SUMMER OF TANKS # 4,

03.Únor 2008

ja nevym jestly to znate okolo bubenecskeho nadrazi ? no ja se rozebehl triskem do male ulice ktera se stacela smerem do pod kastany no a pri svem behu co nejdaleji se vzdalit od tech strazi kterym sem roztrhal tu bilou knihu kontrarevoluce. ja sem se znenadani ocitl pred cinskym velvyslanectvim. pred ktrym byl zaparkovany vojensky autobus no a u zdi nejakeho domu naproti cinskemu velvyslanectvi bylo oprenych na chodniku sedicich a lenicich alespon tak ctyricet ruskych vojaku.
moje prvni myslenka byla - ze sem se dostal do pruseru a ze ty straze zavolaji radiem temto vojakum no a ze budu zatcenej.
no a tak sem ze sveho trisku se rozesel normalnim krokem.
ja mnel v tech letech dlouhe vlasy no a nekolik rusaku zacaly o mne delat komentare.
- sto eto devuska ? -
za normalnich okolnosti bych jim patrne neco odvetil. na misto toho ja pokracoval ve sve ceste jako by se nechumelilo.
 
kdyz sem dosel spatky na vaclavak tak sem zamiril rovnou k mistu kde sem se mnel sejit s kamosem ktery mnel vyzvedet kontakt do ceskeho rozhlasu v podzemi.
 
kamos tam nebyl.

ja tam po nejaky cas otalel a cekal zda se kamos objevi ? nakonec se mi podarilo spatrit velky dav prazaku sedicich na zemi pod schody narodniho muzea.
ono jich tam muselo byt na nekolik stovek no a ja usoudil ze bylo mozne ze muj kamos muze byt mekde mezi nimy.

no a tak jelikoz kamos neprichazel tak sem se rozesel k davu prazanu.

probiraje se mezi davem pozvolna abych na nikoho neslapnul neustale se rozhlizeje zda mezi vsemi temy lidmy spatrim kamosovy tvar ?
no teprve pote co sem dospel as pozvolna ke schodisti muzea se mi namisto kamose podarilo zahlednout jednoho kluka ktereho sem znal ze staromaku.

no a protoze sem byl v pohybu na nohouch po nekolik hodin tak sem si nasel prilezitost si k nemu prisednout a ucinit si kratky odpocinek.
ono se mi podarilo klukovy vyklopit vsechno snad cim sem onen den prosel no a take to ze sem hledal kamose ktery byl i jemu znamy.
ja tomu klukovy take rekl ze sem podeziral ze KGB si ucinily nejaky stabni stan v podzemni garazi sovietskeho obchodniho zastupitelstvi.

kluk mi vysvetlil ze onen dav pod muzeem se pripravoval na demonstraci proti ruske okupaci.
kluk mi pote ukazal jednu s lidskou krvi prosaklou ceskou vlajkou no a rekl ze ta vlajka byla prosata krvi dvou lidi - jeden z nich mnel byt ctrnactilety kluk ktery tou vlajkou chtel prikryt nejakeho rusaky zastreleneho ceskeho patriota no a rusaci toho kluka pri te cinosti mnely take zestrelit.

kluk mi pote premluvil k tomu abych se vzdal hledani kamose no a ucastnil se s nimy nadchazejci demonstrace.

my nemely zadnou organizovanou rezistenci proti nasim okupantum. vsichni sme improvizovaly. no a kluk pokladal moznost jit ukazat presidentovy republiky na hrad ty krvave vlajky coby dulezite poslani.
ja uvedl to ze mozost informovat rozhlas o poznavacich znackach diplomatickych ruskych vozu bylo take dulezite.
nebyl sem si vsak jisty zda kamos dostal prilezitost zjistit kontakt do rozhlasu no a tak proto sem se pridal k demonstraci.

KRATCE POTE CO SEM SOUHLASIL SE K NIM PRIDAT KLUK MI POZADAL O TO ABYCH SE UCHOPIL LATKY ZAKRVAVENE VLAJKY NO A MOMENT NATO SEM S KLUKEM STAL PRED FILMARI S VELKOU FILMOVOU KAMEROU.
KLUK K NIM NECO ZACAL HOVORIT V ANGLICTINE.
JA TEHDY JESTE ANGLICKY NIC NEROZUMEL. NO A DOSLO MI ZE KLUK O TECH KAMERAMANECH VEDEL CELOU DOBU.
JA OSOBNE JE DO TE DOBY ANI NESPATRIL NEBOT DOTE DOBY KDY SEM ZAHLEDNUL TOHO KLUKA ME OCI POUZE PUTOVALY PO DAVU SEDICICH.

no a proto kdyz se kouknete na film prague spring 68 summer of tanks tak mne v tom filmu uvydite jak kamere predvadim tu jednu s lidskou krvi zakrvacenou vlajku.

no a okamzite pote co kluk dohovoril ke kameramanum se nase demonstrace rozesla na prazsky hrad.

tuto demonstraci muzete schlednout coby dokumentarni klip nejen ze v summer of tanks avsak take i  v unberable lightness of being.
ja si nejsem schopen vzpomenout na ty vsechny myslenky ktere my probihaly hlavou pri nasi ceste na hrad.

vspominam si vsak dobre nato jak nam byl znemoznen pristup na hrad ruskmi tanky a ruskou armadou.

ja jiz nevim kde to bylo a casove pote co nas rusaci rozprchly pred hradem ja a kluk sme sedely v nadvori nejakeho prazskeho domu a snazily se vzpamatovat z vybuchu a strelby ktera nas privedla k dusevni vycerpanosti. ja jiz nedrzel tu krvavou vlajku v ruce jenze mel sem neustaly pocit lepkave lidske krve na mych poticich se dlanich.
byl sem kompletne vycerpan kdyz z domu vysli dve babicky. jedna z nich nam davala napit ze dzbanu sklenicky studene vody no a druha nam davala oblozeny chleba se salamem.
ja sem se s chuti uchopil sklenicky vody a vypil ji naraz. pote vsak si vspominam na hlas jedne s tech babicek ktery mi prichazel do usi coby z jine demense.
JEZ ONI TI TO DA ENERGII.
no ja se uchopil konecky prstu jednoho krajice a zacal hlasite opakovat. ja sem si neumil ruce. ja nemuzu jist.
JEZ POTREBUJES ENERGII ! JIDLO TI DA ENERGII ! JEZ !
me ruce nebyly krvave avsak na svych dlanich sem mel neustaly lepkavy pocit lidske krve.
JEZ !
no a ja neustale nahlas opakoval - ja sem kanibal ja sem nejhorsi tvor na svete.

no a zacal sem jist/
napsal/a: popletazesveta 00:41 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář