Mistrovství Evropy v Electric Wheelchair Hockey Belgie 8. - 16. 11. 2008 | florbal

Jsou dva druhy těžko dosažitelných cílů. Některé by Vás ve snunenapadly a některé Vás napadnou pouze ve snu. Když jsme před rokemobdrželi pozvání na ME, snili jsme o účasti. K dosažení cíle ale pouzesnění nestačí. Nezbylo nám tedy než v noci snít a přes den pracovat.Díky obrovské práci pracovitých, zodpovědnosti zodpovědných a ochotěochotných se nám společně podařilo tohoto cíle dosáhnout.

7. 11. večer nás od Belgie dělilo zhruba 9 hodin jízdy. Na místo jsmedorazili v dobré náladě a organizační tým nás hezky uvítal. Následujícíden byl věnován aklimatizaci, ale týmy si už začínaly brousit zuby naprvní hrací den.

Herní systém turnaje spočíval v rozdělení týmů do dvou skupin počtyřech. Náš tým čekal nejtěžší soupeř turnaje a to Nizozemsko. TohotoGoliáše už dlouhá léta žádný David nesrazil a tak tento úkol čekalprávě na nás. Ač jsme bojovali statečně a tuto skutečnost potvrzovaliprůběžným výsledkem 1:2, nakonec jsme velkému tlaku podlehli a prohráli2:19. Bohužel ten pomyslný David musí do příště ještě trochu vyzrát.

Naším druhým soupeřem bylo Finsko. Fini přijeli tentokrát na turnajvelice dobře technicky vybaveni. Rychlost finských vozíků byla naturnaji dominantní. Přesvědčili jsme se ale o tom, že i s takovýmsoupeřem je možné hrát vyrovnaný zápas. Přestože tomu výsledek 1:8příliš neodpovídá, byl výkon českého týmu bojovný a dravý.

Povinnost, kterou cítil každý z nás, bylo porazit třetího soupeře,kterým bylo Švýcarsko, nováčka na ME. Tuto povinnost se nám podařilosplnit s poměrně jednoznačným výsledkem 5:0, přestože proti kvalitníobranné hře tohoto soupeře se nebylo jednoduché prosadit.

Jelikož jsme ve skupině obsadili 3. místo, čekal nás boj s Dánskem o 5.- 6. místo. Tohoto soupeře jsme dokázali porazit v roce 2005 na ME vŘímě, ale Dánsko si toho bylo vědomo zřejmě lépe než my. Přestože jsmedokázali v tomto vyrovnaném zápase strhnout vedení na svou stranu, vzávěru zápasu jsme ztratili koncentraci a soupeři nakonec podlehli 2:4,což pro nás bylo velkým zklamáním. Účast na turnaji jsme ukončilizápasem o umístění na 7. příčce, kde jsme se utkali znovu seŠvýcarskem, dokázali ho znovu porazit poměrně jasně 6:2, a získali takcelkové 7. místo na turnaji.

V semifinálových bojích se setkaly již tradiční špičky evropského EWH,a to Nizozemsko s Itálií a Finsko s Německem. Po nesmírně napínavýchbojích na obou stranách se do finále probojovali Němci a Nizozemci.Goliáš se opět na kolena srazit nenechal a tak máme nové mistry Evropyz Nizozemska.

Závěr celého turnaje byl ve stylu slavnostního vyhlášení, slavnostnívečeře a samozřejmě četných slavnostních přípitků a tanečků.Organizátor to zvládl na jedničku a my můžeme mít krásný pocit z toho,že sny se dají realizovat, i když se Vám o té realizaci někdy ani nezdá.

Děkujeme všem, díky kterým jsme mohli do Belgie jet a v pořádku se vrátit!

Václav Uher
kapitán reprezentačního týmu ČR

a to jsem já

  • Jméno kingsula
  • Bydliště Kutná Hora
  • lepsi uz to nebude
něco málo o mě

kdo, že tu byl?