02.Říjen 2007,02:27

(ANEB ANI ZDALEKA NE VŠE O ČAJÍCH I NEČAJÍCH)

 

Tabulka  teplot :

 

80 °C

3

1

70 °C

5 (1)

3 (0,6)

60 °C

1

1

50 °C

3 (0,6)

5 (1)

Požadovaná teplota

díly vroucí vody

díly stud. vody (vodovod)

 

 

Základní rozdělení čajů (čínsko- japonská čajová škola)* :

 

Bílé čaje

sušené čajové tipsy

50 - 60 °C

20 - 30 sec.

Zelené čaje

čaje pozvolna sušené

60 - 70 (80) °C

30sec - 1 min.

Polozelené čaje

 (wu-longy, oolongy)

čaje s nedokončenou fermentací

70 - 80 (90) °C

20- 30 sec

Černé čaje

 (Červené čaje)

plně fermentované čaje

 

>80 °C (některé možno i  krátce převařit)

>1min.

Druhy čajů podle tzv. barvy

 

Popis sorty

 

Doporučovaná

teplota

nálevu

Přibližná doba

louhování prvního

nálevu

* …je-li  čaj tzv. vícenálevový, můžeme s každým dalším nálevem  úměrně zvyšovat teplotu  i  dobu louhování nálevu , teplota by se však měla pohybovat v daném roznezí. Orientačně se další nálevy louhují do 20 sec. navíc u bílých čajů, u zelených čajů o 30 sec. déle, u polozelených od 30 sec do asi 1,5 min.. Je-li černý  čaj nato lik kvalitní, že umožňuje více nálevů, prodlužuje se louhování asi o 2 min. Naprosto nejspolehlivější je však dát u všech čajů s každým dalším nálevem na vlastní cit!

 

 

Čajové speciality, nečaje + méně známé přípravy čaje :

 

Puer                             - Čaj takzvaně dvakráte fermentovaný, mnoho způsobů přípravy (70 °C

a  více), oblíbený způsob pro přípravu starších puerů je tzv. „dohřívaný“ – puer ve skleněnce zalijeme horkou vodou a položíme na ohříváček se třemi svíčkami. Jakmile je ve skleněnce polovina vody, dolijeme ji znovu do plna. Takto získáme kvalitní silný nápoj plné chuti, čím starší puer, tím více nálevů získáme

 

Žlutý čaj 1                    - „Císařský čaj“ nejkvalitnější čaje z dané čajové oblasti (většinou maximálně 1-2!) určené kdysi výhradně pro čínský císařský dvůr.

 

Žlutý čaj 2                    -  Speciální úprava čaje, jejíž tajemství je dodnes přísně a žárlivě střeženo. Říká se, že kdysi dokonce pod hrozbou smrti umučením 

 

 

Maté 1                         - Argentinská příprava (mnohonálevová) : do malé kalebasy vložíme bombillu (obojí je speciální nádobí na maté – tykvovitá nádoba a kovové brčko se sítkem), Zasypeme téměř po okraj maté tak, aby směrem od bombilly maté vytvořilo „svah“. Pomalu zalijeme vodou (60-70 °C) okolo tak, aby malá část „svahu“ zůstala suchá. Takto připravovaný nápoj můžeme popíjet celý den. První nálev louhujeme okolo 15 vteřin a dobu louhování prodlužujeme postupně o 10 – 20 vteřin.

 

Maté 2                        - Brazilská příprava (jednonálevová) : do velké kalebasy dáme okolo

3 – 5ti velkých čajových lžiček maté, zalijeme vodou (<80 °C) a necháme alespoň 3 minuty louhovat. Vložíme bombillu a podáváme.

 

Maté pražené*            - „Maté Pampero“ – připravujeme téměř výlučně na brazilský způsob.

 

 

Arabský čaj*               - Speciální příprava čaje Rize. V nádobě vaříme dvojitou porci čaje na co nejmírnějším plameni tak dlouho, až dostaneme hutný černý nápoj silně ořechové chuti. Čaj by pokud možno neměl během přípravy pěnit. Podáváme v malých panácích s cukrem.

 

Senegal*                      - Velmi podobná příprava čaje Keňa Op jako u Arabského čaje. Liší se v tom že se do čaje už během přípravy přidává med (nebo cukr). A to v takovém množství, že viditelně ovlivní hustotu čaje. Výsledný nápoj je pak něco jako řidší čajový sirup. Podává se také v malých čajových skleničkách.

 

Studené nálevy             - Studené čaje a tzv. „falešné“ studené nálevy. U některých výjimečně kvalitních čajů ( jako například Zelený sníh) je možné jeden až dva nálevy zalít studenou vodou. Jeden„falešný“ studený nálev je možno připravit ze všech bílých a z mnoha zelených čajů tak, že čaj nejprve spaříme (do silně vyhřáté nádoby vložíme čaj, zalijeme malým množstvím horké vody – pár kapek ;o)  , <80 °C a rychle zalijeme studenou vodou.

* Kategorie Superstrong ;o)

 

 

Některé čajové směsi a mixy :

 

Pu-šou                         - Směs čaje Puer a Šou-mei 2:3 (nebo 1:1) zalijeme vodou (70 °C) a louhujeme okolo 3 minut.

 

Černý Tuareg               - Černý čaj s marockou(není nutné, jen přeci jen trochu chutnější)  mátou (1:1) krátce povaříme. Podáváme s cukrem/medem.  

           

Zelený Tuareg              - Stejná příprava, jen místo černého čaje použijeme  zelený Gunpowder.

 

Yogi čaj                       - Indická specialita. Černý čaj Masala nebo Assam s kořením (zázvor, skořice, pepř, kardamom, občas hřebíček, citrusová kůra) vaříme na mírném ohni. Jakmile má nápoj dostatečnou sílu, odstavíme, slijeme a podáváme s mlékem a medem/cukrem.

 

 

 

 

Sahlep a několik tipů :

Příprava tohoto nápoje již trochu připomíná alchymii, proto je ze začátku dobré se držet

návodu na přípravu.

 

Klasik sahlep               - sahlep ozdobíme skořicí

 

Pistáciový sahlep          - do skleničky dáme 1 pol. lžíci stouhaných      pistácií a zalijeme

 

Chalva sahlep               - rozdrobíme chalvu, zalijeme sahlepem

 

Kokosový sahlep         - nasypeme strouhaný kokos, zalijeme

 

Kandovaný sahlep        - jakékoli kandované ovoce a sahlep.

 

Chocco-sahlep             - Strouhanou čokoládu zalít sahlepem a trochu zamíchat

 

Zmzlina a sahlep           - také skvělá kombinace ;o)

Krátce, u tohoto nápoje se fantazii meze nekladou.  

 

 

 

Letní (ne)čajové osvěžení:

V parném létu potěší pár tipů na ledové nápoje…

 

Iced pampero              - Pražené maté snese dlouhou dobu louhování i o něco vyšší teploty. Nápoj připravíme takto: Do nádoby (id. konvice z varného skla) vložíme pražené maté (okolo 20g na 0,5 l). Na co nejmírnějším plameni ohříváme tak dlouho, až se ze stěn nádoby začnou uvolňovat první větší bublinky. Poté odstavíme a ještě teplé osladíme – cukrem, medem, nebo karamelem, což je možná nejlepší (nebo můžeme sladidlo postupně přidávat během vaření, získáme sladší nápoj). Necháme vychladnout a poté buď slijeme, nebo necháme v nádobě dolouhovat a uložíme do lednice. Výsledný nápoj je silný, sladký a ledový. ;o)

 

Ledový Tuareg             - Připravíme nápoj, přidáme o něco více cukru (nebo medu) než do teplé verze a necháme odstát a vychladit. O něco oblíbenější je asi přeci jen vychlazený zelený Tuareg.

 

Senegal ice                   - Výše zmiňovaný nápoj a ledová tříšť. Do sklenice 0,3 l nalijeme 0,05 l (!) teplého sirupovitého nápoje, dosypeme ledovou tříšťí a ozdobíme.    

 

Yogi iced sahlep           - Velespecialita. Do hotového sahlepu přidáme Yogi koření, trochu medu a poté co dostatečně zchladne 1/3 až 1/4 smetany. Ušleháme jako zmrzlinový krém a uložíme do mrazáku… Můžeme podávat s čerstvým pomerančem a ozdobit skořicí…

 

 

 

 
kategorie: čaj atd.
vložil: nonFireresist
Permalink ¤


0 Komentáře: