Queen   30.Prosinec 2008


Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Freddie Mercury -vocal,piano                       Brian May - Guitar

  Image Hosted by ImageShack.us            Image Hosted by ImageShack.us             
Roger Taylor - drums
                                                                        John Deacon - Bass Guitar


Vše začíná roku 1968, kdy Brian May, student fyziky na londýnské Imperial College, věší na studentskou nástěnku nabídku, aby se k němu přidali spolužáci a vytvořili tak hudební skupinu. Mezi prvními byl baskytarista a zpěvák Tim Staffel a bubeník Roger Taylor. Trojice si začala říkat Smile.

O rok později s nimi americká společnost Mercury podepisuje jednorázovou smlouvu, jejímž výsledkem, je Timova píseň Earth, která se objevila pouze na americkém trhu a propadla.

V roce 1970 Tim Staffel odchází a zároveň přesvědčuje svého bývalého spolužáka z kurzů grafiky - Freddieho Bulsaru, aby začal se Smile vystupovat. Brian, Roger a Freddie věděli, že pokud se dají dohromady, jsou schopni se uplatnit. Freddie už měl jakési představy o budoucnosti jejich nové kapely, ale nejprve museli vymyslet její název. Brian a Roger navrhovali Grand Dance (z trilogie C.S.Lewise Daleko od tiché planety). Rogerovi se také líbilo Rich Kids, ale Freddie pevně stál na svém a přesvědčil je, aby přemýšleli o jeho jediném návrhu - Queen. Nejdřív si Brian s Rogerem nebyli jistí, zdálo se jim to staromódní, ale zároveň přiznávali, že je to působivé. "Je to jenom jméno, ale je královské a zní nádherně. Je to silné slovo, naprosto univerzální a bezprostřední." vysvětloval Freddie. A tak v dubnu roku 1970 začíná život skupiny Queen.

Roku 1971 je skupina Queen bez stálého basisty, ale na jaře se na jejich výzvu ohlašuje John Deacon a přidává se k nim. Skupina vystupuje v Hornsey Town Hall a na Kensingtonské technické škole. Od července do září odjíždějí na své první turné po jihozápadní Anglii. Všichni dále studují, protože si chtějí být jisti, že pokud nebudou úspěšní, budou dobře připraveni na solidně placená místa v tom "normálním" světě.

Během roku 1972 Queen téměř nekoncertují. Připravují se na své první album ve studiích společnosti Trident, se kterou podepsali smlouvu.
Nahrávací studio De Lane Lea je požádá, aby nahráli zkušební pásky, při kterých by otestovali novou aparaturu a zároveň ji předváděli potenciálním zájemcům. Na oplátku získávají neomezený čas ve studiu, během kterého tvoří demo snímky, které se později stanou základem pro jejich první album. Nemají to jednoduché, protože mohou natáčet pouze v době, kdy je ve studiích volno - po večerech a o víkendech.
V tomto roce Freddie vytváří znak skupiny Queen. Jeho pár nápadů bylo založených na znameních, ve kterých jsou narozeni jednotliví členové. Brian je ve znamení raka, Roger a John ve znamení lva a Freddie ve znamení panny. Navrhl proto znak se dvěma lvy, kteří drží písmeno Q s korunkou, kraba a dvě víly (jako symbol panny). Nad tím vším je velký Fénix jako symbol naděje.

V červnu 1973 vychází po neúspěšném singlu Keep Yourself Alive (kritika ho sice přijala poměrně příznivě, ale snad proto, že byli podezříváni z užívání drog a vydáním následující skladby pod pseudonymem Larry Lurex, nebyl v rádiích vysílán) první album s názvem Queen.
Společnost EMI vydává pod pseudonymem Larry Lurex singl I Can Hear Music. Skupina použila tento pseudonym, protože současně měla vyjít jejich první deska. Použili hříčku na tehdy velmi poulárního Garyho Glittera. Ale jeho popularita se obrátila proti nim, skladby propadly, ale později se staly vyhledávanými sběratelskými kousky. I Can Hear Music vznikla v roce 1972 ve studiích De Lane Lea, kde experimentoval producent Robin Cable se skupinou Beach Boys právě s touto písní. Slyšel Freddieho zpívat v sousedním studiu a požádal ho, jesli by mu tuto píseň nezazpíval. Ten nebyl proti, ale po chvilce zkoušení zjistil, že tomu něco chybí a přizval Rogera k bicím. Úvodní část se měla hrát na syntezátor, který byl zrovna porouchaný, takže Freddie přesvědčil Robina, že Brian to na kytaru zahraje lépe. Dokončení nahrávky zněla dobře, ale Robin zatím nevěděl, co s ní udělá. S Freddieho vokálem byla natočena ještě skladba Goin' Back. Každopádně pro skupinu Queen to byla dobrá zkušenost s natáčením.
Firma EMI se snaží získat skupinu od společnosti Trident, což se jí nakonec podaří a členové Queen mají konečně pocit, že něco dokázali, že se někam dostali.
Také se odehrává jejich premiéra před filmovou kamerou, z čehož nejsou nijak nadšeni. Ve studiích Trident jsou natáčeni k playbacku k písním Liar a Keep Yourself Alive. Ale skupině nevyhovovalo aranžmá, takže vzali režii do svých rukou.
Jsou pozváni na britské turné skupiny Mott The Hopple jako předkapela. Na tomto turné si skupina začíná vytvářet širšíohlas mezi fandy, proto si je Mott pozvali napřesrok i do Ameriky. Agentura MAM s nimi podepisuje smlouvu na samostatné turné pro příští rok.
Hrají v klubu Golders Green Hippodrome, o měsíc později v německém Frankfurtu a londýnském Pari Theatre, kde jejich koncert natáčí Radio One. Objevují se též v holandské a francouzské televizi. Na podzim vystupují na turné po Británii jako předkapela Mott The Hoople. Začíná se utvářet jejich publikum.

První úspěchy skupiny se dostavují v roce 1974. Objevují se na seznamu účinkujících na australském Sunbury Music Festival v Melbourne. Vychází jejich singl Seven Seas Of Rhye, který se dostal na desátou příčku. Seven Seas Of Rhye sice byla i na prvním albu, ale pouze jako instrumentální skladba - skupina ji přetočila a otextovala.
Na jaře hrají na svém prvním samostatném turné. Vychází album Queen II a obsazuje pátou příčku hitparády.
V květnu jako předkapela předčasně odstupují od amerického turné s Mott The Hopple, protože Brian má žloutenku. Zbytek skupiny začíná pracovat na dalším albu.
V říjnu vychází singl Killer Queen ze třetího alba, který se stává velkým hitem a obsazuje druhé místo. V tom samém měsíci zahajují v Manchesteru své britské turné.
O měsíc později vychází nové album Sheer Heart Attack, vystupuje na druhou příčku. Queen se vydávají na turné po Evropě.

Rok 1975 zahajují novou písní Now I'm Here, dosahuje jedenácté příčky. V únoru začíná v Ohiu jejich první americké turné, Freddie trpí zánětem hlasivek, přesto turné dokončí. Časopisem Melody Maker jsou zvoleni skupinou roku. Po krátké pauze odjíždějí na turné po Japonsku.
V červenci Brian a Roger přebírají cenu Zlatý lev za skladbu Killer Queen na festivalu v Blankenbergu v Belgii.
V srpnu se rozcházejí se společností Trident a podepisují smlouvu s manažerem Eltona Johna, protože jsou značně nespokojeni se způsobem, jakým byly zpravovány jejich finance. V té době jsou plně zaměstnáni nahráváním nového alba. V říjnu vychází singl Bohemian Rhapsody z připravovaného alba. Firmě EMI se nahrávka nezdá rozumná, ale díky přednímu britskému diskžokejovi, který tuto píseň často hraje, poptávka po skladbě roste. V prosinci se singl dostává na první příčku, kde zůstává devět týdnů. S touto písní skupina také odstartovala dobu pravidelných video snímků pro téměř každou píseň. Natočený film ke skladbě má premiéru 20. listopadu a budí velký zájem médii i publika. Kapely začínají natáčet ke svým nahrávkám videoklipy a o několik let později v USA vzniká MTV.
Skupina koncertuje po Británii. Koncem roku konečně vychází album A Night At The Opera a obsazuje první místo hitparády.

V lednu 1976 skupina s převahou zvítězila v ročních anketách. V časopise New Musical Express zvítězili v osmi kategoriích včetně singlu Bohemian Rhapsody jako nejlepší britská skupina. V anketách Record Mirror a Disc byli v prvních deseti kategoriích, např. jako nejlepší britská skupina, nejlepší skupina na světě, nejlepší singl (B.R.) a navíc Freddie dostal další cenu Ivora Novella za skladbu Bohemian Rhapsody.
Další americké turné skupina pořádá na jaře v Connecticutu. V dubnu se Bohemian Rhapsody vyšplhala na devátou příčku americké hitparády. Pokračují v koncertování v Japonsku a v Austrálii. V červnu vychází skladba You're My Best Friend a usazuje se na sedmé příčce. Pokračují v nahrávání dalšího alba.
V září hrají otevřený koncert v Hyde Parku, kam přišlo na 150 tisíc lidí a byl přenášen rozhlasovou stanicí Capital Radio. Byl to velmi úspěšný koncert, ale Queen měla od policie zakázáno vracet se po skončení na pódium na přídavek pod pohrůžkou zavření Freddieho. Policie vypla proud a desetitisíce lidí muselo hledat cestu ven potmě.
V USA dostává skupina cenu Dona Kirschenera a CBS za nejlepší album roku A Night At The Opera.
V listopadu se objevuje píseň Somebody To Love a dosahuje druhé příčky. O měsíc později vychází nové album A Day At The Races (v překladu Den na dostizích) a obsazuje vrchol hitparády.

Rok 1977 začínají na turné v Americe. V březnu vychází skladba Tie Your Mother Down, v Británii na třicáté první a v Americe na čtyřicáté deváté příčce. Po návratu z Ameriky skupina pokračuje na turné po Evropě a britských ostrovech.
V květnu vychází píseň God Old Fashioned Lover Boy a dostává se na sedmnácté místo.
V září je dokončeno nové album News Of The World, kterému předchází singl We Are The Champions / We Will Rock You, který obsazuje druhou příčku v Británii i Americe. V žebříčku časopisu Record World (v té době nejvlivnější americký komerční časopis) získal prvenství. Album se umístilo na místě čtvrtém.
V listopadu zahajují turné v Americe v Portlandu, kde stráví zbytek roku.

V únoru 1978 vychází singl Spread Your Wings, obsazující třicátou čtvrtou příčku. Skupina koncertuje po Evropě a končí dvěma vystoupeními ve Wembley. Časopis Daily Mirror skupina Queen dostává cenu nejlepší britské rockové skupiny. Poté zahajují ve švýcarských studiích v Montreaux práci na novém albu.
V říjnu vychází singl Fat Bottomed Girls a umisťuje se na jedenácté příčce. V Dallasu začínají nové americké turné.
Společnost EMI vyznamenává Queen Řádem za průmyslovou činnost. V listopadu vychází album Jazz a obsazuje druhé místo. Propagace tohoto alba přinesla mnoho problémů - v Americe byla reklama na album zakázána (nahé dívky, projíždějící se na kolech po stadionu ve Wembley, což Queen považovala za legraci, ne za zneužívání sexu, z čehož byla obviněna). Zbytek roku Queen tráví na turné po Americe.

Rok 1979 začíná evropským turné s dvěma koncerty v Jugoslávii. Na devátém místě se usazuje singl Don't Stop Me Now. V dubnu odjíždějí na turné do Japonska. Těsně před odjezdem dostávají nabídku napsat hudbu k celovečernímu filmu podle příběhu klasického komiksového hrdiny Flashe Gordona. Po setkání s producentem filmu souhlasí, že hudbu napíší.
Skladby z koncertů po Evropě jsou jako kompilace vydány na dvojalbu Live Killers, které obsazuje třetí příčku. Rogger toto album nenáviděl a netajil se s tím. Hlavně kritizoval kvalitu zvuku.
V létě se Queen znovu vracejí do studia a začínají pracovat na dalším albu. S natáčením jim pomáhá nahrávací technik, známý jako Mack. Jeho dobré nápady na výslednou podobu skladeb ho "dosadily" až do pozice spoluproducenta a od té doby s nimi spolupracuje pravidelně.
V říjnu vychází singl Crazy Little Thing Called Love. Stává se z něj obrovský hit - v Británii na druhé, ale v Americe na první příčce hitparády, ale také příznivé přijetí kritikou. Všichni dospěli k závěru, že hrají stále na větších místech a že by se chtěli vrátit zpět na menší scény. Sice věděli, že na větším místě je uvidí více lidí, ale měli pocit, že ztrácejí kontakt s publikem. Zbytek roku koncertují po Británii, kde na jejich vystoupení v uzavřeném sále přišlo 14 000 lidí. V prosinci hrají v Hammersmith Odeon na podporu kambodžského lidu na pozvání Paula MCartneyho.

Nová píseň Save Me se v únoru roku 1980 dostává na jedenáctou příčku, a Crazy Little... si dále upevňuje žebříčkové pozice po celém světě. Skupina dokončuje nové album. V květnu vychází singl Play The Game, který se dostává na čtrnácté místo. Byla to jejich první skladba, ve které použili syntezátory. O měsíc později vychází album The Game a končí rovnou na vrcholu žebříčku.
Začínají práce na hudbě k filmu Flash Gordon. V Anglii Freddie uviděl nabídku prodeje krásného domu. Byl to viktoriánský dům s osmi ložnicemi uprostřed veliké zahrady v Kensingtonu. Do domu se okamžitě zamiloval a zaplatil hotově přes půl milionu liber. Ale bydlet v něm zatím nemínil, stačil mu pocit, že nějaký má.
Skupina také začíná kanadsko-americké turné ve Vancouveru.
V srpnu vychází singl z alba The Game Another One Bites The Dust, v Americe se umisťuje na prvním místě a prodává se zde přes tři a půl miliónu kusů, v Británii je na sedmé pozici. Tato skladba se stala hitem i v Guatemale, Mexiku, Argentině a Španělsku.
Na podzim dokončují album Flash a v prosinci jej vydávají, krátce po odjezdu na evropské turné.
Skupina je navržena na tři kanadské ceny Juno- za nejlepší singl (Another One...), za nejlepší album (The Game) a jako nejlepší kapela. V americkém časopise Record World vyhráli anketu o nejlepší mužskou skupinu, nejlepšího producenta, nejlepší skladbu disco, nejlepší singl a zvláštní zásluhy. Získali nejlepší hodnocení Dicka Clarka a kandidovali na dvě ceny Grammy za nejlepší album (The Game) a nejlepší představení skladbou Another One... V Americe vyhráli v anketě časopisu Circus jako nejlepší skupina, nejlepší živé vystoupení, nejlepší album (The Game), nejlepší singl (Another One...) a každý jako jednotlivec se umístil na třetím místě ve své kategorii.
Koncem roku mají na kontě 45 miliónů prodaných alb a 25 miliónů singlů. Album The Game dostalo jenom v Kanadě pětkrát platinovou desku.

Na začátku roku 1981 je Flash britskou desítkou. Uvažují o nových místech, kde by mohli hrát. Padl návrh Jižní Amerika. Rozhodli se, že to zkusí, ale ne s malým vybavením a levně, ale s jejich obvyklým zařízením na velkých stadionech v Argentině a Brazílii. Skupina odjíždí do Japonska, kde odehrají pět vyprodaných koncertů v sále Budokan Hall pro celkem 60 000 lidí. Před odletem do Jižní Ameriky Freddie tráví volný čas vášnivými nákupy.
Jihoamerické turné bylo provázeno spoustou problémů a potíží. Produkční byl na hranicích zadržen a musel začerňovat dvě dámy (od pasu nahoru nahé) z propustek na koncert, těsně před stadionem se převrátil jeden kamion, byl zatčen a několik dní vězněn jeden technik, protože v šíleném vedru byli všichni ze skupiny oblečeni v šortkách a on byl poslán do města. Argentinské zákony nedovolují mužům nosit na veřejnosti šortky. Před koncertem byli Queen dost nervózní, ale když vešly na pódium a zjistili, že 54 000 lidí znalo každou jejich píseň, nemuseli se obávat. Na večírku se také seznámili s Maradonou, setkali se s argentinským prezidentem, ale bez Rogera, který nesouhlasil s jeho politickými názory. Během krátké pauzy před koncertováním v Brazílii jednali o pronájem největšího stadionu na světě Maracana v Riu, ale to se nepodařilo, museli se spokojit s druhým největším - Mombi Stadium v Sao Paulu. Na turné celkově odehráli své skladby před 497 000 fanoušky. Během tohoto turné se veškerá alba Queen dostala do první desítky a singl Love Of My Life se v něm udržel celý rok.
Jako shrnutí jejich desetileté existence vydávají v listopadu Greatest Hits, které se usazují na dlouhou dobu na vrchol žebříčku (v něm vydrží po 529 týdnů). Současně vychází i video Greatest Flix a oficiální biografie Greatest Pix.
Stejný měsíc vychází singl skupiny ve spolupráci s Davidem Bowiem Under Pressure.
V prosinci Filharmonický orchestr předvádí výběr ze skladeb Queen na charitativním koncertu na pomoc lidem trpícím leukémií.

V dubnu 1982 začíná evropské turné v Gothenburgu, na kterém poprvé se skupinou vystupuje pátý člen - hodně užívají syntezátoru, takže nikdo nemůže celý koncert trávit za klávesami. Proto najali Morgana Fishera (hrál dlouho s Mott The Hopple). Vychází další singl Body Language, který skončí na pětadvacáté příčce.
Protože se Británie dostala do sporu s Argentinou o Falklandské ostrovy, argentinská vláda zakázala hrát jejich desky a zakázala jim hrát živě v Argentině. Do té doby tam na prvním místě v žebříčku byla Under Pressure.
V květnu vychází album Hot Space a obsazuje čtvrté místo. Album znamená odklon od rocku, s nímž byla skupina ztotožňována, což byla pro mnoho fanoušků náhlá změna a album odsuzovali. Brian sám potvrdil, že z něj není nadšený, ale skupina se snažila se hledat nové cesty a možnosti, aby nešla stále ve stejných kolejích.
V červnu skupina stále koncertuje, z Británie odjíždějí do Kanady, Ameriky a do Japonska. Tento měsíc také vychází singl Las Palabras De Amor, umisťující se na sedmnácté příčce. O měsíc později v Americe vydávají singl Calling All Girls, s umístěním pouze na šedesáté příčce, v Británii se na čtyřicítku dostal singl Back Chat; všechny z alba Hot Space.
Koncem roku vychází v USA poslední singl firmy Elektra Records Staying Power, protože skupina nebyla spokojena s tím, jak ji Elektra reprezentuje, a po dlouhých debatách se rozhodli vydávat další alba u společnosti EMI.

Rok 1983 tráví členové Queen po svém, rozhodli se udělat pauzu a věnovat se vlastním projektům. Potřebovali si od sebe odpočinout, protože si šli čím dál víc na nervy a často se hádali. Nedívali se na to jako na rozchod, ale samozřejmě tisk to tak prezentoval. Prostě si vzali dovolenou po dvanáctileté společné práci.
Brian koncertuje s Def Leppard v Los Angeles, produkuje album skupiny Heavy Pettin, a vydává své sólové album Star Fleet Project - hvězdný projekt tří skladeb s kytaristy Eddie Van Halenem a Alanem Gratzerem, John natáčí singl s Man Friday and Live Junior Picking Up Sounds a Freddie natáčí v Mnichově album Mr. Bad Guy.

V lednu roku 1984 vychází singl už opět z dílny celé skupiny Radio Ga Ga. Na vrchol se nedostane pouze díky hitu Relax skupiny Frankie Goes To Hollywood. Ale v dalších devatenácti zemích je na první příčce.
O měsíc později vystupují Queen v San Remu na italském písňovém festivalu.
Kapela také uvažovala o koncertu ve Vatikánu, ale protože by tam byl problém s proudem a nesměla tam motorová vozidla a museli by všechno tahat ručně, byli nakonec rádi, že jim papež vstup nedovolil.
V tomto období vychází album The Works, obsazuje druhou příčku a po Greatest Hits je to zatím druhé nejprodávanější album skupiny.
V dubnu vychází singl I Want To Break Free a dostává se na třetí místo a v stává se trhákem na jihoamerickém trhu, kde je přijat jako hymna za svobodu.
V květnu je vydán singl It's A Hard Life, obsazuje šestou příčku, Queen odjíždějí na festival Zlatá růže do Montreux.
Srpen znamená evropské turné a čtyři koncerty na stadionu ve Wembley. Objevuje se video kompilace We Will Rock You, vychází Freddieho singl Love Kills, použitý v novodobé verzi filmu Metropolis. Další singl skupiny Hammer To Fall se umisťuje na třinácté příčce.
V říjnu Queen hrají v jihoafrickém Sun City, což vyvolává rozruch v tisku, ve Svazu hudebních umělců a mnoha organizacích, bojujících proti apartheidu, po celé Evropě. Během jediného dne byly vyprodány všechny vstupenky na celkem dvanáct koncertů v Sun City Superbowl. Ale před začátkem prvního vystoupení Freddie ztrácí hlas, ale koncert odehrají. Ale jedinou možností k uzdravení byl absolutní klid, takže Queen museli odříct čtyři koncerty, zbylých šest odehrávají po zlepšení hlasivek. Dověděli se o škole pro sluchově a zrakově postižené děti, která neměla finance na zabezpečení vzdělání těmto dětem, proto se dohodli s jihoafrickou pobočkou EMI, aby z každého prodaného alba měla škola podíl.
Po návratu čekají na skupinu problémy se Svazem hudebních umělců, protože v Jižní Africe měli členové tohoto svazu zakázáno vystupovat. Brání se, ale přesto musejí zaplatit pokutu, dávají si však podmínku, že peníze budou využity na dobročinné účely a neskončí v pokladně svazu. Dostávají se také na černou listinu Spojených národů za to, že nerespektovali kulturní bojkot.
V listopadu vychází vánoční singl Thank God It's Christmas s jednadvacátým místem.

