Velikonoční obrázky-velikonoce2010


VELIKONOČNÍ OBRÁZKY...............


Obrázky - Veselé Velikonoce: 1


obrazekč.2


Obrázky - Veselé Velikonoce: 2


obrazekč.3
Obrázky - Veselé Velikonoce: 3

obrázek č.4
Obrázky - Veselé Velikonoce: 5

obrázek č.5
Obrázky - Veselé Velikonoce: 8

obrázek č.6

Beránek s makovými kudrnami

Ingredience:
Těsto: 400 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička soli, 1 balení sušeného droždí, 150-200 ml vlažného mléka, 1 vejce
Náplň: 250 ml mléka, 25 g moučkového cukru, 2 lžíce medu, nastrouhaná citrónová kůra z 2 omytých citrónů, 100 g mletého máku, 4 lžíce strouhanky
Na ozdobu: 1 vejce, 1 rozinka, cukr moučka na posypání

Postup přípravy: Těsto: mouku, moučkový a vanilkový cukr, sůl a droždí promícháme. Přidáme vlažné mléko, vejce a zaděláme těsto. Necháme 15 min. na teplém místě kynout. Poté ještě jednou prohněteme, povrch poprášíme hladkou moukou, překryjeme a podle potřeby necháme 30-90 minut kynout. Těsto si můžeme zadělat i v pekárně!
Náplň: mléko smícháme s moučkovým cukrem, medem, citronovou kůrou a svaříme. Odstavíme z plotny, přidáme mletý mák smíchaný se strouhankou a dobře rozmícháme, Necháme trochu vychladnout.
Z vykynutého těsta odebereme 1/3. Zbylé těsto vyválíme na plát asi 30x40 cm (výška asi 1,5 cm). Plát potřeme makovou náplní, srolujeme a rozkrájíme na kolečka široká asi 2 cm. Ze zbylého těsta vytvarujeme hlavu, 2 nožičky a ocásek. Jednotlivé kousky skládáme na vymazaný plech do tvaru beránka. Na hlavičku dáme beránkovi rozinku jako očíčko. Potřeme rozšlehaným vejcem a ještě chvíli necháme kynout. Poté pečeme asi tak 30-40 min., záleží na troubě. Necháme vychladnout a slabě poprášíme moučkovým cukrem.

Hrníčkoví mazanec

Ingredience:
3 hrnky polohrubé mouky, 1 lžička hladké mouky, 5 lžic cukru krupice, 1/3 kostky másla, 3/4 kostky droždí, 3/4 hrnku mléka, 1 žloutek, sůl, 1 balíček vanilkového cukru, citronová kůra, 3 lžíce rozinek, vejce na potření, mandle na posypání

Postup přípravy: Recept je z hrníčkové kuchařky, ale upravila jsem ho pro domácí pekárnu.
Namočím rozinky. Do pekárny dám vlažné mléko, rozdrobím droždí, přidám 1 lžíci cukru, promíchám a posypu lžičkou hladké mouky. Zapnu program těsto. Rozehřeju máslo, smíchám mouku se zbylým cukrem i vanilkovým, solí a citronovou kůrou. Jakmile pekárna začne míchat, vsypu mouku, přileju máslo a žloutek. Po zvukovém signálu přidám okapané rozinky. Po doběhnutí programu na vále udělám 2 bochánky a na plechu pod ubrouskem nechám ještě kynout (asi 45 min). Potřu rozšlehaným vajíčkem, posypu mandlemi a dám péct. Peču v předehřáte troubě na 190 °C 15 min., poté snížím na 150 °C a dopékám 30 minut.
Bochánky nejsou moc sladké ani hutné, ale dobře se krájí a mažou máslem a marmeládou. Dělám již několik let a vždy se povede.

Velikonoční zvyky : škaredá středa, zelený čtvrtek, velký pátek ...

 
Na škaredou středu se nesmíte mračit, jinak se budete mračit každou středu v roce.
Na zelený čtvrtek musíte časně vstát a omýt se rosou - nebudete nemocní. Hospodyně musí zamést dům ještě před východem slunce a smetí odnést na křižovatku - nebudete mít v domě blechy. V Orlických horách se házel do studny chléb s medem - aby v ní byla vody celý rok. Také jidáše s medem zaručovali zdraví.
Na velký pátek se lidé chodili mýt do potoka, aby se jim vyhýbaly choroby. Někde se chlapci potápěli a snažili se ústy uchopit ze dna vody kamínek, který pak hodili levačkou za hlavu - pak je nebolely zuby. Textilníci předli pašijové nitě, těmi udělali několik stehů, které pak rodinu chránily před uhranutím a zlými duchy. Košile ušitá pašijovými nitěmi chránila před bleskem. Nesmělo se prát prádlo, nesmělo se pracovat v sadu, nesmělo se nic půjčovat.
Na bílou sobotu se z ohořelých dřívek udělal křížek a ten se donesl na pole, aby bylo úrodné. Někde se dávaly za trámy domu uhlíky, aby odradily požár. Doma se uklízelo, bílilo, pekly se mazance a beránci, pletly pomlázky, zdobila vajíčka.
Na boží hod velikonoční dostala každá návštěva kousek posvěceného jídla, trochu se ho dalo na pole, do studny a na zahradu - aby byla úroda, voda a dostatek ovoce.

O autorovi

  • Jméno luca_1
  • Bydliště Litoměřice
  • ZDAREC LIDIČKY.....jsem normální človíček který se rád směje,mám ráda humor jsem společenská a upřímná.a pokud chcete vědět víc napište mi...
Můj profil

Poslední návštěvy