(ANEB ANI ZDALEKA NE VŠE O ČAJÍCH I NEČAJÍCH)
Tabulka teplot :
3 | 1 | |
5 (1) | 3 (0,6) | |
1 | 1 | |
3 (0,6) | 5 (1) | |
Požadovaná teplota | díly vroucí vody | díly stud. vody (vodovod) |
Základní rozdělení čajů (čínsko- japonská čajová škola)* :
Bílé čaje | sušené čajové tipsy | 50 - | 20 - 30 sec. |
Zelené čaje | čaje pozvolna sušené | 60 - 70 (80) °C | 30sec - 1 min. |
Polozelené čaje (wu-longy, oolongy) | čaje s nedokončenou fermentací | 70 - 80 (90) °C | 20- 30 sec |
Černé čaje (Červené čaje) | plně fermentované čaje | > | >1min. |
Druhy čajů podle tzv. barvy | Popis sorty | Doporučovaná teplota nálevu | Přibližná doba louhování prvního nálevu |
* …je-li čaj tzv. vícenálevový, můžeme s každým dalším nálevem úměrně zvyšovat teplotu i dobu louhování nálevu , teplota by se však měla pohybovat v daném roznezí. Orientačně se další nálevy louhují do 20 sec. navíc u bílých čajů, u zelených čajů o 30 sec. déle, u polozelených od 30 sec do asi 1,5 min.. Je-li černý čaj nato lik kvalitní, že umožňuje více nálevů, prodlužuje se louhování asi o 2 min. Naprosto nejspolehlivější je však dát u všech čajů s každým dalším nálevem na vlastní cit!
Čajové speciality, nečaje + méně známé přípravy čaje :
Puer - Čaj takzvaně dvakráte fermentovaný, mnoho způsobů přípravy (
a více), oblíbený způsob pro přípravu starších puerů je tzv. „dohřívaný“ – puer ve skleněnce zalijeme horkou vodou a položíme na ohříváček se třemi svíčkami. Jakmile je ve skleněnce polovina vody, dolijeme ji znovu do plna. Takto získáme kvalitní silný nápoj plné chuti, čím starší puer, tím více nálevů získáme
Žlutý čaj 1 - „Císařský čaj“ nejkvalitnější čaje z dané čajové oblasti (většinou maximálně 1-2!) určené kdysi výhradně pro čínský císařský dvůr.
Žlutý čaj 2 - Speciální úprava čaje, jejíž tajemství je dodnes přísně a žárlivě střeženo. Říká se, že kdysi dokonce pod hrozbou smrti umučením
Maté 1 - Argentinská příprava (mnohonálevová) : do malé kalebasy vložíme bombillu (obojí je speciální nádobí na maté – tykvovitá nádoba a kovové brčko se sítkem), Zasypeme téměř po okraj maté tak, aby směrem od bombilly maté vytvořilo „svah“. Pomalu zalijeme vodou (60-70 °C) okolo tak, aby malá část „svahu“ zůstala suchá. Takto připravovaný nápoj můžeme popíjet celý den. První nálev louhujeme okolo 15 vteřin a dobu louhování prodlužujeme postupně o 10 – 20 vteřin.
Maté 2 - Brazilská příprava (jednonálevová) : do velké kalebasy dáme okolo
3 – 5ti velkých čajových lžiček maté, zalijeme vodou (<
Maté pražené* - „Maté Pampero“ – připravujeme téměř výlučně na brazilský způsob.
Arabský čaj* - Speciální příprava čaje Rize. V nádobě vaříme dvojitou porci čaje na co nejmírnějším plameni tak dlouho, až dostaneme hutný černý nápoj silně ořechové chuti. Čaj by pokud možno neměl během přípravy pěnit. Podáváme v malých panácích s cukrem.
Senegal* - Velmi podobná příprava čaje Keňa Op jako u Arabského čaje. Liší se v tom že se do čaje už během přípravy přidává med (nebo cukr). A to v takovém množství, že viditelně ovlivní hustotu čaje. Výsledný nápoj je pak něco jako řidší čajový sirup. Podává se také v malých čajových skleničkách.
Studené nálevy - Studené čaje a tzv. „falešné“ studené nálevy. U některých výjimečně kvalitních čajů ( jako například Zelený sníh) je možné jeden až dva nálevy zalít studenou vodou. Jeden„falešný“ studený nálev je možno připravit ze všech bílých a z mnoha zelených čajů tak, že čaj nejprve spaříme (do silně vyhřáté nádoby vložíme čaj, zalijeme malým množstvím horké vody – pár kapek ;o) , <
* Kategorie Superstrong ;o)
Některé čajové směsi a mixy :
Pu-šou - Směs čaje Puer a Šou-mei 2:3 (nebo 1:1) zalijeme vodou (
Černý Tuareg - Černý čaj s marockou(není nutné, jen přeci jen trochu chutnější) mátou (1:1) krátce povaříme. Podáváme s cukrem/medem.
Zelený Tuareg - Stejná příprava, jen místo černého čaje použijeme zelený Gunpowder.
Yogi čaj - Indická specialita. Černý čaj Masala nebo Assam s kořením (zázvor, skořice, pepř, kardamom, občas hřebíček, citrusová kůra) vaříme na mírném ohni. Jakmile má nápoj dostatečnou sílu, odstavíme, slijeme a podáváme s mlékem a medem/cukrem.
Sahlep a několik tipů :
Příprava tohoto nápoje již trochu připomíná alchymii, proto je ze začátku dobré se držet
návodu na přípravu.
Klasik sahlep - sahlep ozdobíme skořicí
Pistáciový sahlep - do skleničky dáme 1 pol. lžíci stouhaných pistácií a zalijeme
Chalva sahlep - rozdrobíme chalvu, zalijeme sahlepem
Kokosový sahlep - nasypeme strouhaný kokos, zalijeme
Kandovaný sahlep - jakékoli kandované ovoce a sahlep.
Chocco-sahlep - Strouhanou čokoládu zalít sahlepem a trochu zamíchat
Zmzlina a sahlep - také skvělá kombinace ;o)
Krátce, u tohoto nápoje se fantazii meze nekladou.
Letní (ne)čajové osvěžení:
V parném létu potěší pár tipů na ledové nápoje…
Iced pampero - Pražené maté snese dlouhou dobu louhování i o něco vyšší teploty. Nápoj připravíme takto: Do nádoby (id. konvice z varného skla) vložíme pražené maté (okolo 20g na
Ledový Tuareg - Připravíme nápoj, přidáme o něco více cukru (nebo medu) než do teplé verze a necháme odstát a vychladit. O něco oblíbenější je asi přeci jen vychlazený zelený Tuareg.
Senegal ice - Výše zmiňovaný nápoj a ledová tříšť. Do sklenice
Yogi iced sahlep - Velespecialita. Do hotového sahlepu přidáme Yogi koření, trochu medu a poté co dostatečně zchladne 1/3 až 1/4 smetany. Ušleháme jako zmrzlinový krém a uložíme do mrazáku… Můžeme podávat s čerstvým pomerančem a ozdobit skořicí…