16.Prosinec 2007,15:34
Každou vteřinu je ve vivisekčních laboratořích na celém světě zabito 33 zvířat. Denně jsou to téměř 3 milióny, ročně 1 miliarda a 40 milionů zvířat. V drtivé většině připadů umírají tyto oběti lidské samolibosti zbytečně.

Až 90 procent všech pokusů na zvířatech je nakonec vyhodnoceno jako bezvýznamných pro člověka.


Z lidských nemocí byly u zvířat pozorována méně než 2 procenta.

Mezidruhové rozdíly jsou natolik propastné, že nelze například výsledky získané pokusy na jednom druhu hlodavce s jistotou aplikovat na druh jiný, často není ani možné převádět výsledky získané na jedné myši na myš jinou.

90 až 95 procent testovaných produktů, které se na zvířatech ukázaly jako účinné a bezpečné, se při klinickém testování na lidech projevilo jako látky neúčinné či dokonce nebezpečné. Například Contergan měl pomáhat těhotným ženám proti ranní nevolnosti. Úspěšně prošel testy na zvířatech, u člověka však fatálně selhal a způsobil asi 10 tisíc defektních porodů. Mexaform, prostředek na pročištění organismu a dezinfekci střev, zapříčinil ochrnutí dolních končetin u více než 200 tisíců lidí. Eraldin, lék proti nemocem srdce, zabil desítky lidí a u další stovky oslepil. Clioquinol, lék užívaný proti průjmu, je odpovědný za oslepnutí či obrnu tisíců lidí. Na seznamu obdobných omylů jsou desítky položek.

Naproti tomu jiné léky, které by testy na některých zvířatech neprošly, může člověk bez problémů využívat. Penicilin zabíjí morčata, Aspirin je smrtelný jed pro kočky a způsobuje rození deformovaných mláďat u krys, opic, prasat, psů a dalších druhů zvířat. Insulin je příčinou deformací u králíků a myší.

Zvířata nejsou alkoholici, nejsou kuřáci, nejsou drogově závislá, netrpí na deprese a ani se nemusejí léčit kvůli obezitě. Přesto jsou u nich zcela nesmyslně tyto fenomény uměle vyvolávány a posléze léčeny.

Kouření bylo označeno jako zdraví neškodné, protože v laboratořích nebyla u zvířat prokázána rakovina následkem inhalace tabákového kouře. O škodlivosti kouření u člověka však není pochyb.
 
kategorie: týrání zvířat | vložil: corvetka ¤


0 Komentáře: