STATIC - X - historie a vše kolem | KAPELY

STATIC-X V ČECHÁCH:
Musíme si přiznat, že Static-X nejsou v Čechách příliš známou kapelou. To, že čtete tento článek ale značí, že jste o nich už někdy slyšeli a chcete se dozvědět víc. V našich končinách se asi nejvíce setkáme se Static-X v různých soundtracích, jednak ve hrách jako je například série Need For Speed (Underground a Most Wanted), tak také samozřejmě ve filmech, například Torque, Resident Evil, Texaský masakr, Královna prokletých, Saw 3 a další...

Styl:
Sami Statici definují svůj styl jako "Evil Disco", ale nebojte se, žádné disko-trysko to není. Kritika pojmenovává Static-X spíš jako představitele industrial metalu či nu-metalu (tady je trochu problém jelikož se nu-metal definuje jako heavy metal s prvky rapu a rap bychom v tvorbě Statiků hledali opravdu těžko). Ve skutečnosti je hodně složité Statiky někam zařadit, díky jejich osobitému stylu, zvuku ap. Každéalbum má trochu jinou atmosféru a nádech. Osobně si myslím, že je na škodu snažit se kapely někam škatulkovat, myslím, že to musí vadit i kapelám protože chtějí dělat muziku prostě po svém, a to je případ Static-X. Nicméně pokud máte rádi všeobecně metal, hlavně originální pojetí, myslím, že se Vám budou Static-X líbit. Termín "Evil Disco" ve skutečnosti znamená, že zvuk Statiků obsahuje prvky metalu (Evil) a industrialu (Disco).

Jak to začalo:
První dva členové se poznali na konci 80tých let v Chicagu, kdy Bill Corgan (zpěvák, kytarista a vůdčí osobnost The Smashing Pumpkins) představil navzájem Wayna Statica(zpěv) a Ken Jaye(bubny). Tihle dva spolu v roce 1990 utvořili kapelu Deep Blue Dream. Kapela nahrála několik dem, ale nic doopravdy nevyšlo a kapela se rozpadla.

Wayne a Ken Jay potom utvořili kapelu Static, ale o jejich koncerty byl v Chicagu jen malý zájem a tak se rozhodliodjet do centra hudebního průmyslu: Los Angeles. V L.A. v roce 1994 poznali basáka Tonyho Campose, který hrávál s místními death metalovými kapelami a přibrali ho do kapely. Mezi lety 1996/97 se ke kapele přidal ještě kytarista Koichi Fukuda. Poté začli Statici nahrávat dema a dělat koncerty v malých klubech na kterých měli u lidí velký úspěch, čehož si všimli také manažeři nahrávacích společností.

Počátky Static-X
V roce 1998 podepsali Static-X smlouvu s vydavatelstvím Warner Bros a několik týdnů potom začli nahrávat svoje debutové albumWisconsin Death Trip, které vyšlo po dlouhém čekání až v roce 1999 potom co kapela odehrála mnoho koncertů jako předskokani Fear Factory a System of a Down. Kapela se také musela přejmenovat, kvůli konfliktu jmen s jinými kapelami Static, což vyřešili tak, že si za jméno prostě přidali X. Název prvního alba je přejatý z knihy, která obsahovala fotografie mrtvých lidí v jedné oblasti ve Wisconsinu a kapele se název alba zalíbil. Na albu byla vydána taky písnička December, která byla původně song Deep Blue Dream. Deska měla obrovský úspěch, její platinový prodej podpořilo více než roční turné, kde mimo jiné Static-X dvakrát vystoupili na Ozzfestu. Dodnes se prodalo alba více než milion kusů.

Během dlouhého turné už kapela připravovala druhé album s názvem Machine, které vyšlo v roce 2001 a získalo zlatou desku, ale už nemělo takový komerční úspěch jako WDT. Po turné k WDT se s kapelou na čas rozloučil kytarista Koichi Fukuda. Důvodem bylo, že se po vyčerpávajícím turné chtěl věnovat rodině a vedlejšímu projektu kapele Revolve. Jako náhradu za něj přibrali Statici Trippa Einstena.

Další album chtělo něco nového. Kapelu opustil, neoficiálně kvůli hudebním rozporům jeden ze zakladatelů Ken Jay (zamířil do skupiny Godhead). Na v pořadí třetím albu se tak musel ujmout bubnů chlápek jménem Josh Freese. Album neslo název Shadow Zone a Statikům se skutečně podařilo vytvořil něco odlišného od jejich předchozí tvorby. Na albu byly melodické písničky, dokonce akustická kytara, mnohem méně elektroniky, kritika desku ohodnotila jako nejlepší a Static-X za ní získali opět zlatou desku. Na turné už za bubny usedl nový bubeník - Nick Oshiro.

Po turné vydala kapela ještě album raritek Beneath... Between... Beyond a pak se vrhla do práce na dalším albu Start a War. To však zkomplikovala aféra Trippa Einstena. Byl zatčen, obviněn a odsouzen za zneužití 14leté dívky. Kapela ho okamžitě vyloučila a jeho místo zaujal opět Koichi. Album Start a War vychází v roce 2005 spolu s téměř dvouhodinovám X-rated DVD a je celkem kladně hodnocené, ale nemá takový komerční úspěch.

Období Start a War
Jednou z věcí, proč mají fanoušci rádi Statiky je také jejich dobrá komunikace s fanoušky. V dubnu 2006 začíná na X-boardu (oficiálním fóru kapely) frontman Wayne Static neúnavně odpovídat na nejrůznější dotazy fanoušků. V druhé polovině roku se už mluví o dalším připravovaném albu Cannibal, které vychází v dubnu příštího roku (2007). Také během nahrávání mají fanoušci spoustu zpráv o činnosti kapely: Statici posílají tři krátká videa ze studia a také pronikají na veřejnost asi 4 songy. Cannibal přináší několik nových věcí - kytarová sóla a poprvé žádnou otsego písničku (viz dál). Cannibal je celkem úspěšný u kritiků, ale hlavně u fanoušků, kteří vyprodávají téměř každý koncert následující Cannibal Killer Tour.

Logo,...:

Logo "planoucího X" navrhl jistý Jager, přítel skupiny, a bylo později upraveno lidmi z Warner Bros, kteří pracovali na WDT.

Název - Původně se kapela jmenovala pouze Static, ale když podepsali smlouvu s Warner Bros museli si najít jiné jméno protože Static bylo už obsazené. Wayne navrhoval Wisconsin Death Trip, ale ostatní nesouhlasili a snažili se různě upravit slovo Static. Nakonec se shodli, že si dají za jméno jednoduše X. Z toho Static-X... od toho se odvíjí spousta věcí jako například dvd X-posed, X-rated, X-board, team-x atd...

Otsego - Je zapadlý ospalý městečko v Michiganu, blízko místa, kde Wayne chodil do školy. Na všech albech je nějaká otsego-písnička, kromě nejnovějšího Cannibala.

Město Otsego a logo Static-X

O autorovi

  • Jméno s-u-k-y
  • Bydliště Opava
  • Čím je člověk starší, říká se, že moudří. U mě to asi tak opravdu bude. Až teď si uvědomuju jak málo stačí aby člověk ztratil to co nadevše miluje a nějak se neumí smířit s tím že už to nikdy v životě mít nebude... Proto rozmýšlejte pečlivě....Já na to př
Můj profil

Poslední návštěvy