07.Červen 2007

Rozhodl jsem se psát recenze..tohle je moje první. Vznikla před rokem, jako práce k přijímačkám na VŠ. Snad se bude líbit.

          Jako houby po dešti, tak i Češi se po revoluci vyrojili v zahraničí... Co jiného je pro nás typické (kromě dýchánků u piva) než cestování k moři?

K moři se vydali i naši hrdinové – účastníci zájezdu. Každý, aniž by o tom sám věděl, se svým problémem. Ať je jakýkoli.

         Na palubě dálkového autobusu se tak nachází: Jolana (Anna Polívková) – „mírně“ sebeironická mladá žena, která sice moc neřeší to, jak vypadá, ale určitě jí to je nejednou líto, obzvlášť, když její otec (Bohumil Klepl) má na její postavu neustálé poznámky („To jsou ale kejty.“). Za to její matka (Eva Holubová) by chtěla pro dceru vše nejlepší. Především dobrého partnera. Fakt, že tato rodinka se rozhodla vyjet do Chorvatska, umocňuje ještě manželská krize rodičů. Místo v autobusu nalezl i populární písničkář s tvůrčí krizí a oblíbenec  všech slečen a  žen Max (Ondrej Koval), kterému dělají společnost jeho dva homosexuální přátelé Oskar (Adrian Jastraban)

a Ignác (Jaromír Nosek). Ti ve svém vztahu žádají změnu. Pár, který zřejmě změnu nepotřebuje, jsou typičtí čeští manželé Jituš (Eva Leinweberová)

a Jarda (Martin Sitta). Pro ně není problém cokoli řešit hned a na místě, ať se děje, co se děje, a navíc, vulgarismy jsou u nich na denním pořádku. Jejich dvanáctiletý syn Jakub by taky rád něco vyřešil. Trpí utkvělou představou, že je „teplouš“. Duo vysokoškolaček – Irma (Šárka Opršálková) a Denisa (Kristýna Leichtová) si vyrazilo k moři užít. I když ta sečtělejší má spadeno na něco (někoho) jiného... Na palubě nechybí ani tajemný potápěč

a milovník sci-fi (Martin Pechlát) či průvodkyně Pamela (Jitka Kocurová), které má plné zuby snad každý, kdo s ní přijde do kontaktu. No a s přáním vrátit se na místa, kde se seznámila se svým manželem, vyrazila na zájezd i Šarlota (Květa Fialová) se svou věrnou a ráznou kamarádkou Helgou (Jana Štěpánková). To, že je Šarlota už mírně senilní, ale zatím nikoho nezajímá, vždyť zájezd teprve začíná...

 

         V roce 2000 přišla Česká televize s nápadem natočit podle románu (Účastníci zájezdu) Michala Viewegha pětidílný seriál. Zájem projevili i Chorvaté, kteří se měli stát koproducenty. Vše ale nakonec ztroskotalo. Až však po úspěchu Románu pro ženy se opět začalo mluvit o zfilmování tohoto bestselleru. Koproducentem se stala TV NOVA a zbývalo jen vytvořit scénář pro celovečerní film. Scénář... Kniha okolo třistapadesáti stran obsahuje několik epizod a hlavně nejméně dvacet postav. Pár dějových linií se vyškrtalo, některé vlastnosti postav zmiňované v knize, byly přisouzeny postavám, které dostaly prostor ve filmu a výjimečně se postava z knihy změnila

 v někoho jiného, kvůli filmu. Tak asi utrpěla nejvíce postava Maxe. V knize vystupuje jako spisovatel, který se díky své vynalézavosti a literární kritiky, rozhodne napsat román o účastnících zájezdu. V knize Max vytváří „figurky“, které dobrovolně pošle k moři a s nimi tak zažije nějaké to nemalé dobrodružství. Ve filmu je Max ale populárním zpěvákem. Bez zmiňované schopnosti svobodně si vybrat toho, koho si posadí vedle sebe přes uličku

v autobusu atd. Škoda, že se tvůrci nedrželi pevně předlohy... Od Maxe se odvíjí další změny. Delegátka Pamela na dobrou noc všem cestujícím předčítá pohádky... V knize. Ve filmu zpívá ukolébavky... Ale zpátky k ostatním postavám. Právě díky přehuštěnosti postav se nemůže tento film dotknout filmových nebes. Problém je i v tom, o co se opírá kniha – naprosto otevřeně tu Viewegh hovoří o masturbaci, sexu a o čemkoli, co se týče intimního života. Film se těchto témat dotýká okrajově. Pokud nepočítám řešení malého Jakuba, zda je homosexuál a nebo nějaké to odhalené ňadro Jitky Kocurové. To je zřejmě další chyba.

 

         Debutant Jiří Vejdělek (režisér seriálu Redakce) neměl vůbec nic jednoduchého. Musel ustát nároky producentů. Navázat na diváckou úspěšnost a nejlépe komerčně překonat Román pro ženy (asi 560 tisíc diváků a 53 miliónů Kč na tržbách).  Jedině jak toho dosáhnout, bylo správné zvolení hereckých osobností. A to se Vejdělkovi povedlo. Dokonalostí je Eva Holubová. Stačí pár mimických gest a všem je jasné, jak „to“ myslí. Čirou dokonalost předvádí i Anna Polívková, pro mě herecký objev, který s přibývajícími rolemi roste a roste. Bohumil Klepl mě překvapil. Nepřehrává a pevně se drží své role. Svou roli na „chvalitebnou“ zvládla Jitka Kocurová. Naivní blondýna, krásná a stále se usmívající. Navíc, její „čumáčku“ mě po krátké době začalo stejně vadit jako Maxovi.

         Stejně dobře hrají i Jana Štěpánková (energická, postupem času chápající stále víc a víc Šarlotu) a Květa Fialová (nic neřešící, jakýkoli problém nechá vyšumět s naprostým klidem a výmluvným úsměvem) Hůře na tom jsou snad jen „Irma s Denisou“ a duo homosexuálů. Holkám moc nejdou z úst intelektuální povídačky a klukům chvíli trvá, než si získají oblíbenost u ostatních účastníků (pomocnou ruku jim podává Jolana při hlasování o masturbaci...), ale hlavně u diváků.

         Málem bych zapomněl na dvojici řidičů autobusu Karla st. (Miroslav Krobot) a Karla ml. (Pavel Liška). Je to dvojice, která mohla sice dostat více prostoru, ale pokaždé, když se objevila na plátně, nikdy jsem se nenudil. Jejich komické řešení, kolik podšálků se při cestě ztratilo, není pro znalce literární předlohy žádným překvapením. Ale jsem si naprosto jistý, že budou spokojeni ztvárněním zrovna těchto dvou pánů herců. 

 

         Bez jakýkoliv výtek hodnotím technickou stránku filmu. Především chválím kameru, která snímá to, co se do žánrového filmu hodí. Místy mi připadala i romantická. No a také hudba zní tam, kde si to film žádá. Možná právě díky ní film volně pluje...

 

         Když teď sečtu všechny plusy a mínusy filmu, získám celkový obrázek, jak natočit celkem kvalitní český film, který plyne a nezadrhává se. Což si myslím, že není zrovna špatná kritika.

         Jo a jen tak pro zajímavost... Kolikrát jste viděli Vetřelce?
 
Autor: dejff_2004 v 13:40 |


Komentáře (2):


V 07.06.2007 16:13:29, tinfu

Škoda zhe je to rok stare... rači bych si přečet něco o Romingu ...

Ale je to napsany fakt pěkně...

V 07.06.2007 13:59:19, Pajcus

Zajímavé, čtivé ;)