Rok 1985 zahajují na rockovém festivalu Rock In Rio, kde po úspěšném turné po Jižní Americe mají možnost festival uzavírat. Koncert skupin (AC/DC, Iron Maiden, Yes, Def Leppard a dalších) se konal 12.ledna v Barra da Tijuca, kam se vešlo 250 000 lidí.
Začátkem roku také získávají cenu za nejleplší střihový film The Works Video EP a za nejlpší videoklip Radio Ga Ga.
Brian vystupuje v londýnském rozhlase, kde měl původně být jako host-diskžokej, ale on trval na tom, že chce desky vybírat sám. Pouštěl své oblíbené interprety, z chyb, které dělal, měl legraci a dokonce sklidil uznání zkušeného diskžokeje Alana Freemana.
Pořádají další turné po Austrálii, na Novém Zélandu a v dubnu v Japonsku.
V dubnu vychází Freddieho singl I Was Born To Love You a dostává se na jedenácté místo. Celé jeho sólové album Mr. Bad Guy obsazuje příčku šestou.
V červenci odehrávají fantastické představení na koncertu Live Aid, který nahradil v představách veřejnosti dokonce
Woodstock. Pořadatelem byl Bob Geldof a charitativní koncert na pomoc Etiopii se konal na stadiónu ve Wembley. Účastnilo se ho mnoho umělců (David Bowie, U2, Elton John...). Ale Queen svým vystoupením převýšili ty ostatní, Freddie ovládal celé pódium, a každým pohybem a gestem rozpaloval publikum ještě víc. Zahráli své nejslavnější skladby jako Bohemian Rhapsody, Hammer To Fall, Radio Ga Ga, Crazy Little Thin Called Love, We Are The Champions, při které zpívalo více jak sedmdesát tísíc hlasů. Na své životní představení měli jen dvacet minut. Freddie dokázal, že je mistrem nad mistry - u Crazy Little.. popadl kytaru, k Bohemian Rhapsody zasedl za klavír a našel si i čas na legrácky s jedním z kameramaneů z BBC. Noviny přístí den opakovaly reakce publika s nadpisy "Královna je král!", organizátor celé akce Bob Geldof sám potvrzoval, že Queen byli absolutně nejlepší skupinou dne. Ale nikdo netušil, že Freddie zpívá přes zákaz lékařů, protože trpěl zánětem hlasivek, přesto Brian řekl, že oni hráli normálně, ale Freddie vyčníval. Koncert jim přivedl novou generaci posluchačů, a opět se přehoupli z vystupování v menších sálech na otevřená prostranství.
Týden po vystoupení se objevilo v hitparádě opět album Greatest Hits - přeskočilo o neuvěřitelných padesát příček a podle odhadů stoupl prodej jejich desek asi pětkrát.
V červenci také vychází třetí Freddieho singl Mr. Bad Guy, ale obsazuje pouze padesátou sedmou příčku, a další následuje v září Living On My Own na padesátce.
Skupina požádána Russellem Mulcahym, aby vytvořila hudbu k jeho debitujícímu celovečernímu filmu Highlander. Mulcahy jim dal přesné instrukce, o jaký typ hudby má zájem a sdělil jim celý příběh.
V listopadu se objevuje singl Queen One Vision, použitý také ve filmu Iron Eagle.
V prosinci je na trhu k dispozici kompletní vydání alb Queen The Complete Works. Kolekce obsahuje album Complete Vision, který zahrnuje skladby ze strany B singlů, jež nikdy nevyšly.

Rok 1986 začíná ve studiích na skladbách k Highlanderu. Chtějí udělat písničky k celému filmu a vydat je na albu. Inspiraci získávají přímo z pracovní verze filmu.
V březnu vychází píseň z filmu A Kind Of Magic a dosahuje třetí příčky, videoklip je prvním animovaným klipem od doby skladby Save Me.
V květnu začíná skupina zkoušet na další turné po Evropě, které zahrnuje několik velkých koncertů, z toho dva na stadionu ve Wembley. Lístky zmizeli během několika hodin, proto vyli potvrzeny další koncerty včetně Knebworth Parku v Hertfordshiru. Vychází titulní skladba z muzikálu Davea Clarka Time s Freddieho vokálem a obsazuje třicátou druhou příčku.
O měsíc později vychází nové album A Kind Of Magic vystupující rovnou na vrchol žebříčku. Singl Friends Will Be Friends se dostává na čtrnáctou příčku.
6. června odlétají do Stockholmu připravit se na Kouzelné turné 1986. Vezli sebou největší vybavení scény, jaké kdy použili - světelné zařízení dlouhé skoro 20 metrů, nejvyšší světla byla téměř 17 metrů vysoko, skládalo se ze šesti počítačem řízených sekcí a vážilo přes devět a půl tuny. V Knebworth Parku, který byl největším koncertem Queen v Británii vůbec, použili vedle 6 000 čtverečních stop velkého pódia také 180 reprobeden, 8,6 míle kabelů, 5 zdrojů energie napájejících 5 000 zesilovačů, obrovský zvukový zesilovač o síle 500 000 wattů a speciální zpožďovací věže a nad pódiem bylo 20x30 stop velké Starvision plátno. Na tomto místě je také vidělo na 200 000 diváků, a během koncertu došlo k jednomu úmrtí, ale také se v publiku narodilo dítě.
Výtěžek z prvního koncertu v rámci kouzelného turné na britské půdě, který se konal na stadiónu v St.James's Parku v Newcastlu věnovali dětskému fondu Save The Childrens.
Na tomto evropském veleturné je viděl jeden milion lidí. Turné začalo ve Stockholmu 7.6. a skončilo 9.8. v Knebworth Park, kde byli vlastně naposledy vidět živě. Postupně tedy odehráli své představení ve Švýcarsku, Irsku, Británii, Rakousku, Maďarsku, Francii a Španělsku. Jako první skupina vůbec hráli za železnou oponou v Maďarsku v Budapešti na Nepstadionu 27.7. Požádali maďarskou vládu o povolení natáčet celý koncert filmovou státní společností Mafim a bylo jim vyhověno. Natáčelo se všechno od příjezdu skupiny až po zkoušku, koncert a zákulisí. V den koncertu se na stadion sjeli fanoušci z celého východního bloku, i z Ruska. Freddie chtěl potěšit fanoušky a naučil se s Brianem maďarskou národní píseň Tavaszi Szél, jejíž text si musel napsat do dlaně, protože si ho nezapamatoval. Byl to úspěšný koncert, který později vyšel na VHS pod názvem Live In Budapest.
V říjnu se singl Who Wants To Live Forever usazuje na dvacátém čtvrtém místě. Skupina dostává cen za nejlepší živé video za Live In Rio.
Z magického turné je poskládána kompilace Live Magic a vydána v prosinci.
Když byli ohlášeni kandidáti na každoroční ceny British Phonographic Industry Award, skupina Queen mezi nimi nikde nefigurovala. A tak jako kompenzaci vydala firma EMI propagační leták, na němž shrnovala úspěchy Queen za rok 1986 a zařadila jej do programu udílení cen a do britských hudebních časopisů.
Freddieho dům v Kensingtonu, který koupil v roce 1980, byl stále prázdný. Nechal upravit interiér domu, zahradu a vybudovat uprostřed rybník a na zkoušku se tam nastěhoval na víkend, aby zjistil, jak je to pohodné - a už se nikdy nestěhoval jinam.

Rok 1987 Queen odpočívají a opět se rozjíždějí sólové projekty některých členů skupiny. V únoru Freddie vydává singl The Great Pretender a dosahuje čtvrté příčky. V květnu koncertuje se španělskou operní pěvkyní Montserrat Caballé v Ku klubu na ostrově Ibiza. Jejich singl Barcelona (španělský olympijský výbor jej přijal jako oficiální znělku olympiády v Barceloně 1992) se v listopadu dostává na osmou příčku britské hitparády. Freddie tím dost šokoval své publikum, protože to bylo poprvé, co se rockový zpěvák dal na operu. Byl hned oslavován jako génius a zároveň zavrhován jako excentrik a potupa rocku.
Roger na podzim zakládá skupinu The Cross, protože mu chybí koncerty, a během pauzy Queen chce s nimi odjet na turné. V září vychází jejich singl Cowboys And Indians.

V roce 1988 se začíná rozbíhat Freddieho operní kariéra.
Nestárnoucí třináct let stará Bohemian Rhapsody má stále své místo v žebříčku a posluchači radia BBC Radio One ji opět zvolili jako nejlepší skladbu.
Vychází první album skupiny The Cross s názvem Shove It, koncem roku se v Hammersmith Palas na jejich vystoupení přidávají také Brian a John.
V říjnu vystupuje s Montserrat v Barceloně na festivalu La Nit, kde zazpívají tři skladby z připravovaného alba a celý výtěžek z koncertu jde Červenému kříži). V tomto měsíci vychází také jejich album Bacelona a obsazuje dvacáté páté místo. Vychází singl z tohoto alba The Golden Boy.
Skupině Queen časopis Record Collector oznamuje, že jsou třetí sběrateli nejvyhledávanější skupinou za Beatles a U2. Videokolekce The Magic Years je navržena na mnoho cen a dostává cenu IMMC za nejlepší LP video na světě.
V prosinci vysílá stanice BBC Radio One sto nejlepších singlů roku 1988, mezi nimiž je mnoho skladeb Queen, ale Bohemian Rhapsody je překonána v tradičním prvenství skupinou Bros.

V lednu roku 1989 vychází další singl Freddieho a Montserrat z Bacelony How Can I Go On, dostane se pouze na devadesátou pátou příčku.
Radio One pořádá anketu na Nejlepší britskou skladbu skupiny Queen. Dosává přes 8 500 ohlasů a zvítězila Bohemian Rhapsody, na dalších místech A Kind Of Magic a I Want To Break Free.
Skupina opět pracuje na dalším albu. Ale mění způsob natáčení - skladby začínají tvořit jednotlivě a dodělávají je společně. V květnu vychází singl I Want It All a usazuje se na třetí příčce. Je to jeden z nejúspěšnějších singlů skupiny. Koncem měsíce vychází album The Miracle a obsazuje první příčku.
Queen poskytují po deseti letech interview v Radiu One, kde Freddie váhá, zda má dál jezdit na turné s Queen. Jako důvod uvedl, že už se najezdil dost, chtěl změnit rutinu album-turné-album-turné a najít pro skupinu něco jiného. Freddie tráví čím dál tím víc času ve svém domě a vyhýbá se společnosti - začínají se šířit fámy, že je asi nemocný (podle tisku měl všechny nemoci, které existují).
V červenci se singl Breakthru dostává na sedmé a v srpnu The Invisible Man na dvanácté místo.
Vychází video neobvyklého formátu, které zachycuje život skupiny Queen - Rare Life - A Concert Through Time And Space.
V říjnu vychází singl Scandal a končí na dvacátém pátém místě a v prosinci The Miracle na dvacátém prvním místě v žebříčku.
V prosinci také vychází kompilace z roku 1973 Queen At The Beeb. Skupina připravuje další album.

Začátek roku 1990 skupina věnuje průzkumu své situace v USA, kde je jejich popularita značně nízká. Rozhodli se hledat novou gramofonovou společnost. Ozvalo se jim spousta firem, ale nejzajímavější nabídka přišla od nové společnosti Hollywood Records. Queen podepisují kontrakt a prvním úkolem nové firmy je shromáždit a přepracovat do digitálního systému všechny nahrávky alb skupiny.
Na předávání cen BRIT awards v únoru, kde skupina získává cenu za vyjímečný přínos v oblasti hudby, se Freddie objevuje unavený a vyhublý - rozbíhají dohady a fámy o jeho zdraví (podle tisku měl všechny choroby, které existují).
Queen slaví dvacet let své existence - pořádají večírek, na který pozvali všechny osoby, které kdy měli s Queen něco společného.
V září The Cross vydávají své druhé album Mad Bad And Dangerous To Know. Koncem tohoto roku pak video Live At Wembley '86.
Skupina pokračuje v natáčení nového alba, které slibuje na vánoce.

1991 je ve znamení vydání singlu Innuendo z nově připravovaného alba a kráčí rovnou na první místo hitparády. V USA je v květnu místo Innunenda vydána skladba Headlong (společnost Hollywood Record ujišťovala skupinu, že tak dlouhý singl jako Innuendo by žádná americká rozhlasová stanice nechtěla hrát, proto navrhli Headlong.
Do žebříčku se vrací album Greatest Hits a vychází nové album Innuendo, obsazující okamžitě první příčku. Dohady o Freddieho zdraví neustále kolují.
V březnu vychází singl I'm Going Slightly Mad a Hollywood Record vydává první sérii přepracovaných nahrávek na kompaktech a kazetách s remixy a nahrávkami navíc.
V květnu vychází singl Headlong, končí na čtrnáctém místě. Brian odjíždí na náročné rozhlasové turné po USA a Kanadě se svou kytarou na propagaci nového alba skupiny, ale také svého sólového alba. Tam zjišťuje, že nová společnost Hollywood Records odvádí skvělou práci a popularita značně stoupá.
V USA vychází pro americkou televizi zvláštní dokument Days Of Our Lives, shrnující kariéru kapely.
Na začátku srpna se na Briana obrací společnost Tribute Productions s návrhem uspořádat v říjnu velký kytarový festival ve španělské Seville jako součást výstavy EXPO 92. Chtějí na festivalu prezentovat co nejvíce hudebních stylů a získat nejlepší kytaristy pro živé vystoupení. Brian byl požádán, aby dělal uměleckého vedoucího rockového koncertu, což pro něj znamenalo sestavit malou doprovodnou skupinu a vybrat nejlepší rockové kytaristy. Nakonec se 19.října na pódiu sevillského festivalu objevili Cozy Powell a Steve Ferrone u bicích, Rick Wakeman a Mike Moran u kláves, Neil Murray a Nathan East u baskytary. Sólisty byli Brian, Nuno Bettencourt, Joe Walsh, Steve Vai a Joe Satriani. Koncert měl úspěch a byl natáčen televizí pro pozdější vysílání.
V září v Chicagu na každoroční American Film And Video Festival získávají v kategorii "Tvůrčí dokonalost a umění" první cenu za video Innuendo a v kategorii "kultura a prezentace umění" třetí cenu za videoklip I'm Going Slightly Mad.
V říjnu vychází The Show Must Go On. Verše písně spolu s videoklipem opět vzbuzují pochybnosti o Freddieho zdravotním stavu.
K dvacetileté existenci skupiny Queen vychází kompilace Greatest Hits II, video Greatest Flix II a kniha Greatest Pix II. Současně vychází v dárkovém balení Greatest Flix I a II jako kolekce Box Of Flix, která navíc obsahovala čtyři videoklipy ze začátků skupiny Queen. Greatest Hits se týden po vydání usadily na první příčce žebříčku a Greatest Flix II na prvním místě mezi videomateriály.
Novináři neustále přešlapují před jeho vchodem a sledují každý jeho pohyb. Spekuluje se o jeho zdraví, když se někde objeví, jeho unavený a vyzáblý vzhled vzbuzuje pochybnosti.
Vědomí, že má AIDS, ho nutilo k dalším nahrávkám, vědomí blížící se smrti ho podnítilo k práci na projektech, které si vždy přál vytvořit a výsledky jeho práce se vršily na obrovské hromadě. Přátelé říkají, že pracoval ještě šest týdnů před jeho smrtí.
23. listopadu Freddie před davem novinářů, shromážděným před jeho domem, oznamuje, že byl pozitivně testován na virus HIV a má AIDS. Zjistil, že je čas, aby řekl svým přátelům a fanouškům pravdu, a doufal, že pomohou lékařům bojovat proti této chorobě.
Umírá o čtyřiadvacet hodin později, 24. listopadu 1991, ve svém domě. O jeho chorobě věděli před jeho prohlášením pouze nejbližší přátelé, Brian, Roger a John jsou zničeni, ztratili svého nejbližšího přátele, vydávají toto prohlášení:
"Ztratili jsme největšího a nejmilovanějšího člena naší rodiny. Cítíme nepřekonatelnou lítost nad tím, že odešel, smutek z toho, že ho smrt zasáhla na vrcholu jeho tvůrčí dráhy, ale především pýchu ze statečnosti, s níž žil a zemřel. Bylo pro nás darem sdílet ten kouzelný čas. Až budeme moci, chceme oslavit jeho život způsobem, na který byl zvyklý."

Pohřeb se koná 27. listopadu v krematoriu West London. Je to soukromá záležitost a pozváni jsou pouze nejbližší přátelé včetně Eltona Johna a Davea Clarka.
Freddieho poslední přání bylo prosté - peníze odkázal na charitativní instituci věnované boji proti AIDS, Terrence Higgins Trust.
V prosinci jsou Queen navrženi na cenu za nejlepší britskou skupinu roku 1991.
Vychází slavná Bohemian Rhapsody spolu s These Are The Days Of Our Lives jako hold zemřelému příteli. Okamžitě obsazuje první místo a výtěžek z prodeje je věnován na výzkum AIDS.
Brian ke Queen, model 1991 řekl: "Kapela se stala nejsoudržnější věcí v naších životech, ačkoli je dost těžké pochopit, jak jsme spolu mohli tak dlouho vydržet. Roger je nejrozjetější ve směru všech těch extravagancí rock'n'rollového života. Freddie je stálá uáhada, nikdo vlastně neví, kde se tady vůbec vzal. John je klasickým příkladem tichého basisty... ale je to taky náš expert pro obchod, trh akcií, rozumí všem smlouvám. A co se týče mne, myslím, že ostatní v kapele by vám asi řekli, že jsem z nich největší tvrdohlavec!"

V únoru 1992 vydává společnost Hollywood Records singl Bohemian Rhapsody spou se skladbou The Show Must Go On. Celý výtěžek byl věnován americké nadaci Magic Johnson AIDS Foundation. Tentýž měsíc udílí v londýnském Hammersmith Odeon své tradiční ceny společnost British Phonographic Industry. Nejlepším britským singlem roku 1991 je zvolena skladba These Are The Days Of Our Lives a Freddie dostává posmrtně zvláštní cenu, kterou převzali ostatní členové Queen.
Zde také informují o plánu uskutečnit k uctění Freddieho památky velký koncert, jehož výnos by byl věnován na charitativní účely. Místem konání určili stadión ve Wembley na 20. duben. Ještě nikdo nevěděl, kdo na koncertě kromě Queen bude hrát, a všechny vstupenky jsou během šesti hodin, den po ceremoniálu udílení cen, vyprodány. Přípravy na velkolepou akci začínají už v půli února. Je to velmi těžké období, plné smutku - zbývající členové Queen vědí, že bez Freddieho se jim bude hrát těžko, a že budou bez něho vystupovat na pódiu ve Wembley, těžko nesli.
V půli února se v londýnském hotelu Grosvenor House koná udílení cen Ivora Novella. Roger a Brian přebírají cenu za nejprodávanější singl a Brian sám získává cenu za nejlepší hudební motiv z televizní/rozhlasové reklamy v podobě Driven By You. Zároveň oba předávají šek v hodnotě 1 000 000 liber (výtěžek z prodeje singlu Bohenian Rhapsody, These Are The Days Of Our Lives) nadaci Terence Higgins Trust.
Vzpomínkový šestihodinový koncert byl nesporně největší akcí po Live Aid z 1985. Vystoupili zde Metallica, Extreme, Guns'n'Roses, Def Leppard, U2 (z videa), pak zbývající členové Queen s řadou velkých a slavných zpěváků. Ti se snažili zpívat Freddieho písně v původní vysoké tónině, ale obvykle si je museli transponovat. Ve finále vystoupila Lisa Minnelli, která zazpívala We Are The Champions za účasti všech účinkujících. Podle odhadů sledovalo koncert jenom v Británii 6,3 miliónů lidí a na celém světě asi miliarda.
Týden po koncertě opět vstupuje do žebříčku album Greatest Hits I na šestnáctou příčku a Greatest Hits II na šestou příčku. Skupina Queen zakládá charitativní společnost Mercury Phoenix Trust, která má evidovat a distribuovat obrovské částky, které měl podle předpokladu koncert vynést.
Díky filmu Wayne's World a přenosu vzpomínkového koncertu se v americkém žebříčku dostává Bohemian Rhapsody na druhou příčku a americká verze Greatest Hits II nazvaná Classic Queen na čtvrté místo a získala platinovou desku.
Nastalo období fám o rozpadu skupiny, nebo o pokračování s jiným zpěvákem, často byl jmenován George Michael - hlavně po vzpomínkovém koncertě. Ale členové si již na začátku své existence řekli, že pokud některý z členů opustí skupinu, končí tím také Queen.
V květnu vychází nezkrácená nahrávka koncertu Queen na stadiónu ve Wembley v rámci jejich Kouzelného turné z roku 1986 na dvojalbu Live At Wembley '86. Nahrávka se umisťuje na druhém místě.

V posledních dvou letech života Freddie nutil své spoluhráče, aby tvořili a snažil se vše nazpívat, dokud měl ještě sílu. Díky tomu mohlo po údajně posledním albu Greatest Hits II vzniknout opravdu poslední album skupiny Queen s Freddieho hlasem v každé písni. A tak po čtyřleté namáhavé práci zbývajících členů Queen na svět dostává album Made In Heaven. Jak pozdeji Brian uvedl, jeho nejoblíbenější skladbou z tohoto alba je Mother Love, protože byla zároveň jeho poslední spoluprací s Freddiem. Bez něj se jim nejobtížněji dokončovala skladba Let Me Live.

Tímto albem končí éra jedné z nejslavnějších, nekritizovanějších, nejúspěšnějších skupin osmdesátých a devadesátých let.
Stále má miliony fanoušků, kteří nikdy nezapomenou a vědí, že The Show Must Go On..... napsal/a: peter-englandforewer 19:31 | Queen Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář