13.Září 2008,15:50

Mendělejev zasáhl svými výzkumy i do chemické technologie, ekonomie, fyziky, meteorologie i do dalších věd.

Mendělejeva všichni chemici uznávali, a že jeho dílo ovlivnilo vývoj všech odvětví anorganické chemie, na důkaz své úcty mu společně věnovali pohár z kovu tehdy nejvzácnějšího - hliníku.

Mendělejev publikoval na 400 prací (včetně prací z fyziky a metrologie), např. práce o původu ropy a o jejím průmyslovém zpracování, o roztocích. Napsal vynikající učebnici Základy chemie.

Mendělejev vypracoval teoretický podklad, jak by měl vypadat obchod s vodkou. Tento známý objevitel soustavy prvků konkretizoval pojem „vodka“ přesnými vědeckými a obchodními charakteristikami jako nápoj, který se skládá ze žitného lihu a pramenité vody v poměru 4:6. Experimentálně dokázal, že 40% roztok vydává nejvíce tepla a umožňuje nejlepší mísení. Přesnými výpočty stanovil, že jeden litr 40% vodky má vážit přesně 953 gramů. V roce 1894 bylo „mendelejevovo“ složení vodky patentováno, jako alkoholický nápoj s názvem – vodka „Moskovskaja osobenaja“.

Mendělejev mimo jiné pracoval na zkapalnění plynů, na rozpínavosti kapalin a na ruských měrových jednotkách. Taktéž se zabýval teorií roztoků, teorií anorganického původu ropy a chemií uhlí. Roku 1868 pomohl založit Ruskou chemickou společnost a roku 1906, pár měsíců před svou smrtí, bohužel nezískal Nobelovu cenu za chemii o pouhý jeden jediný hlas. Zemřel 2.2.1907.

 
kategorie: Práce (Cz)
vložil: mendelejev.di
Permalink ¤


0 Komentáře: