Zdraví a rodina:)




Příznaky těhotenství. Jsem těhotná?
Máte pocit, že nějak nejste ve své kůži? Nedostala jste měsíčky, cítíte se podezřele unavená?
Nebo snad trpíte nevolnostmi či nevyzpytatelnými změnami nálad? Můžete být v jiném stavu, ale také vůbec nemusíte!
Platí jen spolehlivé potvrzení 
Těhotenských příznaků existuje celá řada, ranními nevolnostmi počínaje a neobyčejně krásnými vlasy a pletí konče. V odborné literatuře se setkáváme s celou řadou příznaků, které mohou signalizovat počínající těhotenství, avšak přítomnost několika z nich ještě zdaleka nemusí znamenat, že jste těhotná. Když se Vám například zpozdí pravidelné měsíční krvácení a navíc se cítíte v poslední době velmi unavená, můžete být třeba jen přepracovaná, nebo Vás mohou trápit vážné starosti. Časté nucení na močení zase může být známkou nachlazení. Jediné, na co se opravdu můžete spolehnout je buď lékařské vyšetření, nebo kvalitní těhotenský test, ale i ten je lepší potvrdit!
Ryze individuální záležitost 
Ještě než se začneme věnovat jednotlivým příznakům těhotenství, dovolíme si Vás upozornit na to, že způsob, jakým žena tímto obdobím projde, je velmi individuální. Jinými slovy každá žena prožívá své těhotenství jinak, dokonce i povaha několika těhotenství téže ženy se může v mnohém diametrálně odlišovat. Existuje řada případů, kdy první těhotenství proběhlo naprosto bez komplikací, zato v tom druhém rodička trpěla silnými nevolnostmi a k tomu byla dlouhodobě hospitalizována z důvodu rizika potratu. 
Nevěřte okurkám! 
Ve společnosti je rozšířená fáma, že se těhotné ženy od rána do večera ládují kyselými okurkami. Když pak dospívající či dospělá dcera dostane chuť na nakládané okurky, rodiče ji zpravidla automaticky podezřívají, že je gravidní. Je sice pravda, že chutě se v těhotenství mění, ne u každého však dochází k tak zásadním změnám chutí (a ne každý má chuť jíst zrovna okurky). Mnoho žen trpí během těhotenství spíše nechutenstvím, zejména v prvním a posledním trimestru, než údajnou žravostí, jak se často popisuje. (Těhotné si často stěžují na pachy z jídla, které jim znepříjemňují život. Stát frontu na maso dříve představovalo učiněná muka.)
Takže, nevěřte všemu, co se říká a píše, ani okurkám! Během Vašeho požehnaného stavu můžete mít chuť na něco úplně jiného. Třeba na párky v rohlíku. Existují i ženy, kterých se během tohoto období zmocňují skutečně zajímavé chutě, například okusují kosti, nábytek, nebo jim zachutná hlína či omítka. Tento fakt však uvádíme spíše jako kuriozitu. 

Spát, spát a zase spát 
Nadměrná únava vždy signalizuje, že je s lidským organismem něco v nepořádku. Může se na Vás podepsat déle trvající stresová zátěž, nebo se o Vás pokoušet nějaká choroba, či můžete pouze trpět nedostatkem nějakého důležitého prvku, jako je například jód. Anebo jednoduše neumíte odpočívat. Ale jinak je samozřejmě zvýšená únava symptomem počínajícího těhotenství. Není ničím neobvyklým, když v osm večer ulehnete a probudíte se až kolem desáté. Pokud můžete, spánek si určitě dopřejte. Ani po dlouhé noci plné sladkého spánku Vám však ráno nemusí být úplně nejlépe. Odborníci doporučují pomalé vstávání, ihned otevřít okno, abyste se mohla nadýchat čerstvého vzduchu, plus dietní snídani do postele. Za tu lze považovat hořký čaj a suchar.
Směs pocitůJako další typický příznak gravidity se uvádí časté změny až výkyvy nálad. Není se čemu divit. Vždyť v těle nyní probíhá tolik změn! Podobně jako v případě chutí je i tento příznak velmi individuální. Nicméně mnoho žen uvádí, že se u nich během těhotenství střídala radost z toho, že nosí v bříšku nenarozené děťátko, se starostmi z nové situace, která v dohledné době nastane. Pokud patříte do té skupiny žen, která na tyto změny reaguje citlivěji, příliš se svou (výbušnou) směsí pocitů netrapte! Vaši nejbližší to jistě pochopí a Vy se po porodu dáte zase do pořádku!

Nevíte, jak zachránit Váš vztah? Čtěte!
Volá Váš vztah o pomoc? Vypadá to s ním špatně? Máte strach, že brzy skončí rozchodem? Pokuste se jej zachránit! Poradíme Vám, nač se zaměřit!
Co je příčinou krizeČím delší vztah, tím větší pravděpodobnost vzniku krize. Když Vám to začne ve vztahu skřípat, je třeba nejprve zjistit příčiny hrozící nebo již trvající krize. Ty mohou být různé. Velmi často dochází k tomu, že počáteční zamilovanost opadne a vše doposud nové, nepoznané, vzácné a senzační, člověku najednou jednoduše zevšední. 

Oba partneři mají spoustu svých pracovních i dalších povinností, a tak se čas na jejich společný život odsune kamsi do pozadí. Vášeň pomalu vyprchá, do vztahu se vloudí stereotyp a začnou problémy. A ty řeší každý po svém. Nezřídka se stává, že jeden z partnerů začne hledat rozptýlení jinde. 
Oživte svůj vztah sami
Pokud nechcete, aby si Váš partner zpestřil svůj život sám, Vaše soužití nesmí ztrácet jiskru! Nečekejte pasivně, až druhý něco vymyslí, ale sama přicházejte s novými nápady. Pokud pravidelně vaříte, vyrazte občas ven. Pokud pravidelně vaří on, překvapte ho a uvařte pro změnu zase Vy. Že ani jeden z Vás nevaří? Nakupte suroviny a připravte si společně něco dobrého k večeři! Uvidíte, jak se u toho pobavíte! A co když výsledek Vašeho kuchtění nebude k jídlu? Žádný strach, spousta restaurací má otevřeno dlouho do noci! Hlavně, ať se něco děje! 

Tip: Zatímco budete uklízet následky katastrofy v kuchyni, může být na cestě k Vám poslíček s pizzou nebo s lahůdkami z čínského bistra. 

Mezi základní stavební kameny každého vztahu patří aktivity, které partneři provozují společně. Jestliže nemáte jiné společné zájmy, jako je například nějaký druh sportu nebo hry, péče o děti či zvířata, ihned si nějaké najděte. Smyslem vztahu je přeci žít spolu, ne pouze vedle sebe. 
Košilaté inovaceVelmi zásadním zpestřením partnerského vztahu je vymýšlení postelových, nebo chcete-li, košilatých inovací. Jestli změníte polohu, místo, způsob nebo čas Vašeho milování, záleží jen na Vás. Věřte však, že právě inovace v oblasti milostného života patří mezi nejúčinnější nástroje, jak omrzení vztahu předejít. 

Tip: Pokud máte pocit, že Vaše partnerství skřípe právě v této oblasti, nečekejte ani den a rychle s tím něco dělejte! 
Mluvte spoluJe zcela logické, že růžové brýle nemůžeme nosit věčně. Proto není ničím neobvyklým, když jeden z partnerů po delší době společného
soužití zjistí, že mu na druhém něco zásadního vadí. Řekněte mu to. Pokud se Váš partner nedozví, co Vám na něm vadí, těžko s tím může něco udělat. Jinými slovy to, co svému partnerovi neřeknete, jako by nebylo. Ale pozor, buďte trochu diplomat a s nepříjemným sdělením počkejte na vhodný okamžik. 

Nemluvte spolu pouze o problémech, ale také o příjemných věcech. Jestliže budete se svým partnerem hovořit pouze o negativních věcech, začne si preventivně nasazovat ušní filtr, jakmile otevřete pusu. 

Tip: Dejte na svůj instinkt a nemluvte za každou cenu. Pokud máte pocit, že partnerovi není zrovna do řeči a potřebuje být svou chvilku klidu, dopřejte mu ji. 
Buďte tolerantní 
Máte pocit, že už nedokážete déle tolerovat některou z jeho negativních vlastností? Než uděláte nějaký zásadní krok, který by Vás mohl později mrzet, promluvte si o tom s někým nestranným, ať získáte objektivní náhled. 

A nyní se zkuste podívat sama na sebe. Nemáte náhodou také některé nedostatky, které Váš partner velkoryse přehlíží? Nikdo není dokonalý. Věřte, že dlouhodobé partnerské soužití je založeno především na toleranci. 

Tip: Navažte na krásné začátky Vašeho vztahu. Mnoho párů si v rámci záchrany svého vztahu zopakuje své první rande, anebo vyrazí do míst své první dovolené.
Co nedělat, když se chcete pomilovat?
Každému se to už někdy stalo! Schylovalo se k velmi příjemnému milostnému zážitku...
Avšak najednou jeden z partnerů řekl, nebo udělal něco, co toho druhého od jeho původního záměru naprosto odradilo. Nechcete již zažívat podobná rozčarování? Upozorníme Vás, nač si dát pozor, abyste se do takových situací zbytečně nedostávala!
Mluviti stříbro, mlčeti zlato!Někdy stačí vyslovit pouhou větu a jedinečné kouzlo okamžiku vezme za své. Jeden ze zásadních rozdílů mezi muži a ženami spočívá mimo jiné v tom, že příslušnice něžného pohlaví dokážou myslet na několik věcí zároveň. Proto není ničím neobvyklým, když během intimních chvil s partnerem myslí také na záležitosti, které se bezprostředně netýkají jejich partnerského života. Ona společná chvilka s partnerem bývá totiž mnohdy i jedním z mála okamžiků, kdy mohou v klidu přemýšlet o tom, na co není jindy čas. Některým ženám prochází hlavou až neuvěřitelně pestrý a rychlý sled myšlenek. Pracovními starostmi a mezilidskými problémy jejich rodinných příslušníků, přátel či známých počínaje a starostmi o domácnost konče. 
Pozor na hloupé otázky! 
Pokud se tato výše uvedená „nepřítomnost“ odehrává pouze v duševní rovině, partner si často ničeho ani nevšimne. Problém však může nastat, když je onen vzácný okamžik prolomen větou, která je pro muže nezvratným důkazem toho, že se mu jeho partnerka (alespoň pokud jde o duševní přítomnost) dostatečně nevěnuje. 

Milé dámy, pozor! Jestliže nevhodnou chvilku zavedete řeč na Vašeho společného známého, děti, ekonomickou situaci, prostě na cokoliv jiného, než je On a Jeho Ego, Váš partner to může vnímat, že tyto věci jsou pro Vás mnohem důležitější než on. V tom okamžiku se stáhne, nebo dokonce urazí, a nic mu už nevysvětlíte. Dobrá rada zní: Přemýšlejte si během předehry, o čem chcete, raději však nevyslovujete otázky typu: „Kdy přijde na návštěvu Martin?“

Nebo: „Už přišly ty peníze?“

Anebo: „Víš, že tvůj syn zase propadá z matematiky?!“
Nestěžujte si!Stejně tak asexuálně na muže působí, když si jejich partnerka začne na něco stěžovat. Ať už je to bolest hlavy, špatné počasí, nebo to, že poslední dobou dvě tři kila přibrala. Úplně nejhorší je, stěžovat si na výkonnost Vašeho vlastního partnera! Pokud se chcete vášnivě pomilovat, na nic si nestěžujte! Postěžovat si můžete přeci jindy, teď by to byla zbytečná škoda! 

Někdy se však stane, že Vám ve chvilce s velkým Chá překáží jakýsi „podstatný detail“, jako je například zápach partnerových nohou či úst, nebo něco podobného. Pokud nemáte zrovna plný nos, víme, že to není zrovna dvakrát lehké, ale zkuste to protentokrát přežít! Namísto výčitek, které by překazily kouzlo této chvíle, partnera příště pozitivně motivujte k tomu, aby důkladněji dbal na svou očistu! 
Neveďte dlouhé telefonní hovory! 
Toto upozornění Vám možná bude připadat poněkud banální, ale nevěřila byste, kolik žen se toho prohřešku opakovaně dopouští. Pro ilustraci si uveďme malý příklad. Partner Vám rozepíná podprsenku, když v tom jako na potvoru zazvoní Váš mobilní telefon. Zvědavost Vám nedovolí jej ignorovat. Co když je to šéf? Co když se něco stalo? Zpravidla se nic nestane, ale Vy vzrušeného partnera odstrčíte, a telefon stejně vezmete. A hle, je to Vaše dobrá kamarádka, se kterou si toho máte hodně co říct! Dobře Vám radíme, učiňte tak jindy. Vaše dlouhé telefonování rozhodně nevzbudí v partnerovi ani špetku sympatie. Naproti tomu kamarádka se jistě neurazí, když jí příjemným tónem slíbíte, že zavoláte později. Pokud navíc dodáte, že máte právě rozdělanou naprosto neodkladnou záležitost, přičemž na svého partnera spiklenecky mrknete, jeho touhu ještě podpoříte! Přejeme Vám co nejméně faux pas a o to více zajímavých zážitků!




Školka může prospět i dvouletým
Jste na rodičovské se dvěma dětmi? Nezvládáte už všechno s takovým přehledem jako předtím s jedním dítětem?
Dejte svou starší ratolest na pár hodin v týdnu do školky! Pomůžete tím celé rodině!
Jedno dítě, žádné dítě 
Jedno nepsané moudro praví, že jedno dítě znamená žádné dítě. Když si přinesete z porodnice svého prvního potomka, říkáte si, kdo mohl něco takového vymyslet. Vždyť kolem malého miminka je tolik práce! Jakmile si však přinesete dalšího, rčení neznámého autora záhy pochopíte. A to zcela nezávisle na tom, zda má starší sourozenec ze svého nového bratříčka či sestřičky radost, nebo jej naopak ignoruje. V krajním případě starší ze sourozenců pociťuje ohrožení své dosud neohrozitelné pozice natolik silně, že to může dokonce vypadat, že malého vetřelce v peřince dokonce nesnáší. 
Když 24 hodin nestačí 
Pokud nejste obklopena armádou hlídacích tet, babiček a dalších příbuzných, Vaše nová životní etapa právě začala. Připravte se na to, že budete ráda, když se v jednu odpoledne stihnete nasnídat a v jednu v noci si umýt vlasy. Přestože využijete všech 24 hodin, které den má (bohužel některé z nich musíte prospat, ať chcete nebo ne), v koši na žehlení se Vám bude hromadit vyprané prádlo, nestačíte odpovědět na jediný e-mail a chvilka strávená o samotě v koupelně se stane luxusem, který si můžete dovolit, jen když se vrátí domů Váš partner. Pokud tak neučiníte, může se Vám pár minut nepřítomnosti krutě vymstít. V tom lepším případě obětujete některé z Vašich oblíbených kosmetických přípravků, jako je lak na nehty či drahý pleťový krém, v tom horším se může něco přihodit Vašemu miminku, které je v očích staršího sourozence něco jako pokusný králík. 
Co se změnilo?Aby se z Vaší rodičovské (prý dovolené) dříve nebo později nestalo psycho, vřele Vám doporučujeme, dát starší dítě alespoň na dva dny (případně dvě dopo- či odpoledne) v týdnu do mateřské školky. V těch státních asi sotva uspějete, naštěstí jako reakce na baby boom vzniká celá řada soukromých školek, kde se rádi postarají také o děti, kterým jsou teprve 2 roky (v některých i o několik měsíců mladší děti), které ještě potřebují jednorázové pleny. Že máte ze školky své vlastní dětské trauma a nepřejete si, aby Vaše dítě prožilo něco obdobného? Nemějte strach. Ve školkách se toho od našeho dětství mnoho změnilo. Děti do jídla nikdo nenutí a k odpolednímu spánku existuje alternativa tzv. tichých činností (třeba kreslení), kterým se mohou věnovat ty, které nechtějí spát. V soukromých školkách zpravidla bývá i menší kolektiv, takže se jim učitelky mohou více věnovat.
Posilujte imunitu!Nějaké nevýhody umístění potomka do školky přece jen má. Pokud pomineme tu finanční stránku (soukromé školky nejsou právě laciná záležitost, dva dny v týdnu Vás vyjdou cca na 6000 Kč), u dítěte, které pravidelně navštěvuje školku či školu, je větší pravděpodobnost, že onemocní. Proto věnujte zvýšenou pozornost posilování imunity Vašeho dítěte. Dbejte na to, aby mělo dostatečný přísun vitamínů a minerálů (zinek) a otužujte ho! 
Přínos pro celou rodinuKdyž dáte svého miláčka do školky, neprospěje to pouze Vám, která si v době jeho nepřítomnosti mnohem snáze zařídíte vše potřebné, a miminku, které nebude nikdo budit ani jinak rušit, ale i malému návštěvníkovi sociálního zařízení. Naučí se mnoho zajímavého a hlavně se se svými vrstevníky jaksepatří vydovádí! A konečně, ani hlava nebo hlavní živitel rodiny nepřijde zkrátka. Když se totiž vrátí z práce, najde doma mnohem spokojenější partnerku! Nevěříte? Tak to zkuste alespoň na měsíc, ať můžete sami posoudit, jak tato změna všem prospěje.
Jak naučit dítě na nočník?
Že je Vašemu dítěti už skoro rok a půl a stále ještě nechodí na nočník, zatímco kamarádčina holčička ovládá tento návyk již od devíti měsíců?
Vůbec se tím nestresujte! A hlavně nepřenášejte stres z Vašeho domnělého neúspěchu na své dítě! Možná bude v životě mnohem šťastnější a úspěšnější než to kamarádčino!
Spěchej pomalu! 
Mnoho matek, podporovaných v této představě svými vlastními matkami, se domnívá, že v případě vysazování dítěte na nočník platí pravidlo, že čím dříve znamená tím lépe. Naštěstí zároveň přibývá liberálně uvažujících rodičů, kteří vědí, že předčasné donucení dítěte k tomu, aby se posadilo na nočník, není nutně úspěchem jeho matky, ale mnohdy spíše projevem vnucení cizí vůle. 

