18.Červen 2011,16:21

Spánek je nezbytná součást našeho života. Bereme ho za něco,co nás může inspirovat, ale také pořádně vylekat. Avšak nikdo pořádně neví, cose děje v mozku při tomto stavu. Je spánek objektivní realita, nebodokonce jiný život?

                Lucidnísnění se vyznačuje několika zvláštnostmi. Lucidně snící člověk si plněuvědomuje, že se jedná o utlumený stav, nebo o spánek. V takovém stavu sijedinci také dobře uvědomují souvislosti a v mnoha případech je lucidnísvět značně odlišný od našeho světa. S tím souvisí přechodz normálního spánku do lucidního snění. Dle mnoha lidí, je přechodabstraktní, ale ve své podstatě normální. Například, když v pozadí našehospánku hovoří někdo z rádia či televize, a my to plně vnímáme, takv přechodu do lucidního snění se význam slov mění. Rázem z politickédebaty se stává hororové proroctví. Mnozí považují tuto změnu za druhourealitu. Lidé mají nevědomě již danou vlastnost, vidět svět růžověji, aby lidézvládali svůj život. Avšak nikdo neví do jaké míry je zkreslený náš pohled nasvět. Existuje údajně mnoho možností, jak vidět svět takový, jaký opravdu je.Lucidní snění patří mezi možnosti, jak vidět svět nezkresleně. Avšakpsychologové vidí za touto změnou fakt, že mozek myslí jinak při plném vědomí apři spánku.

                S lucidním sněním je takéspojena další zajímavost. Pojem astrální cestování je v lucidním sněnídost často vyslovován. Nejenom, že lidé si plně uvědomují, že spí, ale takédokonale se dokážou soustředit, až do takové míry, že si vybaví do každéhodetailu nějakou budovu, ve které ten člověk byl. Slovo vybaví je ale uastrálního cestování nemístné, a nevhodné! Právě astrální cestování dáválucidnímu snění ráz mystiky a pro vědce někdy iracionální abstraktní pojem. Astrálnícestování vysvětluje fakt, že lidé při lucidním snění se dokáží odpoutat odhmotného těla a vidět okolní svět v reálném čase. Je to podobnék opouštění těla a vidění našeho já v případech chvilkové smrti. Jsoui lidé, kteří lucidního snění využívají a žijí tam druhý život. Mnozí by Vámmohli potvrdit, že se domlouvají s jinými lidmi, co také lucidně sní, namístě srazu v lucidním snění! Jelikož je v tomto stavu reálný čas,není problém se sejít. Vědci se snaží racionálně vysvětlit tyto události.Někteří vědci uznávají teorii, která říká, že lucidní snění je stav, při kterémmozek zpracovává informace a později je přiřazuje k podobnému zážitku, covyprávěl ten druhý. Avšak, jak si máme vysvětlit skupinové snění?

                Jednáse možná o podprahové vnímání. Před lety jeden známý iluzionista, v živémpřenosu v televizi, předvedl, že umí získat čísla, které se v určitýden vylosují ve sportce. Našel šest dobrovolníků, kteří měli za úkol napsat bezpřemýšlení šest čísel. Iluzionista poté udělal průměr šesti čísel od šestilidí. Vyšlo mu šest průměrů z šesti tiketů. Vybral balónkyz odpovídajícími čísly a v živém přenosu ukázal tažená čísla. Pozdějivysvětlil, že využil podprahového vnímání lidí. Je to lež, nebo skutečnost?

                V lucidnímsnění dokážeme vnímat bolest, pocity, sebe. V lucidním snění mají lidéplnou kontrolu nad chodem děje, proto se to také nazývá snění. Zásadní rozdíl,mezi snem a lucidním snění je fakt, že sen je často abstraktní, beze smyslu,nepamatujeme si ho a nemůžeme ho ovládat. Mnozí chtějí dosáhnout tohoto stavu.Existuje mnoho publikací na toto téma. Osvětlím pár pravidel, jak začít. Jedobré se někdy do detailu podívat na věci, které moc neznáme, a pak na takovévěci, které známe, ale nevnímáme je. Například ruce. Mnoho lidí doporučujezačít tak, že se zadíváme na ruce. Budeme si všímat linií, jizev, oděrek,barvy, jestli je kůže suchá či vlhká. Později usínat s touto představou.Jen tak to nepřijde. Je dobré si zapisovat i jen úryvky z toho, co se námzrovna zdálo. Ihned po procitnutí. Už během tří minut ztrácíme souvislosti adetaily snu z vědomé paměti. Později se na sny dá navazovat. Proto jevhodné si zapisovat sny, klidně i zpřeházeně, ne-chronologicky. Pomáhá nám to,abychom při dalším procitnutí dokázali déle udržet děj snění. I když lucidní sněnírozděluje lidi na dva tábory, a to na pochybovačné lidi, většinou vědci a nalidi, kteří věří v lucidní snění, tak i tak je to zajímavý úkaz, nebomožná dokonce i schopnost.

                Ajak to vidím já? Musím se přiznat, že nevěřím v astrální cestování, aleparadoxně lucidně sním. Jsou věci, které nedokážeme vysvětlit, a já to nechávámbýt. Chci vědět proč tomu tak je, ale nechci se zklamat. Jsem člověkzastávající se vědeckého názoru v mnoha ohledech. Byl by to pro mne šok.Proto, zdali máte nějaké dotazy, klidně se ptejte. A jak vidíte vy lucidnísnění? Také sníte?
 
vložil: dan4815
Permalink ¤


0 Komentáře: