23.Březen 2011
Úvod

Ač se to může některým jevit jako nesmysl, i v dnešní době existují lidé, pro které tzv. udělání screenshotu nepatří mezi úkony běžného uživatele počítače. A pro tyto lidi je zde i tento článek.



Proč?

Slouží jako důkaz při komunikaci s administrátorem či správcem místnosti.



Co musí screenshot obsahovat aby byl platný pro administrátora ?


1) Zejména je důležité, aby bylo na screenu jasně vidět z které místnosti pochazí. Tzn. Pokud screenujete z historie, nescreenujte nikdy s historií otevřenou přes celou obrazovku, ale tak, aby byla v pozadí vidět místnost ze které pochazí.
2) Nick a text uživatele který porušil pravidla. Při porušení pravidel webcam, samořejmě musí být nascreenována i webkamerka uživatele.
3) Screen v žádném případě nijak neupravujeme, nemažeme v něm !! - Trestáno banem !!!


Jak na to?

Pro tento účel byla zřízena speciální klávesa ( PrintScr; PrtScrn; psc ), která se nachází napravo od funkční klávesy F12 (nad klávesou Insert(Ins)).



http://soubor.iprotebe.cz/obrazky/1151691509/obrazek_3_v.jpg




Ale pozor... To ještě stále není vše. Tímto jsme naši obrazovku pouze uložili do tzv. schránky. Nyní si musíme otevřít nějaký program na tvorbu obrázků. Např. Malování(Start-Programy-Příslušenství-Malování). Poté pomocí nabídky Úpravy-Vložit, nebo klávesovou zkratkou CTRL+V (SHIFT+INS) vložíme náš screenshot.



http://soubor.iprotebe.cz/obrazky/1151691509/obrazek_1_v.jpg



Nyní si ho můžete prohlédnout či upravit. Nakonec zbývá už jen uložit (Soubor-Uložit). Vyberte umístění, vepište název a vyberte typ souboru (Uložit jako typ:). Zde bych doporučoval volit výradně formát JPG,JPEG



http://soubor.iprotebe.cz/obrazky/1151691509/obrazek_2_v.jpg



Je to především kvůli úspoře místa. To se hodí především pokud chcete screenshot posílat například e-mailem, či jiným způsobem, jelikož odesílání zabere méně času. Nehledě na to, že příjemce může mít pomalejší typ připojení a tak jeho přijímání screenshotu bude trvat několikanásobně déle...



A to je vše

Doporučuji používat screenshoty... Zkracuje to čas a nehrozí dohady o tom, co to vlastně na tom monitoru mám a mohu přesněji vysvětlit např. postup práce, dokázat obtěžování, napadání a jiné porušování pravidel :)
Vložil: n3chci_d3vku ¤