Recepty pro batolata i školáky
Zeleninová kaše s červenou řepou
Příprava: 20 minut + vaření 80 minut
Pro 2 osoby
* 1 malá červená řepa
* kousek celeru
* 1 malá petržel
* 3 střední brambory
* 200 ml kojeneckého mléka
* 50 ml zeleninového vývaru
* 50 g kuřecího masa
* petrželka na ozdobení
1. Červenou řepu omyjeme a očistíme kartáčkem a neoloupanou dáme povařit ve vodě. Nebo ji můžeme zabalit do alobalu a pečeme v troubě. Obojí trvá zhruba hodinu, záleží na velikosti řepy. Uvařenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno nebo rozmixujeme.
2. Zeleninu a brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostičky. Brambory a kořenovou zeleninu uvaříme samostatně. Z uvařených brambor, zeleniny, trochy zeleninového vývaru a kojeneckého mléka umixujeme kaši.
3. Do misky dáme zeleninovou kaši, přidáme umixovanou červenou řepu a posypeme nadrobno nasekaným kuřecím masem a petrželkou.
Pomerančový kuskus
Příprava: 10 minut
Na 1 porci
* 3 lžíce kuskusu
* cukr nebo med
* 2 dílky pomeranče
1. Kuskus zalijeme horkou vodou, osladíme a vidličkou ho promícháváme,dokud postupně nevsákne všechnu tekutinu.
2. Dílky pomeranče zbavíme slupky, nakrájíme nebo rozdrobíme a přimícháme do hotového kuskusu. Ozdobíme jimi hotovou rýžovou kaši.
BATOLATA
Po prvním roce je dítě už schopné rozkousat i pevnější jídlo. Dávejte si ale pozor, aby časem nejedlo to, co zbytek rodiny. Pokud batole navyknete na zdravou a pestrou stravu, nebude ji tolik odmítat později.
Oproti kojencům nemají batolata už takovou potřebu energetického příjmu, ubývá jim tuk a přibývá svaloviny. Proto potřebují více bílkovin. Do jídelníčku zařaďte bílé a červené maso či ryby, vajíčka, těstoviny, luštěniny, jogurt, sýry, tvaroh. Dvakrát denně by mělo jíst ovoce a zeleninu.
Vyhýbejte se tučným a hodně kořeněným jídlům, i smažené pokrmy by měly být spíš výjimkou.
V tomto věku je také důležitý správný pitný režim. Kvůli vápníku nezapomínejte ani na mléko.
Těstovinový salát
Příprava: 15 minut + vaření 8–10 minut
Pro 1 osobu
* 1 velké rajče nebo 150 g cherry rajčat
* 1/2 salátové okurky
* 1 menší mrkev
* 200 g těstovin farfalle
* 1 vařený kukuřičný klas
* 100 g šunky
* 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
* 2 lžíce olivového oleje
1. Okurku a mrkev oškrábeme. Těstoviny uvaříme v osolené vodě s lžící oleje, slijeme, propláchneme.
2. Z vařené kukuřice ořežeme zrna, nakrájíme rajče, okurku, mrkev, šunku.
3. Těstoviny, zeleninu a šunku nasypeme do mísy, promícháme a zakapeme olivovým olejem.
Těstoviny po milánsku s kuřecí šunkou (oběd, večeře)
- 2 rajčata zbavená slupky
- pórek
- zelený hrášek
- kousek papriky
- šunka na kostičky
- těstoviny
Těstoviny dáme vařit s kapkou olivového oleje.
Rajčata na pár vteřin ponoříme do vařící vody a potom hned do studené, abychom je mohli snadno stáhnout ze slupky, potom dužninu nakrájíme na kostičky a tvrdého bubáka odstraníme
Nakrájíme pórek na kolečka a hodíme ho na chviličku na rozpálený olivový olej, přidáme kousky rajčatové dužniny, zelený hrášek, případně kousek kapie zbavený slupky (je špatně stravitelná), podlijeme půl hrnkem vody a dusíme do měkka
Na závěr přidáme kuřecí nebo vepřovou šunku nakrájenou na kostičky.