HARRY POTTER/1.2. | FILMY STOROČIA

Harry Potter and the Philosopher´s Stone

(Harry Potter a Kámen mudrců)




Věnování
For Jessica, who loves stories,
For Anne, who loved them too,
and for Di, who heard this one first.


Zadní obálka:
Harry Potter thinks he is an ordinary boy - until he is rescued by a beetle-eyed giant of a man, enrols at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, learns to play Quidditch and does battle in a deadly duel. The Reaseon: HARRY POTTER IS A WIZARD!


"This is a story full of surprises and jokes, comparisons with Dahl are, this time, justified. The Sunday Times

"Rowling uses classic narrative devices with flair and originality and delivers a complex and demanding plot in the form of hugely entertaining thriller. She is a firstrate writer for children." The Scotsman

"A richly textured first novel given lift-off by an inventive wit" The Guardian



!!! SPOILERY !!!

Krátký souhrn děje:
V den svých jedenáctých narozenin se Harry Potter, který žije nepříliš šťastně u strýce Vernona Dursleyho a tety Petunie (jeho rodiče zemřeli před deseti lety, (jak Harry ví od tety Petunie) při autonehodě), dozví od Hagruda (půlobra), že je kouzelník a má nastoupit do školy čar a kouzel v Bradavicích (orig.: Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry). Při nákupu potřebných věcí v Příčné ulici (orig.: Diagon Alley) Harry zjišťuje, že v kouzelnickém světě je známý a snad dokonce slavný. Hagrid mu poví pravdu o smrti jeho rodičů, kteří byli též kouzelníky a padli za oběť zlému Lordu Voldemortvoi , ktérý terorizoval celý kouzeůnický svět a pokusil se zabít i Harryho. To však nedokázal a dokonce sám utrpěl těžké, či snad smrtelné zranění. Harry je slavný nejen protože osvobdil kouzelníky od jeho teroru, ale i proto, že jako první a jediný přežil smrtící kletbu "Avada Kedavra".
Na začátku školního roku se pak Harry vydává na Londýnské nádraží King´s Cross odkud odjíždí vlak do školy (nástupiště 9 a 3/4). Seznamuje se s Ronem Weaslym, stejně starým klukem z kouzelnické rodiny. Škola sídlí ve velkém hradě a žáci prvního ročníku, se k němu pod vedením Hagrida dostanou plavbou v loďkách přes jezero. Po příchodu do velké síně čeká prváky rozřídění do kolejí. (Jsou čtyří - Nebelvír, Mrzimor, Havraspár a Zmijozel. orig.: Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw, Slytherin). Harry je přidělen do Nbelvíru poté, co požádá Moudrý klobouk (který o rozdělení rozhoduje), aby ho neumisťoval do Zmijozele (Pravděpodobně, protože se chvíli před tím dozvědel, že všichni zlí kouzelníci patřili ve škole právě tam.) Ředitel Albus Brumbál (orig.: Albus Dumbledore) pronáší svoji každoroční řeč o zákazu vstupu do Temného lesa a tento rok i do jedné z chodeb hradu. Při následné hostině se představůjí i duchové a nakonec je Percy Weasly (jeden z Ronových starších bratrů), který je prefektem, odvádí do jejich pokojů. Další den začíná výuka a Harry poznává další spolužáky a učitele. Zjišťuje, že jeden z profesorů ho neesnáši. Je to učitel lektvarů Severus Snape. Po jistých událostech v hodině létání se Harry stává Chytačem v nebelvírském famfrpálovém (orig.: Quidditch) týmu. Při prvním utkání je ve smrtelném nebezpečí, ale Hermiona Grangerová ho zachrání a Nebelvír zápas proti Zmijozelu, díky Harrymu vyhrává. Postupem času Harry objevuje nová a nová tajemství hradu a jeho obyvatel. Ron Weasly společně s Herminou Grangerovou se sávají jeho nejlepšími přáteli. Společně pak objevují tajemství o skrýtém Kameni Mudrců a nebezpečí, které mu hrozí. Aby ho zachránmily, musí překonat 7 úkolů a Harry se nakonec střetně se samotným Voldemortem. Ten je však poražen a prchá. Harry a jeho přátele pomáhají Nebelvíru vyhrát školní pohár a kámen mudrců, je po dohodě s majitelem, zničen.

7 úkolů:
# 1 - Fluffy (Hagrid)# 1 - Chloupek (Hagrid)
# 2 - Devil's Snare (Sprout)# 2 - Ďáblovo Osidlo (Prýtová)
# 3 - Troll (Quirrell)# 3 - Troll (Quirrell)
# 4 - Flying Keys (Flitwick, Hooch )# 4 - Létající klíče (Kratiknot, Hoochová )
# 5 - Chess (McGonagall)# 5 - Šachy (McGonagallová)
# 6 - Riddle and Phials (Snape)# 6 - Hádanka se sklenicemi (Snape)
# 7 - Mirror of Erised (Dumbledore)# 7 - Zrcadlo z Erisedu (Brumbál)

 

Harry Potter and the Chamber of Secrets


 

(Harry Potter a Tajemná komnata)




 

Věnování


 

For Sean P.F.Harris,
getaway driver and foulweather friend





 

Zadní obálka:
Harry Potter is a wizard. He is in his second Year at Hogwarts school of Witchcraft and Wizardry. Little does he known that this year will be just as eventful as the last..



"JK Rowling´s second book is just as funny, frightening and unexpected as her first " The Daily Mail

"Harry Pooter and the Chamber of Secrets is as good as its predecessor... Hogwarts is a creation of genius." The Times Literary Supplement