci(svouželeznou oponu života). Lidé se za ni skovávají a nevidí přes ní krásuobyčejného života. Tito o život ochuzení človíčci se obracejí ke knihám azávidí básníkům jejich romantický pohled na svět, vzpomínají jaké měli krásnédětství, studia, jaký se jim zdál život krásný při prvním zamilování.

        Možná se mi to zdá, možná ne, byl život řekněme před stovkoulet idylický, klidný, uspořádaný, romantický… Bylo před oběma světovýmiválkami, před smrtí a utrpením které se budoucí války chystaly přichystat akteré nám dnes dosti rozostřují pohled na tehdejší dobu. Byla to éra bouřlivéhotechnického rozvoje, jezdilo se dosud na koních, dámy se projížděly kočáry poměstech, v noci svítily lucerny a nikdo nevěděl, co mu přinese další den.Zprávy o vynálezech se šířily rychlostí blesku. Vedle toho putovaly sice menšírychlostí, avšak s naprostým utajením, láskyplné dopisy zamilovaných,kterépro ně znamenali asi tolik,jako znamenal pro pravěkého muže plamen v jeskyni.Perfektní chování a šarmantnost bylo tehdy nutností a pověst znamenala vše.

        Technická vyspělost znamená určitý krok vpřed, ale takénějaký ten krok vzad. Technologie jde kupředu a zdá se, že nezná hranic, všakpočítače, televize a moderní technologie vůbec, mění naší kulturuv krutou, nevychovanou, bezohlednou a částečně barbarskou. Otázka zní: Jakto půjde dál?

O autorovi

  • Jméno cernil
  • Region Nymburk
  • Tak jsem normální kluk, to asi stačí... Ostatní se můžeš dozvědět...
Můj profil