SEPULTURA-Historie kapely | KAPELY

Sepultura vznikla přibližně v roce 1984 či 1983 v Belo Horizonte, Brazílie. Založili ji dva bráchové: zpěvák a kytarista Max Cavalera a bubeník Igor Cavalera.
Za nějakou dobu byla skupina doplněna baskytaristou Paulo Junior a kytaristou Jairo Tormentor. Název skupiny na sto procent odpovídá jejímu zaměření v překladu z portugalštiny znamená totiž "hrob".

Dřívější styl hudby Sepultury byl zaměřen na stranu death-metalu. Dá se říct, že v tu dobu bylo velmi málo skupin hrajících tento styl. Přesto první fandové začali vznikat už po první desce.

Jakmile se Sepultuře podařilo sehnat nějaké nástroje alspoň vzdáleně připomínající kytary a bubny byla nahrána první deska "Bestial Devastation" a za krátko i druhá "Morbid Vision". O obě desky se postarala firma Cogumelo.
http://www.sepultura.wz.cz/fotos/band03.jpg

V roce 1986 ve skupine se objevuje nový kytarista Andreas Kisser který vystřídal Tormentora. V tu dobu autorská práva na desku "Morbid Vision" koupila nezávislá americká firma "Shark" a vydala desku ve Spojených Státech... byl to obrovský úspěch! Pak přišla smlouva na novou desku "Shizophrenia". Prodej byl zahájen v roce 1987. V Europě se prodalo více než 30 000 kusů(!), ale Sepultura nedostála vůbec žádné peníze za autorská práva. "Shizophrenia" se trochu lišila od předchozích desek což vyvolalo zájem o skupinu. Také popularitě pomohl brazilský původ. O "Sepulture" se začalo mluvit.

V prosinci roku 1988 pod velením amerického producenta Scotta Burnse ve studiu "Nas Neuven" v Riu-de-Janeiru byla nahrána další deska "Beneath The Remains". Za rok byla upravena na Floridě ve studiu "Morrisound" Maxem Cavalerou a Scottem Burnsem.

Deska "Beneath The Remains" se podobala výbuchu bomby. Pomohla tomu vetší profesionalita a kombinace stylu thrash- a death- metal. Texty o ďáblovy, mrtvolách a smrti vystřídali filozoficke myslenky o hrozbe nukleární války, hladu. Skupina se dostala do ruzných hit-parád v ruzných státech, do časopisů a novin... dokonce vznikly komiksy o dobrodružstvých Igora Cavalery a jeho psa.

Další úspěch Sepultura měla v Londýnském klubu "Marquee". Obvykle klidně londýnské publikum natšeně přivítalo skupinu. Tím pádem popularita Sepultury se rozšířila i do Velkoé Británie.

V roce 1989 Sepultura jela na turné se skupinou SODOM. A ke konci cestováni po Europe už byla počítana za nejlepší trach-metalovou skupinu.

Za nějakou dobu Igor byl povolán do brazilské armády, ale za "nepřípustný vzhled" byl uvolněn od tak "závazné povinnosti" vykonání vojenské služby.

V červnu roku 1990 Sepultura zase se usazuje ve Floridskem studiu a začíná pracovat na nové desce "Arise". "Arise" se stáva pokračováním předchozí desky a také dostává světové uznání. Navíc se stáva nejprodávanější deskou za celou historii "Roadrunner". Hitem z desky se stává jediná opravdu rychlá trash-metalova skladba "Arise".

V roce 1991 Sepultura zahajuje konzert "Rock'N'Rio" před očima statisíci diváků, také s nimi hrajou Megadeth, Judas Priest - dav síly!

Další deska z roku 1993 "Chaos A.D." upevňuje změnu směru od rychlosti k "tvrdosti". A zároveň posouvá Sepulturu ke skupinám podporující greenpeace. Pro tentokrát hitem se stává track "Kaiowas" - vypravějicí o skupinové sebevraždě Brazilského indiánského kmene proti ničení jejich zemi.

Další výbuch ve světě metolové hudby - deska "Roots" z roku 1996. V době natáčení skupina odjíždí do Brazilských džunglí a stráví tam tři dny mezi mistními obyvateli. Tam s křovaci nahrava jednu skladbu - "Itsari". Deska je napůl pokračováním předchozí, napůl nečým úplně jiným co se nedá popsat a ani opakovat.

17 srpna 1996 Sepultura se zúčasní festivalu "Monsters Of Rock".

Zprávu o rozpadu skupiny v roce 1996 ze začátku nikdo nebral vážně. Jasné, proč když skupina právě se nachází na vrcholu slávy. Ale nejhorší očekávání se splnily. 16. prosince 1996 Max opouští skupinu. Další rok se věnuje svému starému projektu Nailbomb, ale ještě ten rok ho rozpouští. Ale už v roce 1998 se svojí novou skupinou "Soulfly" (později se jim začalo prezdívat "Druhá Sepultura") natáčí první album. Více se můžete dozvědět z rozhovoru s Maxem v oddílu Články.

Jako vždy důvodem se staly hádky a vzajemné nechápání ve skupině. Armáda fanoušků byla silně sklamaná a nikdo už nevěřil v návrat Sepultury. Pro některé fandové, například v Brazílii Sepultura je víc než skupina, je to něco jako ideologie... Ale chlapi našly způsob vzpamatovat se, najít nového zpěváka kterým se stal Derrick Green z USA. A v roce 1998 nahrává moji oblíbenou "Against". Přez to ze začátku oni ani nevěděly jestly se vůbec budou jmenovat Sepultura, ale po nahrání několika skladeb všechny se rozhodly že nová hudba nejde v rozpor s tou dřívější a název si ponechaly.

Protože "Against" je moje oblíbená deska [dnešní Sepultury], tak vám o ni povím něco více.
Producentem se stal Howard Benson a miksoval ji Tim Palmer. Pro tuto desku bylo nahráno několik společných skladeb. "Kamaitachi" s japonskou skupinou KODO; "Reza" s Joao Gordo; "Hatred Aside" s Jason Newsted. Desku vydala ta samá "Roadrunner".

Pak následuje turné v podporu desky, a v říjnu 1999 - konzert v San-Paulu "Via Funchal" kde se sešlo čtiři a půl tisíc fandů.

Sepultura nahrála dvě skladby pro soundtrack (byl vydán pouze na Roadrunner Records Brazil) k brazilskému filmu "In The Heart Of The Gods", ve kterém si zahrály Andreas a Igor.

"Nation" - albo z roku 2001 přitahuje další tisícovky fanoušků a Sepultura se zase dostává na vrcholy chartu a hit-parad.

Nejnovější deskou je "Roorback" z roku 2003. Producentem je Steve Evetts, který dřív pracoval například s Snapcase a Earth Crisis. 26 srpna - reliz v USA a v květnu v Europě.

O autorovi

  • Jméno s-u-k-y
  • Bydliště Opava
  • Čím je člověk starší, říká se, že moudří. U mě to asi tak opravdu bude. Až teď si uvědomuju jak málo stačí aby člověk ztratil to co nadevše miluje a nějak se neumí smířit s tím že už to nikdy v životě mít nebude... Proto rozmýšlejte pečlivě....Já na to př
Můj profil

Poslední návštěvy