TERMÍN PŘÍJÍMACÍCH ZKOUŠEK NA SŠ VE ŠKOLNÍM ROCE 2007/2008 PRO ŠK.R. 08/09

Termíny přijímacích zkoušek na střední školy a konzervatoře ve školním roce 2007/2008 pro školní rok 2008/2009

Termíny podání přihlášek na střední školy

V 1. kole přijímacího řízení na střední školy si smí každý žák podat jen jedinou přihlášku na střední školu. Teprve, když napoprvé neuspěje, se smí v kole druhém hlásit na více škol.

Veškeré přihlášky na veřejné střední školy musí být odevzdány do úterý 28. února 2008 řediteli základní školy, ten je povinen přihlášky rozeslat na jednotlivé střední školy do 15. března 2008.

Pokud se chcete přihlásit na jinou než veřejnou střední školu (soukromá, církevní, vojenská...), je nutné si termín podání přihlášky zjistit sám.

Termíny prvního a druhého kola přijímacích zkoušek

První kolo přijímacích zkoušek (pokud jsou vyhlášeny) na veřejné střední školy se koná v pondělí 21. dubna 2008.

Stanovení termínů dalších kol přijímacího řízení (včetně případných přijímacích nebo talentových zkoušek) je v kompetenci ředitele střední školy nebo konzervatoře a mohou jím být vyhlášeny po ukončení prvého kola. Informace o nich mají za povinnost zveřejnit krajské úřady, a to i způsobem umožňujícím dálkový přístup. V těchto kolech přijímacího řízení není počet přihlášek omezen.

Termín prvního a dalších kol přijímacích zkoušek na jiných než veřejných středních školách (soukromá, církevní, vojenská...) je plně v kompetenci ředitele.

Termíny pořádání talentových zkoušek

Talentové zkoušky do oborů vzdělání s talentovou zkouškou budou konány v pondělí 14. ledna 2008. Talentové zkoušky v konzervatoři se konají od 15. do 31. ledna 2008 v termínu stanoveném ředitelem školy. Výsledky musí být oznámeny do 10. února 2008.

Výsledky přijímacích zkoušek

Rozhodnutí o přijetí nebo nepřijetí zašle ředitel školy do 7 dnů po termínu konání přijímací zkoušky. V případě, že se přijímací zkoušky nekonají, zašle ředitel školy rozhodnutí o přijetí nebo nepřijetí do 7 dnů po rozhodnutí. V obou případech však nejdříve 20. dubna 2008. Zároveň musí ředitel střední školy po prvním kole přijímacího řízení informovat krajský úřad, zda vypíše další kolo přijímacích zkoušek.

Uchazeči o studium, kteří neuspěli v prvním kole, musejí sami zkontaktovat krajský úřad a požádat o informaci, které školy vypíší druhé kolo přijímaček. Přihlášku do druhého kola přijímaček dostanou od ředitele té střední školy, na kterou se chtějí přihlásit.

Odvolání

Na veřejných středních školách se lze odvolat do osmi dnů od doručení rozhodnutí o nepřijetí.

Právo na odvolání proti rozhodnutí o nepřijetí na jinou než veřejnou střední školu je plně v kompetenci ředitele této školy.

O výsledku odvolacího řízení rozhodne krajský úřad, který má toto v kompetenci. Rozhodnutí musí oznámit nejpozději do třiceti dnů. Ve zvláštních případech může krajský úřad tuto dobu prodloužit, je však nutné toto vždy oznámit. Odvolání podávají rodiče uchazeče.

Další informace

Do prvních ročníků víceletých gymnázií se mohou hlásit výhradně jen děti z pátých a sedmých tříd základních škol.

Ředitelé středních škol musejí nejdéle do konce ledna stanovit a zveřejnit údaje o tom kolik uchazečů o studium přijme a do jakých oborů. Údaje musejí být vyvěšeny jednak na veřejně přístupném místě přímo ve škole, ale taky na internetových stránkách školy.