10.Únor 2008
Airsoft
Airsoft, jak ho známe dnes, má původ v Japonsku v letech 1980. Byl to nápad lidí,kteří nemohli vlastnit skutečné zbraně, ale chtěli velmi kvalitní repliky, které ovšem střílí. Výrobci plynových zbraní jako MGC, JAC a ASAHI vládli v této době airsoftu. A právě od nich bylo v této době nejvíce airsoftových zbraní (často s vysokým obsahem kovových dílů). Potyčky s airsoftovými zbraněmi se velmi rozmozhli, jelikož byl lehce dostupný CO2 i automatické zbraně se stlačeným vzduchem s externími nádržemi (které ačkoliv byly objemné, pracovali i za chladného počasí). CO2 je ovšem v Japonsku zakázaný.

JAC vydržel do konce roku 1995 a Kokusai taktéž do konce roku 1997 vyráběl plynové pušky, ačkoliv pokračovali ve výrobě jak pistolí tak revolverů i potom. ASAHI skončil výrobu plynových zbraní a vyráběl spíše omezené série zbraní. Maruzen, výrobce Mac10 a "mini" AUG (86% na stupnici AUG), pokračoval se svými smgs a pistolemi dodnes.

To byl zhruba čas, kdy Tokio Marui vypustil svoji AEG (automatická elektrická zbraň), která nepotřebuje plyn a pracuje v kterémkoliv počasí. Účinek těchto zbraní postupně začal utlumovat zájem o plynové zbraně a jejich pomalé vytlačování z obchodů.

Samozřejmě ale nebyly vytlačeny úplně. Sběratelé ručních střelných zbraní mají stále zájem o plynové zbraně. Výrobci Tokio Marui, Western Armas a KSC pokračovali v produkci, první NBB a pak GBB pistolí, zatímco Marushin a Maruzen zůstávali ve stejné výrobním rozsahu. Tyto zbraně měly více účinný plynový systém, což znamenalo, že rozumné množství plynu mohlo být uloženo v zásobníku (nebo rukojeti dřívějších NBB), a tak se mohly odstranit vnější nádrže a tak zvýšit realismus.

Airsoftové zbraně byly navrženy, aby měly relativně malou sílu a mohly být využity v omezených prostorách. Kombinací realismu, bezpečí, přizpůsobivosti a nízké ceny (u nás tedy moc ne pozn. Překladatele) udělaly z airsoftu zajímavý sport pro průměrného spotřebitele.

Pružinovky se držely hodně dlouho a teď tvoří levný konec trhu s cenami od 5 - 6 liber (cca 300 Kč). Slabé a bez detailů čínské zbraně (bez podobnosti k nějaké specifickému modelu nebo jen s velmi nízkou podobností) stojí okolo 60 Liber s nastavitelným hop-upem, kvalitou GBB a pokračují s tím dodnes. Airsoft je populární v mnoha asijských zemí a získává ji i v US a Evropě (znatelně v Itálii a Velké Británii).

Je zajímavé, že zatímco AEG je preferovaná dlouhá zbraň pro většinu akcí, se plynové zbraně s blowbackem a sekundární zbraně stávají lepšími a silnější pokrokem technologie, která vyvinula účinnější systémy.
vložil: otolu ¤