12.Únor 2008
Blaník
Blaník je opředen mnoha nejrůznějšími pověstmi, z nichž některé mají původ zřejmě již v keltských dobách. Hlavní legenda vznikla patrně v 15. století mezi prostými lidmi na základě události, kdy bylo podivuhodným až zázračným způsobem na jihovýchodním úpatí Blaníka, u vesnice Býkovice, poraženo nepřátelské vojsko.

Obsah pověsti: Uvnitř hory odpočívá vojsko, které čeká, až bude českému národu nejhůře. Jeho velitelem je sám patron země České svatý Václav. Ve chvíli, kdy bude naše vlast v největší tísni, zazelená se suchý dub na Blaníku a pramen pod ním vydá tolik vody, že studánku přeplní a voda poteče až po stráni dolů. Pak se v hoře otevře tzv. Veřejová skála, rytíři uvnitř se probudí z hlubokého spánku a pod vedením patrona české země vyrazí proti nepřátelům, porazí je a v Čechách nastane opět klid a mír.

Tak kde jsou jestli je to pravda?!!!
vložil: otolu ¤


Komentáře (1):
  • 20.02.2008 22:27:51, Suki_

    Hh tak kde sou rytíři?ty retardéři z politiky tu moc neprospívaj když buš pískne nechali by na nas hodit i bombu kuli 100$ mame hezkou historii ale v tyhle době by chudáci blaníkaři spáchali harakiri kdyby tu naší povedenou zemi videli tu pro penize i mamu prodaj a bůh vi co ješte myslim si že by měli i strach sem do Mostu aby je tu neojebali o meče a nestreli jejich brnění do zastavarny