Něco o Heleně Bonham Carter

22.Květen 2009
Ore : 20:50

Biografie
Helenase narodila 26. 5. 1966 ve znamení Blíženců v Londýnské čtvrti GoldenGreen v rodině vysokých politických hodnostářů a filmových profesionálů(její pradědeček H. H. Asquith byl v letech 1908-1916 předsedou vládyVelké Británie). V životě ji nejvíce ochromila operace mozku, kterouprodělal její otec - byl po ni kompletně paralyzován.

Helena si v roce 2002 zahrála s Guyem Pearcem ve filmu Till HumanVoices Wake Us a následující rok ve válečném dramatu z produkce HBOŽivě z Bagdádu, za které byla nominována na Zlatý glóbus a Emmy. Svůjtalent propůjčila např. provokativnímu Klub rváčů od Davida Finchera,nové verzi Planety opic od Tima Burtona a nebo černé komedii DavidaAtkinse Novocaine.

Za roli ve Wings of the Dove režiséra Iana Softleyho získala nominacina Oscara v kategorii Nejlepší herečka, Zlatý globus a cenu ScreenActors Guild. Je také držitelkou ocenění Canadian Genie Award (za filmMargaret's Museum) a byla nominována na Emmy (za roli v seriáluMerlin). V poslední den natáčení jejího celovečerního debutu Lady Janejí James Ivory nabídnul hlavní roli ve filmu Pokoj s vyhlídkou. Tímodstartoval sérii adaptací románů E. M. Forster, díky kterým BonhamCarter získala mezinárodní uznání.

Následovaly filmy Kam se i andělé bojí vstoupit, Howards End, Hamlet,Frankenstein a Mocná Afrodité. Bonham Carter má na kontě také spoustutelevizních rolí - zahrála si oběť anorexie v komediálním dramatuSprávná věc, striptérku ve filmu Tančící královna a vdovu po Lee HarveyOswaldovi v dramatu Fatal Deception. Zahrála si také v divadelních hrách Woman in White, The Chalk Garden, House of Bernarda Alba a Trelawny of the Wells.

V roce 2005 dala hlas Paní Tottingtonové v celovečením dobrodružstvíWallace & Gromita od Nicka Parka a ve stejném roce se objevila vroli maminky Buckettové v Burtonově snímku Karlík a továrna načokoládu. S režisérem Time Burtonem znovu spolupracovala, kdyžpropůjčila svůj hlas postavě Mrtvé nevěsty v animovaném horroru Mrtvánevěsta Tima Burtona, který vychází ze staré ruské pohádky podobnéhopůdorysu. Je to příběh Mrtvé nevěsty a nešťastného ženicha, kterého siona v den jeho pozemské svatby odtáhne do podsvětí.

Již dříve se objevila v několika Burtonových filmech, např. Velká ryba nebo Planeta opic. zdroj http://www.csfd.cz/

posted by nikooolenka at 20:50 | Permalink |

[ back home ]

© 2006 nikooolenka | Blogger Templates by layoutstudios.com and Gecko & Fly.
No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission.
Learn how to Make Money Online at GeckoandFly


Web This Blog

Jméno:nikooolenka
Region:Vyškov

Jaká jsem? To bych taky ráda věděla :-D





Přátelé


Credits
  Distributed by:

make money online blogger templates

V4NY