sindinicka

Moje stránky.

17.Duben 2008

Týrání zvířat

Kdysi sloužil kožich k ochraně před zimou a čím je dnes? Symbolem majetnosti mnoha dam...

Problém kožešinových zvířat se dá rozdělit dále na kožešinové farmy a lovení do pastí. Avšak ani jedna z odnoží není ke zvířatům přívětivá(jak jinak taky).
Lovení do pastí
Metody, které se při odchytu zvířat používají, mají co nejméně poškodit kožešinu. Našlapné čelisťové pasti jsou konstruovány tak, aby po šlápnutí zvířete na terčík sklaply a zvíře tak nemohlo utéct. Zvíře tedy v horším případě umírá dny a někdy týdny v bolestech vyčerpáním či hladem nebo je nakonec ubito lovcem. V lepším případě je zabito hned, tak se děje nejčastěji v případě čelisťových pastí tělových.

liškaKožešinové farmy
Nejčastěji jsou chovány norci, lišky a činčily. Problém sestává v tom, že jsou po celý život(což je maximálně jeden rok) chovány v drátěné kleci, která jim neposkytuje základní životní potřeby, jako jsou páření, pohyb, ale i svoboda. Norci například žijí samotářský život, přes den urazí velké vzdálenosti, plavou a loví. Na farmách se chovají po jednom, dvou, či třech v drátěné kleci s budníkem. Lišky jsou v přírodě plaché, žijí samotářsky a vyhrabávají si nory. Žádnou noru si tedy logicky v holé drátěné kleci vyhrabat nemůžou. Následkem těchto nedostatků trpí zvířata mimo různé nemoci také poruchami chování- nejčastěji stereotypií, což jsou stále se opakující pohyby. Například liška běhající v kleci stále dokola. Další častou poruchou je sebepoškozování(např.okusování vlastního ocasu) nebo požírání vlastních mláďat.

kožich Co můžete proti tomu dělat? Opravdu mi neříkejte, že jste bezmocní, tak jako jedna holčina u minulého článku o vivisekci, to je absurdní. Samozřejmostí je nekupovat výrobky z kožešin. Ať už celý kožich, lem či cokoliv jiného(přívěsky...). Dálší možnost- rozšiřovat pravdu o kožešinách, diskutovat s lidmi, kteří si kožich chtějí pořídit či už pořídili a odradit je od možného nákupu. Můžou si přece pořídit kožich umělý, který je levnější a jistě i zahřeje u srdce.

Není nic jednoduššího, než zavírat oči před pravdou. Nemyslím teď pouze kožichy, ale celkově před týráním zvířat či ničením životního prostředí. Není nic jednoduššího než hlásat, že s tím stejně nic neuděláme a v poledne zasednou k obědu, kterému kraluje hovězí steak

Autor: sindinicka v 13:02 |



Komentáře (0):

« Domů | Přidej komentář