Recepty pro batolata i školáky

Zeleninová kaše s červenou řepou

Příprava: 20 minut + vaření 80 minut

Pro 2 osoby

* 1 malá červená řepa
* kousek celeru
* 1 malá petržel
* 3 střední brambory
* 200 ml kojeneckého mléka
* 50 ml zeleninového vývaru
* 50 g kuřecího masa
* petrželka na ozdobení

1. Červenou řepu omyjeme a očistíme kartáčkem a neoloupanou dáme povařit ve vodě. Nebo ji můžeme zabalit do alobalu a pečeme v troubě. Obojí trvá zhruba hodinu, záleží na velikosti řepy. Uvařenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno nebo rozmixujeme.
2. Zeleninu a brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostičky. Brambory a kořenovou zeleninu uvaříme samostatně. Z uvařených brambor, zeleniny, trochy zeleninového vývaru a kojeneckého mléka umixujeme kaši.
3. Do misky dáme zeleninovou kaši, přidáme umixovanou červenou řepu a posypeme nadrobno nasekaným kuřecím masem a petrželkou.

Pomerančový kuskus

Příprava: 10 minut

Na 1 porci

* 3 lžíce kuskusu
* cukr nebo med
* 2 dílky pomeranče

1. Kuskus zalijeme horkou vodou, osladíme a vidličkou ho promícháváme,dokud postupně nevsákne všechnu tekutinu.
2. Dílky pomeranče zbavíme slupky, nakrájíme nebo rozdrobíme a přimícháme do hotového kuskusu. Ozdobíme jimi hotovou rýžovou kaši.

BATOLATA

Po prvním roce je dítě už schopné rozkousat i pevnější jídlo. Dávejte si ale pozor, aby časem nejedlo to, co zbytek rodiny. Pokud batole navyknete na zdravou a pestrou stravu, nebude ji tolik odmítat později.

Oproti kojencům nemají batolata už takovou potřebu energetického příjmu, ubývá jim tuk a přibývá svaloviny. Proto potřebují více bílkovin. Do jídelníčku zařaďte bílé a červené maso či ryby, vajíčka, těstoviny, luštěniny, jogurt, sýry, tvaroh. Dvakrát denně by mělo jíst ovoce a zeleninu.

Vyhýbejte se tučným a hodně kořeněným jídlům, i smažené pokrmy by měly být spíš výjimkou.

V tomto věku je také důležitý správný pitný režim. Kvůli vápníku nezapomínejte ani na mléko.

Těstovinový salát

Těstovinový salát.Příprava: 15 minut + vaření 8–10 minut

Pro 1 osobu

* 1 velké rajče nebo 150 g cherry rajčat
* 1/2 salátové okurky
* 1 menší mrkev
* 200 g těstovin farfalle
* 1 vařený kukuřičný klas
* 100 g šunky
* 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
* 2 lžíce olivového oleje

1. Okurku a mrkev oškrábeme. Těstoviny uvaříme v osolené vodě s lžící oleje, slijeme, propláchneme.
2. Z vařené kukuřice ořežeme zrna, nakrájíme rajče, okurku, mrkev, šunku.
3. Těstoviny, zeleninu a šunku nasypeme do mísy, promícháme a zakapeme olivovým olejem.

Těstoviny po milánsku s kuřecí šunkou (oběd, večeře)

  • 2 rajčata zbavená slupky
  • pórek
  • zelený hrášek
  • kousek papriky
  • šunka na kostičky
  • těstoviny

Těstoviny dáme vařit s kapkou olivového oleje.

Rajčata na pár vteřin ponoříme do vařící vody a potom hned do studené, abychom je mohli snadno stáhnout ze slupky, potom dužninu nakrájíme na kostičky a tvrdého bubáka odstraníme

Nakrájíme pórek na kolečka a hodíme ho na chviličku na rozpálený olivový olej, přidáme kousky rajčatové dužniny, zelený hrášek, případně kousek kapie zbavený slupky (je špatně stravitelná), podlijeme půl hrnkem vody a dusíme do měkka

Na závěr přidáme kuřecí nebo vepřovou šunku nakrájenou na kostičky.

O autorovi

  • Jméno luca_1
  • Bydliště Litoměřice
  • ZDAREC LIDIČKY.....jsem normální človíček který se rád směje,mám ráda humor jsem společenská a upřímná.a pokud chcete vědět víc napište mi...
Můj profil

Poslední návštěvy