Freddie Mercury   30.Prosinec 2008


Narodil se jako Farrokh Bulsara v úterý 5.září 1946 na ostrově Zanzibar.

    Nejprve chodil do misijní školy, kterou vedly britské řádové sestry. Otec pracoval pro britskou vládu, takže hodně cestoval a pobýval na delší dobu na různých místech - tak se Freddie dostal v roce 1954 do anglické internátní školy St. Peter's v Panchgani (nedaleko Bombaje). Tam mu kamarádi začali říkat Freddie. Protože škola byla anglická, provozovali se zde typicky anglické sporty. Freddieho silnou stránkou byl box, ale hlavně stolní tenis - stal se vítězem přeboru školy. Měl rád výtvarné umění, rád kreslil, byl také blázen do hudby. Začal se učit hrát na klavír, vystupoval ve školních divadelních představeních.

    Kvůli složitým politickým událostem v Zanzibaru v letech 1963 a 1964, Bulsarovi odešli do Anglie. Freddie udělal potřebné zkoušky pro studium výtvarného umění a dostal se na uměleckou akademii Ealing College of Art. V roce 1967 zářil jako hvězda Jimmi Hendrix a Freddie se stal jeho horlivým fanouškem.

    Ve škole se seznámil s baskytaristou Timem Staffellem, spřátelili se a Tim ho vzal na zkoušky skupiny Smile. Jejich hudba ho zaujala a toužil se do skupiny dostat, ale nejprve chtěl dokončit školu - v roce 1969 absolvoval ealingskou akademii s diplomem v oboru grafiky a desingu.
Krátce působil ve skupině Ibex jako textař a zpěvák. Spolu se svými přáteli Brianem, Rogerem, Timem a členy skupiny Ibex prožíval skvělé období, sice bez peněz, ale všichni si v bytě pro tři osoby užívali života a legrace. Na jednom představení měl Freddie starý pomačkaný stojan na mikrofon s pevným těžkým podstavcem. Při jedné písni chtěl vzít mikrofon a otočit se sním, ale podstavec odpadl a v ruce mu zůstala pouze horní část - a od té doby ho tak používá.Po odchodu z Ibexu se po konkursu dostal do kapely Sour Milk Sea jako sólista, ale po brzkém rozpadu si založil skupinu vlastní - Wreckage. Ale jeho představy o úspěchu skupiny se nepodařily uskutečnit, proto v roce 1970 ze skupiny odešel.V této době se překřtil na Mercuryho po mytologickém božím poslu.Brian, Roger a Freddie dospěli k závěru, že by měli spojit své talenty a zůstat pohromadě. A to je začátek skupiny Queen.

a muj  članek o Freddiem

Tohle téma jsem si vybral ,protože poslouchám skupinu Queen, ale nemohu napsat o členu který není příliš známy a zajímavý. Tak jsem vybral Freddieho Mercuryho. 

 

Nejdřív si položme otázku: Kdo byl Freddie Mercury? Nejspíš by každý odpověděl : ,,Zpěvák skupiny Queen, interpret hitů jako jsou například Bohemian Rhapsody, We Are The Champions ,který zemřel na AIDS.

Možná nejznámější Peršan. Genius, ale nejspíš taky asi blázen.

Patřící do společnosti mezi takové velikány rocku jako byly a jsou Mick Jagger z Rolling Stones, David Bowie nebo Bono Vox z U2. 

Shrneme celý příběh Freddieho a kde se vůbec vzal v Anglii. O vzniku nejslavnější Freddieho skladby Bohemian Rhapsody.

 

Freddie Mercury vlastním jménem Farrokh Bulsara se narodil 5.září 1946 na Zanzibaru  rodičům perského původu, kteří byly potomky starých Peršanů.

V letech 1955-1963 navštěvuje St Peter’s School v Indii ,kde mění  jméno na Freddie. Na této škole poprvé vystupuje v The Hectics ,kde hraje na piano.

Po návratu na Zanzibar si Freddie dokončuje vzdělání v klášterní škole, ale v lednu 1964 během revoluce prchají Bulsarovi do Anglie.

Freddie navštěvuje polytechnickou školu v Isleworthu, aby studoval umění a získal zkoušku A.

Od září 1966 studuje  kurz grafického designu a ilustrace na College of  Art v Ealingu.  Na škole potkává Tima Staffela, který hraje v skupině Smile s Brianem Mayem a Rogerem Taylorem. Staffela později vystřídá, ale to už budou Queen.

V červenci 1969 Freddie odchází z Ealing College s diplomem. S Rogerem provozují stánek na kensingtonské tržnici. Stále se schází s kapelami Smile a Ibex, kde krátkodobě působí. Zakládá svou první kapelu Wreckage. Potkává Mary Austin.

 

V dubnu 1970 je založena skupina Queen na začátku se členy  Freddie Bulsara, Brian May a Roger Taylor. Freddie si mění příjmení na Mercury .

John Deacon se připojuje až  v únoru 1971.

O tři roky později vydáno debutové album Queen.

 

V listopadu vystupují jako doprovodná kapela na britském turné Mott the Hoople,   ale  lidi začínají chodit spíše na Queen. Hlavně poutá na sebe pozornost Freddie, který vystupuje v různých šatech v dnešní době nenormální.

V roce 1974 vychází Queen II. A Queen vyrážejí na své vlastní turné.

Freddimu se začíná plnit sen o úspěchu. Po půl roce vychází singl Killer Queen.

Následně další album Sheer Heart Attack.

Queen vyrážejí na turné po Americe a následně do Japonska, kde je úspěch obrovský. Freddie získává svou první cenu Ivora Novella za Killer Queen.

 

Sice byly Queen už známou kapelou se třemi deskami a několika singly, ale neměly žádný celosvětový hit.

Někdy v dubnu přišel Freddie aby přehrál svůj nápad, který v hlavě nosil už několik měsíců.

Jak Brian May vzpomíná pro časopis Blender :  ,,Seděl u klavíru a hrál celkem zajímavý melodie, ale mezi nima vždycky nechal obrovskou mezeru.

,Proč jsou tam tak velký mezery, Freddie?,‘ptali jsme se ho a on jen stroze  odpověděl: ,Tam přijdou operní pasáže.“

O Freddieho velké touze importovat  do bigbítu i jiné styly věděl, ale operu? To tu ještě nebylo.

V létě se Queen přestěhovali do studia nahrát majstrštyk.

Celá deska A Night At The Opera, byla vlastně jen předehrou ještě bombastičtějšího závěru s Bohemian Rhapsody.

Freddie se ujal režie, měl to vymyšlené geniálně .Vše se nahrávalo zvlášť.

A jak vzpomíná producent Roy Thomas Baker:,,když jsme všichni mysleli, že už to musí stačit, Freddie jen prohlásil:,,Drahouši pojď, ještě bych si dal pár těch galileů“

Prostě tahle skladba je : stejně bombastická, stejně šílená a stejně geniální jako byl on sám.

Když smíchanou Bohemian Rhapsody  slyšeli zástupci gramofonové společnosti EMI, shodli se ,že tenhle šestiminutový fantasmagorický epos nemůže být dalším singlem. Ale Freddie své milované dítě nedal. Tajně daroval kopii svému příteli z rádia a  potulně ho instruoval, že píseň za žádnou cenu nesmí pustit do éteru. Věděl co dělá. Druhý den ji samozřejmě rádio už hrálo a měla velký ohlas mezi lidmi. Stačilo už jenom jedno: 31.říjná 1975 vyšla Bohemian Rhapsody jako nový singl Queen. Tehdy ovládli poprvé britskou hitparádu. Udržela se  neuvěřitelných devět týdnů v čele britské hitparády, což byl  tehdy rekord.

Singl je díky reedici po Freddiho smrti jediný v britských, který byl v hitparádě na prvním místě ve čtyřech různých letech ( 1975 a 1976, 1991 a 1992 ).

Freddie Mercury se svým eposem navždy vstoupil do historie.

 

 

 

 

V roce 1977 právník Jim Beach uvolňuje Queen ze smlouvy z Johnem Reidem.

Beach přebírá právní záležitosti Queen. Queen budují vlastní personál.

Freddie se přiznává Mary, že je homosexuál.

V roce 1980 Freddie kupuje v Londýně Garden Lodge, který koupil v hotovosti.

V první polovině osmdesátých letech mezi Londýnem a Mnichovem kde natáčí své první solové album Mr.Bad Guy.V Mnichově se setkává s Barbarou Valentinovou a Winnieho.

 

V letě 1985 Queen vystupují na legendárním koncertu Live Aid. Ze začátku nevěděly jestli bude 20 minut stačit. Freddie předvádí výkon velký rockové hvězdy i přestože mu lékaři doporučili aby ze zdravotních důvodů nevystoupil,  ale i zbytek kapely se přičinil na zásluze ,že Queen byly nejlepší umělci dne.

Díky úspěch na Live Aid vyrazily Queen na evropské turné v šestaosmdesátém,

kde vystoupili také za železnou oponou v Budapešti ,dokázali vyprodat dvakrát po sobě Wembley a uspořádat šou v Knebworthu pro 120 tisíc diváku.

V březnu 1987 se Freddie setkává v Barceloně s Montserrat Caballé a plánují společnou spolupráci na albu Barcelona.Bývalý zaměstnanec Queen prodává bulvárním   novinám Sun podrobnosti o Freddieho životním stylu.

V květnu 1989 vydávají Queen album The Miracle. Jsou zvoleni kapelou 80.let.

Následně  BPI uděluje Queen cenu Za vynikající přínos britské hudbě.

V únoru vychází album Innuendo – poslední za života Freddieho.

Ve švýcarském  Montreux byla započata práce na posledním albu Queen–Made In Heaven, který je vydané až roku 1995.

 

24.listopadu 1991 Freddie Mercury umírá na zápal plic v důsledku selhání imunitního systému , ale hudba Freddieho Mercuryho žije dál. Informací ze života  Freddieho Mercuryho je mnoho, ale všechno se napsat nedá.

Leda tak doporučit životopis, který je v určitých pasážích i humorný. 

 

napsal/a: peter-englandforewer 18:43 | Queen Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář