Stránečky o tajemnu, magii a nadpřirozených jevech :-)
12.Duben 2008
EXORCISMUS

Slovo exorcismus pochází z řečtiny. Řecky to znamená vyhánění.

Populární představy o exorcismu budí film Vymítač ďábla z roku 1973.Je inspirován skutečným příběhem, který se stal v USA na konci 40.let.

Co to je Exorcismus?

Je to náboženský úkon. Z lidí, zvířat, věcí, které jsou označovány za posedlé se vyhání ďábel nebo jiné zlé síly. Exorcismus je součástí obřadu v mnoha náboženstvích.

Exorcismus v různých náboženstvích

Starověká náboženství:

Posednutí zlým duchem-tak tato představa je velice stará. Dnes ji můžeme nalézt v šamanismu, helénské kultuře a také v židovství.

Například v hinduismu, když jste posednutí duchem, tak se toto považuje za svatý stav, protože do vás vstupuje bohyně Kálí. Věřící posedlé prosí o požehnání. Pokud ale do určité doby Kálí zase neodejde, tak je povolán místní vymítač, který má za úkol ducha z těla vyhnat.

Křesťanství:

V Novém zákoně se píše, že Ježíš Kristus vyháněl ďábly z posedlých osob. Nový zákon totiž bere za samozřejmost, že existují démoni. Ježíš prý pomocí exorcismu nejen vyháněl zlé duchy, ale i uzdravoval různé nemoci. Právo vyhánět zlé duchy měl jak Ježíš tak i jeho učedníci.

Církevní spisovatelé prvního století, například Antonín Poustevník, svatý Cyril Jeruzalémský a svatý Jan Zlatoústý označují za nejjednodušší a zároveň nejběžnější prostředek proti zlu znamení kříže. Mezi další předměty patří například Ježíšovo jméno, svěcená voda nebo požehnané předměty.

V synagóze byl člověk, který byl posedlý nečistým duchem; ten vzkřikl velkým hlasem: "Co je ti do nás, Ježíši Nazaretský? Přišel jsi nás zahubit? Vím, kdo jsi. Jsi svatý Boží." Ale Ježíš mu pohrozil: "Umlkni a vyjdi z něho!" Zlý duch jím (posedlým.) smýkl doprostřed a vyšel z něho, aniž mu uškodil. Na všechny padl úžas a říkali si navzájem: "Jaké je to slovo, že v moci a síle přikazuje nečistým duchům a oni vyjdou!"

Těmito slovy líčí evangelium sv. Lukáše způsob "zahánění" (tehdy ještě nejmenovaného zlého ducha) provozované samým Ježíšem Kristem. A protože se takovýchto zmínek najde v Bibli povícero, patří "vymítání ďábla" k praxi křesťanské víry od jejího samého začátku. Dokonce i dnes, i když se o tom příliš nahlas nehovoří…

Islám:

Tam byl exorcismus již od počátků. V Koránu se hovoří o lidech posedlých zlými bytostmi. Prorok Mohamed a jeho stoupenci vyháněli tyto zlé bytosti pomocí veršů z Koránu a prosbami k Alláhovi.

Podle islámské víry vás může posednout kromě démona či ďábla také džin. Džin se považuje za inteligentní ohnivé stvoření.

Buddhismus:

V tomto náboženství jsou prováděny náboženské úkony či rituály, které vás chrání před nebezpečím a samozřejmě má také za úkol vyhánění vlivů zlých sil.

Na Srí Lance se dodnes používá, jako obrana proti zlu či nemoci, takzvaný ďábelský tanec.

Taoismus:

V tomto náboženství vykonávají exorcistické obřady kněží. Tito kněží jsou rozděleni do různých řádů. Podle těchto řádů mají moc nad různými démony. Mezi obřady patří i očištění prokletého domu nebo uzdravování nemocného.



Exorcismus z hlediska psychiatrie

Podle psychiatrů žádný stav posedlosti neexistuje. Stav posedlosti má prý za příčinu duševní choroba. Exorcistům vyčítají, že lidem zdravotní stav ještě zhorší. Existují i případy, že osoba, která podstoupí vymítání ďábla, poté zemře.

Jak vidí exorcismus ateisté?

Podle ateistů, to jsou lidé nevěřící, žádný stav posedlosti neexistuje. Říkají, že je to následkem poškození nebo poruchy mozku.

Kdo je exorcista?

Exorcista je kněz pověřený biskupem. Pověřen bývá většinou na určitou dobu. Provádí na území diecéze exorcismus. Diecéze znamená, že v katolických a některých jiných církvích to je obvod působnosti biskupa.

Exorcista může být i laik.


Kategorie: Exorcismus | vložil: iva___ ¤