26.Březen 2007,23:19
Kim Čong-il, korejsky: 김정일 (* 16. února 1941) je severokorejský politik a od roku 1994 vůdce Korejské lidově demokratické republiky. Oficiální název jeho funkce je Předseda Národního obranného výboru Severní Koreje, dále je nejvyšším velitelem korejské lidové armády a generálním tajemníkem Korejské strany práce, která v zemi vládne od roku 1948. V těchto funkcích nahradil zakladatele KLDR a věčného prezidenta, svého otce Kim Ir-sena, který zemřel v roce 1994.

Podle severokorejských zdrojů se Kim Čong-il narodil na hoře Päktusan na čínsko-korejské hranici 16. února 1942. Sovětské zdroje naopak uváději, že se narodil 16. února 1941 v sibiřské vesnici Vjatskoje poblíž Chabarovsku. Oficiální životopis rovněž uvádí, že jeho narození na hoře Päktusan bylo ohlášeno zpěvem vlaštovek, výskytem dvojité duhy nad horou a zjevením nové hvězdy na obloze.

V době korejské války žil v Mandžusku, kam byl otcem poslán do bezpečí. Dva roky studoval na škole pro piloty v NDR a v roce 1963 absolvoval na Universitě Kim Ir-sena.

Zastával několik méně významných pozic v Korejské straně práce a později se stal osobním tajemníkem svého otce. V roce 1973 byl jmenován tajemníkem strany pro oblast organizace a politické agitace. V roce 1980 jej Kim Ir-sen zapojil do svého kultu osobnosti a ustanovil ho svým nástupcem. Od této chvíle Kim Čong-il nese titul Milovaný vůdce, na rozdíl od svého otce, který měl titul Velký vůdce. Pokračoval v rozvíjení myšlenek čučche v různých filosofických a ideologických materiálech propagandy.

V od roku 1990 již prakticky působil jako nejvyšší velitel armády a spravoval nejvyšší funkce v ústředním výboru strany. Když v roce 1994 zemřel Kim Ir-sen na selhání srdce, stal se i formálně vůdcem Severní Koreje.
 
vložil: deemon
Permalink ¤


0 Komentáře: