PIRATI Z KARIBIKU/1. | FILMY STOROČIA

Režie: Gore Verbinski

Scénář: Ted Elliot, Terry Rossio, Stuart Beattie a Jay Wolpert

Kamera: Dariusz Wolski

Hudba: Klaus Badelt, Ramin Djawadi, James Michael Dooley, Nick Glennie-Smith, Steve Jablonsky, James McKee Smith, Blake Neely, Mel Wesson a Geoff Zanelli

Hlavní role: Johhny Depp (Jack Sparrow), Orlando Bloom (Will Turner) a Keira Knightley (Elizabeth)

Film byl natočen roku 2003.

 

Podle pověsti křižuje Karibikem tajemná loď s černými plachtami a prokletou posádkou, která je vedena kapitánem tak zvráceným, že jej samo peklo vyplivlo zpět.

 Jednoho večera připluje Černá perla do přístavu Port Royal, který nejprve totálně rozstřílí svými děly a následně unese guvernérovu dceru Elizabeth (Keira Knightley). Ta jim má pomoci zlomit prokletí, které se nad Černou perlou vznáší. Will Turner (Orlando Bloom), místní kovář a velmi dobrý šermíř, je však do Elizabeth, své kamarádky z dětství, zamilován a tak se rozhodne Perlu pronásledovat. Pravděpodobně by ji nikdy nenašel, kdyby čirou náhodou nepotkal kapitána Jacka Sparrowa. Jack Sparrow (Johny Depp) jako jediný ví, jak Perlu najít a jako její bývalý kapitán má se svým samozvaným nástupcem rovněž nevyřízené účty. Tak naše karibské dobrodružství samozřejmě teprve začíná.

 Černá perla je vynikající pirátský film s pohádkovým nádechem, ve kterém nechybí poklad, pusté ostrovy, opičky, pevnost, šermírny, únosy lodí i lidí a prokletí piráti, kteří ve svitu Luny vypadají jako kostlivci. Přestože nejde vyloženě o komedii najdeme zde i spoustu zdařilých gagů. Za všechny jmenujme například kuriozní přistání kpt. Sparrowa s jeho člunem, chtěl jsem říct lodí, hned v úvodu filmu. Filmové efekty jsou velmi zdařilé. Když například kpt. Barbossa (Geoffrey Rush)přechází ze stínu kajuty do měsíčního svitu a postupně se mu obličej mění na kostru, je to velmi působivé.

 Přestože je film údajně natočen na motivy atrakce z Disney parku, my co známe alespoň jeden díl Monkey Islandu si o tom myslíme své. Podobnost s touto čtyřdílnou adventurou ze stejného prostředí je tak velká, že už při čtení první zmínky o Pirátech z Karibiku jsem si myslel, že jsou natočeni podle Monkey Islandu. Pokud tomu tak není, jediné vysvětlení, které mě napadá, je, že byla podle Monkey Islandu vytvořena ta Disneyovská atrakce :-)