30.Březen 2009,17:21
1, počet nechtěných psů v útulcích jealarmující. Pokud chce někdo štěňátko voříška, stačí kouknout do útulkunebo na jakoukoliv psí inzerci. Je jich příliš mnoho.

2, Najítzodpovědné majitele štěňátku (nebo dokonce 9 štěňátkům) je mnohemsložitější než se za první pohled zdá. Nedá se spoléhat na všechny ty,kteří nadšeně tvrdí, že si vezmou potomka zrovna po té naší nádhernéfence. Když dojde na lámání chleba, najednou mají všichni spoustuvýmluv. Dneska je problém udat i papírové štěňata natož vořechy.

3,Porod je pro fenu nesmírně zatěžující záležitost. Že by měla mít každáfena alespoň jednou štěňata je prostá fáma a holý nesmysl. Neexistujížádné zdravotní důvody, které by ospravedlňovaly toto rozhodnutí.Statistiky ukazují, že jeden porod nijak pozitivně neovlivňuje výskytnádorů mléčné žlázy a podobných onemocnění. Na výskyt falešné březostimívá naopak skutečná březost a následný porod spíše negativní dopad avyskytuje se pak ještě častěji.

4, Odchov štěňat by mel býtzodpovědným rozhodnutím se vším všudy. Chovatel by si měl být jist, žeoba rodiče nejsou zatíženi žádným geneticky přenosných onemocněním. Ukříženců a psů bez PP si tímto nemůžeme být nikdy jisti, protoženeznáme výsledky testů jejich rodičů a prarodičů. Stejně tak neznámepovahu předků. Pak vznikají agresivní labradoři a biglové a podobnépaskvily.

5, Odchov štěňat je, pokud se provádí správně, velmifinančně náročná záležitost. Kompletní očkování a odčervení feny ištěňat by mělo být samozřejmostí, stejně jako jejich kvalitní krmení. Ukříženců, kteří se pak dávají zadarmo, bohužel není často ani tatozákladní péče poskytnuta.

6, Pokud se už někdo přes všechny tytodůvody rozhodne, že přivede na svět bezbranné psí tvorečky, je za totorozhodnutí plně zodpovědný a musí se postarat o jejich plnohodnotný aspokojený život. Vyhrožování a citové vydírání typu: "nevíme co s nimi,necháme je utratit" je absolutně nepřípustné a ubohé. Takový člověk jeurážkou lidství.

7, "Aby si alespoň jednou vrznul.." jenesmyslný argument. Pokud očekávám, že se tak změní chování mého samce,budu rozhodně nepříjemně překvapen. Ano, jeho chování se změní, ale khoršímu. Budou jej ještě více zajímat pachy, bude ještě více bláznit,když ucítí háravou fenu, může začít utíkat a aktivně háravkyvyhledávat. Bude ještě více předvádět kopulační pohyby a naskakovat ina to, na co doposud nenaskakoval.

8, "Chci si nechat štěně ponaší Betynce/ Alíkovi" A co těch dalších 9? Neznám sobečtější argument!Čím je vaše Betynka/Alík tak strašně mimořádný, že by měl rozšířitgenetickou základnu vořechů? Sama mám vořecha, který má zkoušky zvýkonu a dělá canisterapii, je krásný a mimořádně chytrý a přesto bychho nikdy nemnožila. Z prostého důvodu, že genetika je věc záludná a jenaprosto jisté, že u potomků je povaha i vzhled zcela nejistý. Nikdoneví, jak budou štěňata vořechů a bezpapíráků vypadat a jestli se budoubyť jen vzdáleně podobat rodičům.

+ ... že existují plemena,která jsou přešlechtěná a v podstatě týraná chovem je jasný fakt, alena druhou stranu právě v těch plemenech jsou bezpapíráci mnohem většíchudáci, kvůli absenci zmíněného screeningu. Vořeši mohou být celkovězdravější za předpokladu, že jde o plody psí volné lásky a ne množenípod dohledem člověka. Jejich genetická základna je širší a protonehrozí takové nebezpečí přenosu geneticky podmíněných chorob. Stejnětak to ale může být ovlivněno i tím, že někteří majitelé kříženců(takoví ti vesničtí klasici) nebudou s vořechem lítat na veterinu skaždým kýchnutím. Ale to jsou jen dohady...nemám statistiku. Nicméněnic z toho pro mě není argument pro to, aby se jejich řady bezhlavěrozšiřovaly. Pokud chtějí známí křížence, ať si vezmou nějakého zútulku, je jich tam nepřeberně. Každý, kdo se někdy pokoušel udatnalezeného psa to dobře ví. Pokud mají známí a přátelé zájem o psa, aťsi vezmou toho vořecha, co mi tu už 2 měsíce straší a nikdo ho nechce.
 
vložil: juleskah
Permalink ¤


0 Komentáře: