23.Duben 2010,16:48
Je-li dnes Cannabis (hašiš a marihuana) jednou z nejspornějších drog,
je tome pouze z jediného důvodu:Fakta o Cannabisu - a tato fakta
existují - jsou známa jen málo nebo vůbec ne.Cílem tohoto materiálu
je alespoň trochu napomoci mladistvím i dospělým k lepší orientaci v
záplavě protichůdných názorů, polopravd a někdy lží.

Co je joint?

Pod tímto výrazem se rozumí určitý druh vlastnoručně připravené cigarety,
která obsahuje některou z forem drogy připravované z rostliny Cannabis buď
v čisté podobě, nebo ve směsi s tabákem.

Co je Cannabis?

Cannabis je odborný název pro konopí - rostlinu, která je rozšířená po celém
světě. Konopí vylučuje pryskyřici, která obsahuje účinné omamné látky.
Pojem Cannabis se proto užívá v užším slova smyslu jako psychotropní droga,
ovlivňující vnímáni, tato droga se připravuje z rostliny Cannabis.

Co je THC?

V pryskyřici vylučované z rostlin Cannabis (především ze samičích květů)
je obsažena vlastní psychoaktivní účinná látka, totiž THC, tj. éterický olej.
Konopí s nízkým obsahem THC (užitkové konopí) se požívá v průmyslové výrobě,
zatímco rostliny s vysokým obsahem THC slouží jako tzv. drogové konopí k
přípravě hašiše a marihuany.

Co je marihuana?

Marihuana (,,marjánka, Mája, Tráva) jsou sušené a hrubě rozdrcené listy a
kousky lodyh rostliny Cannabis, které se míchají s okvětními lístky, které
obsahují velké množství účinné látky.

Co je hašiš?

Pryskyřice produkovaná rostlinami Cannabis, jež se získává ze samičích květů.
Není to vlastně nic jiného, než koncentrovaná pryskyřice. Ta se suší a obvykle
se dodává v podobě lisovaných placiček a kostek. Je to látka v průměru šestkrát
účinnější něž tráva.Hašiš a marihuana se konzumují v cigaretách v čisté podobě
nebo smíchané s tabákem jako ,,joint",kouří se v dýmkách nebo se marihuana přidává
do těsta na sušenky,koláčky apod.

PRO................

Tráva ovlivnuje vnímání všeho okolo.
Napríklad hudby, obrazu nebo psaného textu, lidí a svetu kolem sebe (plurál je zde úmyslne, protože po intoxikaci marihuanou clovek cítí jakousi relativizaci všeho okolo sebe, má svuj uzavrený svet obklopený spoustou cizích uzavrených svetu). Koncert muže být po zhulení velmi zajímavý. Taktéž treba výstava, clánky v novinách (clovek dokonale chápe chování a motivy všech zúcastnených).

Tráva zlepšuje toleranci a vztahy mezi lidmi.
Snad je to díky relativizaci svetu, ale zhulení lidé (si) bájecne rozumí. Pochopí, že vše je relativní - uvedu príklad: o nekom byste za strízliva rekli že je totální blbec, protože X, ale intoxikovaní marihuanou se do nej vcítíte a zjistíte co ho vedlo k tomu X, jaké mel motivy a pocity. A najednou vidíte, že on to treba nemyslel zle, chtel vám pomoci, jen se to nejak nevyvedlo. Vzpomenete si, kolikrát vy jste neco podobne zkazili a najednou už dotycného nenazýváte blbcem, ale smolarem. Podstatné je, že podobné uvažování casto prejde do reálného života, takže i za strízliva lépe chápete a tolerujete chyby a nedostatky ostatních.

Tráva má urcité pozitivní zdravotní úcinky.
... byt omezené. Napríklad snižuje tlak v ocích :) címž tuším oddaluje slepotu pri zákalech. Nebo zlepšuje zdravotní problémy pri mnoha dalších nemocech - parkinsonova choroba a podobne. I když tady je otázkou jestli se jedná o prímý zdravotní úcinek konopí nebo dusledek duševní pohody, která vetšinou po vykourení jointa prichází.

PROTI.........................

Na tráve muže velmi rychle vzniknout psychický návyk.
Pokud kouríte jointy treba každý den, jste na dobré ceste jak získat návyk. Projeví se tak, že když prestanete, budete mít nutkání si dát jointa. Není to zdaleka tak drsné jako fyzický návyk - není vám špatne, nepodlamují se vám kolena, ale proste si budete chtít zahulit. Nejste totiž závislí na chemických látkách obsažených v konopí, ale na samotném rituálu kourení. Psychická závislost na tráve není nijak závažná, pokud má clovek jen trochu vuli (anebo žádnou trávu), dá se to vydržet a po pár dnech to prejde. Problémem se závislostí stane ve chvíli kdy tráve podlehnete a zacnete bez okolku hulit víc a víc. Zanedlouho se to zvrhne z puvodního obcasného rozumného kourení pro zábavu v drsné hulení vždy a všude - bez duvodu.

Tráva vás muže privést k psychiatrovi.
Ted se nebudeme bavit o potenciálním riziku pro psychiku u všech psychedelických drog, které spocívá v možnosti vyvolání nejaké latentní duševní nemoci - to u trávy není tak vysoké. Navážeme na predchozí proti - jestliže zacnete hulit skutecne vždy a všude a zacnete žít už jen pro trávu, ztratíte brzy kontakt s realitou a stane se z vás notorik (vyhulenec), premýšlící jen o príštím jointu. Po pár mesících se z toho pravdepodobne zcvoknete.

Hulení vás muže privést k tvrdým drogám.
Kolem tohoto argumentu je mnoho povyku, podle mého názoru je do urcité míry pravdivý, ale ne v tom smyslu v jakém ho používají zastánci represe. K tvrdým drogám vás neprivede konopí samotné, myšleno chemicky. Pokud se však stanete vyhulencem (viz výše), zvyšujete pravdepodobnost, že se dostanete do urcité sociální skupiny která má blíž k tvrdším drogám. Odpovednost bych neházel na marihuanu, odpovednost je na jedinci. Také se sluší uvést, že konopí nebývá startovací drogou, tou je vetšinou alkohol. Takže sumárum: nemyslím, že je vhodné tento príklad používat jako argument pro represi, nebot neplatí tak jednoznacne. Ale skutecne vás konopí muže neprímo privést k tvrdým drogám, tak jako mnoho dalších vecí.

Tráva není zrovna to nejlepší pro vaše plíce.
Tráva se vetšinou užívá kourením. Do vašich plic se dostává plno škodlivin, dehtu z papírku a podobne. Brzy zacnete kašlat - chronický zánet prudušek se tomu tuším ríká. Posléze zemrete na rakovinu. Pokud jste nejen hulic, ale i kurák (rozumej kurák tabákových cigaret), je to o to horší.

Tráva zpusobuje demotivacní syndrom.
... aneb seru na to. Snad díky pochopení záležitostí kolem vás mužete o dost vecech získat pocit, že se bez nich obejdete a že to je nepodstatné pro beh vesmíru. Vetšinou sice máte pravdu, ale trochu to koliduje s reálným svetem, jehož jste porád ješte soucástí a ve kterém je prece jen potreba obcas vysypat koš, zarídit odklad vojny nebo pohreb babicky. Rozumní uživatelé trávy tedy casem pochopí, že veci kolem nich jsou sice filozoficky neduležité, ale zároven nutné pro zachování jejich existence a vrátí se zpet k jejich konání.

Takže jsem zkusil sesumírovat argumenty pro a proti tráve. Ted to chce nejaký záver. Zkusím zde tedy zformulovat nekolik tipu jak minimalizovat negativní úcinky trávy. Neberte to jako úplný návod, urcite jsem totiž na neco zapomnel (v techto souvislostech me napadá, že jsem zapomnel na zhoršení pameti pri delším užívání trávy). Tedy v bodech:

Klidne trávu kurte, ale jen pri nejakých príležitostech a za úcelem vedomého zpríjemnení nejaké cinnosti nebo události. Nekurte jointy jak na bežícím páse jen tak pro nic za nic a bez duvodu.

To mám z chytrých knížek JXD: Nezbavujte se kvuli tráve starých kamarádu - jakmile se váš okruh známých zúží jen na vyhulence, jste na nejlepší ceste k psychické závislosti, ne-li k tvrdým drogám.

Ideální je marihuanu nekourit, ale užívat jinými zpusoby. Ty jsou však velmi obskurní nebo nepraktické. Takže dalším ideálem v poradí je být nekurák (cigarety) a jen obcasný hulic (jointy). Jste-li težký kurák a zároven hulic, brzo vaše plíce budou ukazovat studentum medicíny (ne, být navždy naložený v lihu skutecne není tak dobré jak se muže podle tech slov zdát).

Poslední vec je dost špatná a používám ji jako argument proti represi. Je to však platný fakt. Bohužel totiž musím konstatovat, že pestováním konopí pro vlastní potrebu nebo pro nejbližší kamarády - tedy nikoliv se zištnými motivy, cinností která je dle mého názoru morálne naprosto v porádku, se dostáváte do konfliktu se zákonem. Bohužel musím konstatovat, že pro uživatele marihuany je lepší (rozumej legálnejší) koupit si drogu od dealera a podporit tak mafii, jednat s nemorálními lidmi, vystavit se jejich vydírání a riziku nabídnutí tvrdých drog. A to není dobre, ne?
 
vložil: oO_EnY_Oo
Permalink ¤


2 Komentáře:


  • 11.06.2010 17:21:12, Yukis

    jsem zvědavá,jak na mě bude působit mariánka xD

  • 23.04.2010 17:51:47, drfaust

    ad Lékařské účely - marihuana se při léčení většinou nekouří v podobě jointu - připravují se z ní masti, odvary a pod.

    Legalizaci konopí pro lékařské účely má ve svém programu Česká pirátská strana