« Domů

Vysoká škola - Jak na to? (Školní texty)

Mám za sebou část akademitského roku po jehož absolvování jsem se rozhodl, že sepíši pár důležitých věcí do začátku, které jsou sice veřejně známé, ale ne každý je ví.

Jak funguje vyoská škola?
Vysoká škole je naprosto rozdílná od školy základní a střední, mezi nimiž není tak markantní rozdíl, jako při přechodu do vysokého učení. Už samotný název o lecčem vypovídá, vysoké, ono ale v celku tak vysoké není. Prakticky je studium jednodušší, rozvžení předmětů si uděláte na míru a zkoušky se dají taktéž snadno rozdlit, aby každému vyhovoval termín i čsové rozestupy. Problém je v tom, že Vás nikdo nebude nutit se pravidelně učit a vy tak na konci semestru zjistíte, že se to nedá naučit. 
Vysoká škola je hračka, myslí si každý v prvních měsících studia, ale opak je pravdou. Přehršle sebedůvěry Vás brzy zničí a odsouvá studium dál a dál.

Univerzita pardubice, je mojí mateřskou lodí, se kterou bojuji už pul roku v rozbouřených vodách dospívání. Škola je velice moderní a částečně i přístup kantorů je osobnější, než je tomu jinde. Škola pracuje na systému kreditů, takže nemusí nikdo absolvovat veškeré předměty v jednom ročníku, ale muže si je zapsat i na později. První semestr je rozvrh daný, druhý si každý zapisuje sám. Většina předmětů je čistě odpřednášená a zkouší se až na konci semestru.
Každý zapsaný předmět má zápočet, kterého se dá u některých předmětů dosáhnout v průběhu studia, nebo v zápočtovém týdnu na konci semestru před začátkem zkouškového období. Některé předměty zápočty řeší písemnou prací, některé aktivitou, některé domácími pracemi a nekteré dokonce jen aktivní docházkou, nebo semestrální prací, případně kombinacemi několika těchto faktorů případně všemi. Drtivá většina profesorů lpí právě na docházce.

Docházka
Každý předmět má cvičení, které je povinné, a případně přednášku, která je nepovinná a účast na ní se všeobecně studenty zanedbává, což je někdy nevýhoda, jelikož zápočet má na starosti cvičící, ale zkoužka je v roli profesora přednášky. Většina cvičení nevyžaduje 100% docházku, ale například 2 cvičení za semestr se tolerují, ale za víc pak už zápočet nedostanete. Samnozřejmě pokud máte od doktora potvrzení, nepočíta se tato neúčast do 2 zameškání (ale taktéž záleží na kantorovi).

Cvičení vs. přednáška
Na cvičení se probírá odvykládané přednáškové téma, zopakují se základní hesla z přednášky a většinou se počítají příklady, nebo se jde na praktickou stránku předmětu. Přednáška Vás má připravit na uspěšné pochopení budoucího cvičení a strukturálně projet přednášenou látku. Oboje je proto důležité, ale vzhledem k projednání základů přednášky na cvičení, se přednáška často vynechává.

Zkouška
Zkouška je často písemná u technických předmětů, u ekonomických a humanitních je většinou ústní, nebo sdružená (částečně písemná i ústní). Občas se někdo může zkoušce úplně vyhnout, ale to jen někdy a při perfektním absolvování zápočtu.

Pokusy a opakování
Na vyskokých školách, až na pár výjimek, je vícero pokusů na zvládnutí jednoho předmětu. Většinou se jedná o 3 pokusy na zápočet, 3 pokusy na zkoušku a vždy 1 pokus děkanský, který je někde raritou, nekde pravidlem, například na UPCE(Univerzita Pardubice) je 4. pokus pravidlem. O pokus se vždy žádá přímo děkana, který se o udělelní pokusu "z milosti" rozhodne vzhledem k vašim dalším studijním výsledkům. Dále je možné opakovat předmět v dalším zimním nebo letním semestru, takže pokud jste v zimním semestru neudělali matematiku, mužete si jí zapsat až v druhém ročníku na začátku, taktéž v zimním semestru a naopak. Pokud nezvládnete celý ročník, dá se opakovat i ročník, ale první opakování je zadarmo a každé další se platí, jelikož na dokončení Bc je od stádu dáno 4 roky a Mgr studia let 6. 

Jak neudělat ročník?
Semestr se dá nezvládnout, ale nikdy to neznamená úplnou katastrofu, jelikož v kreditním systému se dá ledacos. Například na UPCE je minimální požadavek na zvládnutí ročníku 40 kreditů, kterých musíte za dané dva semestry dosáhnout. Každý semestr má proměné množství přidelených kreditů, ale celkový počet za rok je 60 kreditů takže 20 jich můžete neudělat, ale to neznamená, že se Vám promíjí. Všechny předměty musíte mít do konce studia zavřené, takže se Vám nezvládnuté předměty jen odsouvají, což múže být problém v 3. ročníku, kdy se vám nahromadí například 16 předmětu, což se nedá zvládnout a 2 předešlé roky jsou pak nanošeným dřívím do lesa.

Menza
Menza je vysokoškolská jídelna, kde jsou neuvěřitelné fronty a jídlo není příliš dobré ani kvalitní a také není levné. Mnoho názorů je, aby škola studentům místo příspěvku na stravování dávala stravovací pokázky a studenti by pak mohli chodit k soukromníkům v okolí, kterých je kolem studentského městečka vždy dostatek.

Ubytování
Kolej dostane jen vzdálený student, který nemá přímý spoj, nebo je jeho vzdálenost od školy delší než určité kritérium, například 2 hodiny. Postupně jsou vyřazeni nevyhovující studenti, kteří mají právo na odvolání, které je často vyslyšeno. Ovšem koleje jsou velice hlučné a student si na nich dříve nebo později poznamená játra, takže já jsem raději zvolil privátní ubytování v okolí, které se pohybuje ve stejných částkách jako kolej. Velice příjemnou věcí na vysoké škole je ubytovací stipendium, které se dává na mnoha školách (někde pod názvem příspěvek na dopravu), které na UPCE činní 750Kč měsíčně. Podmínkou je nebydlet v několika málo městech na seznamu školy, ale tento seznam je velice strohý a stipendia dosáhne takřka každý.

Budu dále doplňovat, ale nyní už nemám čas, takže zase někdy příště

O autorovi

  • Jméno cernil
  • Region Nymburk
  • Tak jsem normální kluk, to asi stačí... Ostatní se můžeš dozvědět...
Můj profil