10.Prosinec 2009
Láska by se svým způsobem dala rozdělit do několik etap a podob. Jde o lásku k rodičům, rodině, příbuzným a přátelům a dále o lásku dětskou, puberťáckou a opravdovou.
V každé etapě života člověka má jiný význam. Počíná však u malého dítěte, které se narodí a to je láska k matce. Je to obrovské pouto, které nelze ničím nahradit, protože nám ho dala příroda. Den za dnem, rok za rokem plyne, člověk roste, miluje rodiče, prarodiče, sourozence atd. Milujeme domov, kde máme jistotu, zázemí, kde se můžeme vyplakat nebo naopak radovat či schovat před světem. Je to jistota, že ať už se stane cokoli, jsme mezi lidmi, kteří nás milují, pochopí popřípadě podrží, pomůžou a poradí.
Po tomto období začíná čas puberty, kde se setkáme s první láskou, něžnými pohledy, lehkými doteky, jemným pohlazením, první pusou, prvním milováním a takovým tím divným cítěním v břichu připomínající poletování motýlů.
Jakmile se poprvé setkáme s láskou, jsme jako v transu, jako by jsme to ani nebyli my. Srdce se nám rozbuší, jako by mělo právě dostat infarkt, začnou se nám podlamovat kolena, chvěje se nám celé tělo a my nedokážeme myslet, vnímat, prostě nic. Nevíme čím je to způsobeno, ale láska opravdu dokáže dělat s člověkem hrozné divy a z lásky jsme schopni udělat a obětovat téměř cokoli. Když jsme zamilovaní, myslíme pouze na tu dotyčnou osobu, jelikož nedokážeme myslet na nic jiného a kamkoli se podíváme, zdá se nám, že tam vidíme jen tu jednu dotyčnou osobu. V tomto období puberty také vzniká mnoho platonických lásek. Milujeme hvězdy hudebního nebe, herce, sportovce a další sílné osobnosti a my se začínáme zamýšlet nad tím, co to láska je a co to slovo vlastně znamená.
Napadá nás mnoho otázek. Co to láska vůbec znamená? Je to slůvko, které každý zná, které má každý na jazyku. Je emotivní a plné citů. Je to malé slůvko, které má tisíce podob.
Jak poznáme lásku? Jak se máme vyznat ve vlastních citech? Jak ji sdělíme druhým? Jak poznáme, co lidi kolem zrovna prožívají? Některé city se projevují jednoznačně. Zpravidla na druhých poznáme, že jsou zamilovaní, protože se projevuje ve výrazu tváře, v gestech, v zabarvení hlasu i změnou chování. Někdy je ale nutné dokázat a vyslovit co cítíme a to se všemi riziky. Někteří se také snaží své city skrývat místo je dávat více najevo.
Ale snad největší lásku potkáváme v dospělosti. Bezesporu je obvykle mezi mužem a ženou (existují však i vyjímky ) a tehdy je to to nejkrásnější co nás může v životě potkat. Samozřejmě musí jít o opětovanou lásku plnou citu, něhy a hlavně důvěry. Je to období, kdy nedokážeme myslet na nic a nikoho jiného. Opravdová láska nás provází celým životem. Znamená více dávat, než-li brát. Má být však čistá, upřímná a nesobecká. Opravdu milovat musíme celým srdcem, jinak nikdy nepoznáme to opravdové kouzlo lásky, která nás celý život obohacuje. Láska není věc, na kterou si můžeme sáhnout, ale nikdy si s ní nejsme jistí, protože nikdy nevíme, jestli se náhodou naše city neobjeví u někoho jiného nebo naopak.
Dále však existuje láska neopětovaná, která začne jen málokdy, a dále nevěra. Ale pokud opravdu milujeme, musíme kvůli lásce hodně obětovat a vytrpět.
Každopádně by jsme nějaký vztah měli zkusit, protože bez lásky nemůžeme být nikdy šťastní a když to nezkusíme, nikdy to nezjistíme...
vložil: lussesi ¤


Komentáře (3):
  • 10.12.2009 17:03:38, lussesi

    Jéé dupino.. :-* ty umíš vždy potěšit. :-* MTR

  • 10.12.2009 16:37:31, ZaPaLoWaC

    Noo... Pěkná úvaha na téma láska, kterou můžete mixovat podle chuti... Né moc hezký článek.. :o*