Pokud máte klidné osmiměsíční dítě, které vydrží na nočníku dobrovolně sedět, nelze proti vytváření tohoto návyku již v tomto raném věku nic namítat. Avšak jakákoli forma nucení (ať už z toho důvodu, aby se mohla matka chlubit, nebo ušetřila peníze, či snad dokonce proto, aby co nejdříve odložila svou ratolest do hlídacího centra, kde berou pouze děti bez plen) může zanechat na dítěti velmi neblahé následky! 
Každé dítě je jinéPrůměrné dítě je na tento akt připraveno až kolem roku a půl, kdy začne vědomě ovládat své svěrače, což je předpokladem ke kontrole nad vlastním vyprazdňováním. Některé děti to pochopitelně zvládnou podstatně dříve, jiné později. 

Jestliže Vaše dítě patří do skupiny těch, které zvládnou chodit na nočník později, do ničeho je nenuťte! Místo toho se ho snažte pozitivně
motivovat! Jak? Poradíme Vám několik osvědčených fíglů, které zabírají! Ovšem pozor, každé dítě je upečené z jiného těsta, a proto neexistuje jednotný trik. Jinými slovy na každé batolátko zabere něco jiného. 
Zkuste tyhle fígle!Mnoho maminek si pochvaluje, že naučily své děti chodit pravidelně na nočníček po obědě, kdy jim za vzorné sezení slíbily nějakou tu laskominu. Nevýhoda tohoto řešení spočívá v tom, že učíte děti pragmatickému vnímání světa „něco za něco“. Když Vám dojdou laskominy, máte jednoduše smůlu. 

Jiní rodiče zase vsadili na tzv. praktickou ukázku. Na návštěvu jednoduše přišlo dítě, které se vyčůralo do nočníku a bylo za to pochváleno. Druhé dítě zatoužilo po tom, aby bylo také chváleno, a tak se snažilo o nápodobu. 

Jeden nejmenovaný tatínek zase pro změnu plácnul svou takřka dvouletou dceru po zadečku, kdykoli vědomě vykonala svou potřebu na drahý koberec či plovoucí podlahu. Když se vyčůrala do nočníku, tak ji pochválil a pohladil po vláskách. Zajímavé bylo, že si holčička tento návyk během pár dnů dokonale osvojila.

Někteří rodiče se ve jménu pozitivní motivace rozhodnou pro koupi nočníku zajímavého tvaru, například v podobě sloníka či hrošíka, nebo své ratolesti pořídí nočník, který dítěti po vykonání potřeby zahraje třeba písničku. Tato pomůcka je velmi šikovná, pokud ji však použijete předčasně, příliš Vám nepomůže. 
Nedělejte z toho drama!Milé maminky a tatínkové, pokud žádný z těchto fíglů nevyjde, nedramatizujte situaci. Raději si dejte chvilku pauzu. Nočník jednoduše nějakou dobu schovejte a zkuste to později. Jakmile totiž dítě dospěje do určitého stadia svého vývoje, naučí se vše během velmi krátké doby. Důležitý je přeci samotný výsledek, nikoli proces. Nikdy proto své dítě netrestejte za jeho neúspěchy v této oblasti. Mohlo by se totiž stát, že ho tento rituál začne stresovat, a bude se počůrávat až do šesti let. 

Při každém úspěchu dítě pochvalte. S chválou to nepřehánějte. Dítě se přeci v konečném efektu má naučit, že samostatné vykonávání potřeby je naprosto běžnou součástí života, nikoli obrovskou zásluhou.

Většina babiček je přesvědčena o tom, že ony samy byly pro své děti lepšími matkami, než jsou nyní jejich dcery nebo dokonce snachy! Snažte se nepodléhat jejich nátlaku a vychovávat své děti tak, aby byly především zdravé a spokojené! Na tom, zda dítě chodí na nočník od osmi či osmnácti měsíců, přeci svět nestojí!

Lidé s nadváhou by měli zkusit žít na horách
Lidé, kteří se snaží zhubnout, by se měli přestěhovat do větší nadmořské výšky, tvrdí vědci.
Výzkum ukázal, že v řidším vzduchu je snazší spalovat tělesný tuk. Studie zahrnující dvacet obézních mužů navíc ukázala, že kila, která shodili během pobytu v horách, alespoň měsíc po návratu "dolů" znovu nepřibrali.

Horské klima prý nezávisle na jakýchkoliv dalších změnách v životním stylu vede k menší chuti jíst a ke snížení krevního tlaku. Dr. Florian Lippi z Univerzity Ludwiga Maximilliana v Mnichově, který výzkum vedl, říká, že mechanismus odpovědný za tento druh hubnutí by mohl pomoci při vývoji dalších metod hubnutí.

Lippi a jeho tým studovali, jaký vliv má týdenní pobyt na horách na obézní osoby. Dobrovolníky přitom nenutili cvičit nebo se omezovat v jídle.

Po týdnu vědci zkoumané osoby změřili, zvážili a zjistili, že došlo ke snížení tělesné váhy, příjmu potravy i krevního tlaku. A tyto parametry zůstaly nezměněné i čtyři týdny po skončení experimentu.

"Za přetrvávající ztrátu váhy ve větších nadmořských výškách může zrychlení metabolismu a snížení příjmu potravy. Zatím nám není jasné, proč má nadmořská výška na lidi tento vliv. Je také možné, že jde jen o dočasný efekt, který je součástí aklimatizace na nové prostředí," řekl Lippi reportérům listu Telegraph.


Běhání ve vodě pomáhá při bolestech bederní páteře
Vědci z univerzity ve španělské Malaze jsou přesvědčeni, že běhání ve vodě pomáhá tlumit bolesti
Svou hypotézu teď testují na pacientech, kteří trpí bolestí bederní páteře alespoň tři měsíce a u nichž lékaři zatím pro jejich stav nenašli vysvětlení.
Menší studie již potvrdila, že 90 procent pacientů po šesti měsících běhání v bazénu zaznamenalo značnou úlevu od bolestí.

Nová studie má trvat 15 týdnů. Pacienti budou běhat třikrát týdně dvacet minut ve vodě sahající po pás.
Podle listu Daily Mail se předpokládá, že běh ve vodě snižuje (v porovnání s normálním běháním) zátěž kloubů. Kromě toho posiluje břišní svaly, svaly zad a nohou. A také protahuje svalové úpony na zádech, ve stehnech i v lýtkách. A právě to prý vede ke zlepšení od bolesti zad.

O autorovi

  • Jméno luca_1
  • Bydliště Litoměřice
  • ZDAREC LIDIČKY.....jsem normální človíček který se rád směje,mám ráda humor jsem společenská a upřímná.a pokud chcete vědět víc napište mi...
Můj profil

Poslední návštěvy