Dokážetrpící člověk rozhodovat o svém životě zodpovědně?

Kdojiný by měl mít právo o svém životě rozhodovat,než sám člověk? Je to největšízodpovědnost , jaká nás potkává, rozhodování se, co s naším životem. Ať už náms tímhle řemeslem rádi často pomáhají rodiče, přechytralí kamarádi nebolifestylové časopisy, přírodní zákon číslo jedna bychom si měli umětvybojovat.Většina lidí si ani nedokáže představit, jak se takový člověk cítí, aco právě prožívá. Tak jak může vůbec rozhodovat za něj? 

ALE!
 Mýliti se je lidské a zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Co se asi honíhlavou hořícímu sebevrahovi ve chvíli, kdy se mu na celém těle škvaří kůže?Když jeho bolest překročí nejvyšší práh snesitelnosti, myslí chudák na to, jakmoc velkou chybu udělal? V jakkoliv těžké situaci se nacházel, bylo taknesmyslné řešení opravdu nutné? Tyhle lidské pochodně jsou asi nejžhavějšímpříkladem toho, jak nešťastně jsou trpící lidé schopni rozhodnout o svémživotě. Přátelé a rodina je to nejdůležitější co na světě máme. Tak kdo jiný byza nás měl rozhodnout, než lidé, kteří nás milují, pomáhají nám a celou dobu zanámi stojí?Proč právě v tuto chvíli nesvěřit těmto lidem osud do jejichrukou?

 I když každý z nás by si měl svůj život řídit sám,podle mě trpící člověk nedokáže zodpovědně rozhodovat o svém životě. Nebo tytověci zasahují až za hranice lidského chápání a třeba každý člověkv podvědomí – ať už je to blázen nebo „jen“ nešťastný člověk, stále ví codělá a není na světě nikoho, kdo by mu do toho měl zasahovat?

Jana Kašparová, 16 let, Jiráskovo gymnázium Náchod

napsal/a: ninka.ka 10:49 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář

_Ande_ 09.12.2007 14:17:58

Je to moc krásnýý.fakt dost dobrý Jani