Hippies

09.Březen 2011

Muzika
Líbí se ti šedesátá léta ? Beatles, Doors, Janis Joplin, Gratefull Dead, Jefferson Airplane atd.atd. Tak to je fajn. Určitě nebudeš o moc míň hipík pokud se ti líbi jakákoli dobrá muzika, která Ti něco říká a dává. A pokud se Ti líbi Marlyn Manson nebo Sex Pistols, no problém prostě máš jenom trošku širší rozhled než ostatní, co znají zpaměti leda tak hitparádu rádia Evropa2.
Názory
Čím se liší názory hipíka od názorů ostaních ? Pokud bys chtěla být opravdu hippy, věř že bude líp a že zítra zase vyjde sluníčko. Hippie je člověk, který netrpí obvyklými předsudky ostatních. Vše dělá tak aby to dělalo radost nejen jemu ale i všem kolem něj, kdo bude ochotný radost přijímat. Heslo hippies je "Do you own thing" tzn. dělej si svoje, pokud tím neomezuješ druhého. Jenže tohle určit onu míru není snadné. Hippies mají rádi všechno co je nové a lepší. Ale není tím myšlen nový model auta, ale spíš písnička nebo kytka. V šedesátých letech se to projevovalo volnou láskou, drogami a spoustou z toho vzniklé muziky, básní, knih, představení .... I když upozorňuji že volná láska, stejně jako drogy není pro každého. Obojí by se mělo zkusit, až na to budeš dostatečně zralý/á. Kupříkladu já teprve ve 23 letech dosáhl pocitu že bych už mohl zkusit LSD. (Nyní je mi 28 a ještě pořád jsem ho neměl ;) . Naproti tomu některé moje experimenty s volnou láskou mě teď po letech hodně mrzí, protože i když si člověk říká co chce, srdíčko nebo svědomí nepřekecá. Šla by sis dát hamburger nebo zmrzlinu do McDonaldu ? A dovedla bys vysvětlit proč tak či onak ? Hippies měli vždycky odpor ke všemu co bylo produktem "doby". V Americe kvůli tomu skončila velmi slibně se rozvíjející móda papírového oblečení, tady by možná stačilo se nějak zbavit TV nova, nebo uctívání kultu "našeho" supermarketu ...
Ekologie
Hippies se snažili žít v souladu s přírodou, pomáhat ji a chránit. Zakládali zemědělské komunity a věřili že by tak mohlo žít celé lidstvo. O tom, že to jde se přesvědčíš pokud navštívíš Rainbow. Ochrana přírody je samozřejmý důsledek filozofie "Žij a nech žít". Filozofie a náboženství Být hippy znamená být otevřený vesmíru, přírodě a Bohu, ať už si pod tím či oním představuješ cokoliv. Krásně shrnuté to najdeš v Dezideratě, kde je popsáno jak správně žít. Život a filozofie hippies je podobná životu prvních křesťanů, takže můžeš potkat spoustu hippy lidiček, kteří jsou křesťané. Na druhou stranu hippies jsou často Buddhisté, nebo vyznávají jiná indická náboženství a filozofie, protože podávají odpovědi na otázky, které člověka napadají, když začne samostatně myslet směrem dopředu. (Třeba já bych se označil za hodně špatně praktikujícího Hinduistu ;-) Stejně tak může být pro hipíka zajímavá víra a zvyky indiánů nebo Kyselinová církev Timothyho Learyho.
Móda
Oblékání je vnějším vyjádřením názoru na aktuální módu a úroveň oděvního průmyslu. Korálky jsou tu jak pro krásu, tak možná také protože dotyčný ví co znamenají. Korálky, přívěšky, talismany, dlouhý háro, zvonáče, kristusky, batika a holá kůže. To vše je hippies vlastní, a jenom potvrzuje že šaty dělají člověka, jenomže, může se stát že to zrovna nebude mít na sobě. Dívej se však vždycky člověku do očí, protože z očí korálky a batika sundat nejdou. Podívej se na něj a když se laskavě usměje, tak je hippy.
Zvyklosti
Specialitkou hippies jsou happeningy. To je o tom že se dělá zábava, která má nějaký účel, může něco říct. Rádi se schází se svoji květinovou rodinou. Rádi si povídají a poslouchají. A jsou to schopni spáchat kdykoliv a kdekoliv.
Přátelé a nepřátelé
Tady by se toho dalo napsat moc. Hipíky mají rádi, zase jenom lidi kteří jsou alespoň trošku hippy. Takže anarchisté, pankáči, ekologičtí nadšenci, indiáni šermíři a vůbec všichni pohodový lidičky, co je jich méně než všech ostatních. A kdo nás nemá rád, Fašisti, debilové a Sqéři-komerčáci. Fašisti protože je to součástí jejich tradic. Debilové protože jsou blbí a Sqéři protože bezostyšně unikáme z jich přesně linkovaných sítí známé značky a vysoké ceny. Záliby Touha nebýt na světě zbytečně, většinou tlačí k tomu že neposedí, ale místo toho pořád něco připravují, hrají, vyrábějí píšou. Když ale zrovna ne, tak stopují křížem krážem světem i vesmírem a zase milují a žijí naplno.
Politika
I když se říká, že je lepší šlápnout do hovna, než do politiky stejně se tomu městský hipík nevyhne. Stejně tak, jako se v letech šedesátých protestovalo proti válce ve Vietnamu, i dnes je na světě dost zla a špatností, že podepsat se proti tomu, a nebo pokojně vyjádřit svůj nesouhlas by měl každý kdo jen může.
Drogy
Spousta lidí má předsudek, že každý hipík je automaticky i feťák. Pravý opak je však pravdou feťák už není hippie. Je mi to moc líto, ale tihle lidičky mají trošku jiný svět, kousek vedle toho našeho, jen s tím rozdílem, že už se jim do něj přes závislost nedostane tolik lásky a sluníčka. Každý by měl vědět co snese a může pokud to neví, neměl by riskovat. Já kupříkladu vím, že joint mi neuškodí. Pak jsem ještě zkusil párkrát houbičky, ale tím pro mě všechny lákadla končí. Taky je mi moc líto když vidím jak Ganja, nebo LSD poklesnou v očích napsal/a: petapetrovice 13:29 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář