piwo.......

10.Prosinec 2007

Pivo je nápoj, který je sám o sobě zdravější než voda, jen v nadměrném množství může působit škodlivě. Některé nekvalitní nealkoholické nápoje plné barviv a umělých chemických přísad jsou pro zdraví škodlivější než pivo. Pivo obsahuje mnoho vitaminů a dalších látek, které při střídmé konzumaci může působit příznivě proti vzniku atherosklerózy.

Při spotřebě 1 litru piva denně si člověk pokryje zhruba 20 % denní potřeby vitaminu B2, 35 % vitaminu B6, 50 % niacinu a 25 % kyseliny pantothenové. Jeden litr piva obsahuje v průměru 200 mg biologicky aktivních látek. Rozumné pití piva do 1 až 2 litrů denně přispívá k vyšší hladině vysokodensitního, tzv. HDL cholesterolu v krvi, který působí proti kornatění tepen, přitom hladina celkového cholesterolu v krvi se nemění.

Rozumná konzumace piva snižuje stres, podporuje krevní oběh, snižuje riziko srdečních onemocnění, snižuje vysoký krevní tlak.

Pivo je nápoj, který obsahuje malé množství alkoholu (0,5 - 5 %). Pivo je určeno k tomu, aby je lidé pili pro chuť, pro radost a pro lepší trávení nikoliv proto, aby se opíjeli. Při pití rozumného množství piva je možné využít jeho pozitivních účinků na organismus a nenechat je přebít negativními účinky nadměrného množství alkoholu.

Pivo a děti

Pro děti je alkohol i v těch nejmenších dávkách škodlivý. Škodí hlavně vyvíjejícím se nervům a mozkové tkáni. Děti jsou na alkohol mnohem vnímavější než dospělí. Plzeňský Prazdroj prodává své produkty svým zákazníkům - obchodníkům, kteří je dále prodávají přímým spotřebitelům. Tito prodejci (obchody, restaurace) jsou pak ze zákona odpovědni za dodržení hranice 18 let pro každého, kde nakupuje alkohol.

Pivo je pro děti nevhodné až škodlivé, protože pivo obsahuje alkohol. Zatímco dospělý zdravý organismus dokáže alkohol obsažený v pivu celkem bez následků odbourávat, dětský organismus, jenž se ještě vyvíjí, může být pitím alkoholu vážně poškozen. Náš zákon také zakazuje podávat alkoholické nápoje osobám mladším 18 let a osoba, která by podala dítěti alkoholický nápoj, může být i trestně stíhána. Pivo sice obsahuje řadu zdravých látek a vitamínů B, ale pro děti a mladistvé je nutno volit jiné zdroje těchto vitamínů. Lze doporučit například výrobky z pivovarských kvasnic. napsal/a: music-girl 07:27 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář