03.Červen 2008,18:36

Tak je to tady, konečně první příspěvek do opomíjené rubriky ;.)

Orson Scott Card

Enderova Hra

Toto dílo je autorovým románovým debutem, tak i prvním dílem větší série.

Odehrává se postupně ve třech prostředích v době několika let poté, co země přežila útok mimozemské civilizace, která stejně jak mohutně zaútočila, tak záhadně zmizela a lidstvo stále neopustila obava z jejich případného návratu.

V první části děje sledujeme Enderovo domácí prostředí, které je stejně neobvyklé, jako důvod proč přišel na svět samotný Ender. Ten se totiž narodil jako třetí dítě ve společnosti, kde mít více než dvě děti se pokládá za neslušné ba přímo uréžející, avšak jelikož je třetím a zatím nejslibnějším z malých géniů - jeho sourozenců, byl jeho příchod na svět přímo vyžádán...I když knihu provázejí dialgy dvou vojenských úředníků, důvody, proč přišel Ender na svět, proč je vystavován různým zkouškám, začne čtenář tušit až po delší době. Ender je pro svou vícenásobnou odlišnost středem šikany nejen ze strany spolužáků ve škole, ale i ze strany nejstaršího ze sourozenců, jeho poněkud sadistického bratra Petra. před Petrem se snaží Endera chránit hlavně jeho sestra Sheeni, kterou Ender zbožňuje. Rodiče sourozenců vystupují v románu poněkud mlhavě. Nepřátelství ve škole vůči Enderovi vyvrcholí v okamžiku, kdy jej skupinka chlapců napadne. Ender se rozhodne vypořádat se s jedním z nich tak, aby strach ostatních byl jednou pro vždy větší, než chuť mu ublížit.

Po tomto incidentu se objeví doma důstojník, který kdysi požádal Enderovi rodiče o jeho příchod na svět a odvádí jej na vojenskou výcvikovou školu, čímž se dostáváme do další části příběhu.

Hned co je Ender vržen do nového prostředí se naplno projeví snaha lidí, kteří celou dobu ovládají jeho život, jej oddělovat od jakékoli společnosti. Důstojník, který se ze začátku o děti - rekruty stará, začne okamžitě Enderovy okatě nadržovat, což ho s mnohými z nich znepřátelí. Nakonec si však i on najde přátele, kteří mu pomohou stát se jak opravdovým vůdcem, tak i doslova přežít ve velmi nepřátelském prostředí. Nakonec je za podobných okolností jako minule poslán do důstojnické školy, kde se stkává se svými přáteli, tentokrát jako se svými podřízenými, což ho má od nich poněkud odcizit a to se i částečně zdaří.

Enderovou hrou je zde vlastně několik her: jednak týmovou hrou v beztížném stavu na vojenské škole, jednak "hrou" již s enderem hrají neviditelní nadřízení, jednak psycho-hrou centrálního počítače, jež v Enderově případě nabívá netušených rozměrů a důsledků a nakonec hrou, simulací skutečného mezihvěrného strategického boje ve vesmíru.

Kniha je podle mě skvělá, napínavá i zajímavá a zaobírá se hned několika důležitými tématy. Za knihu dostal autor ocenění Nebula, což je cena pro nejlspší literaturu v žánru Sci-Fi.

Celý děj prozrazovat nebudu, abych neprozradil pointu člověku, který by se (snad) po přečtení tohoto úvodníku na Enderovy lapálie teprve chystal.

 
kategorie: literatura
vložil: nonFireresist
Permalink ¤


0 Komentáře: