Ať vaříš,co varíš....
Vždycky to je guláš.....!!

18.Únor 2010

játrový dortíček | Recepty

 

  Na svojí cestě životem člověka vítr zavěje na ruzná místa.

Taky jsem se dostal do příjemné společnosti,zajímavých lidiček,do naší stovežaté..Prahy.

Ochutnal jsem tam Ukrajinskou kuchyni a chci se podělit o jeden moc fajnový receptík.Je pravda že jeho příprava je celkem náročná ale stojí trocha námahy za velice příjemný chuťový i vizuální efekt......

Jedná se o klasickou palačinku,jen v národních barvách chutové ukrajiny.

Těsto pripravime klasicky jako na palačinky.(vajicko,hladká mouka,sůl).Práve v tom je ten trik že slané palačnky u nás nejdou.Do tech palačinek přidáš asi stopadesát gramů namletých jater.říkáš divné?Na vrch jeste na drobno osmaženou cibulku Ano je to zvláštní.Palačinky připravíme obvyklým způsobem,nejlépe na sádle.Necháme vychladnout a mezi tím si připravíme náplň do dortíku.Je to směs majonézy a třeného česneku.Já osobně tuhle kombinaci miluju,ale nebráním se kombinaci třeba z křenem,taveným sýrem,zelené sekané petželce,nebo šnitliku.Pro barvu lze pouzit treba na drobno nakrájenou papriku.Všeho dáváme AD LIBITTUM!!!tedy dle chuti i potřeby.Dulezité je se nebát a pustit svoji fantazii z uzdy.Vysledek bude potom nejen krásný na pohled ale i chuťové pohárky dostanou svou lekci do života.Na vrch muzeme celý dortík posypat strouhaným stvrdým sýrem,nejlepe aspoň dvěma druhy.

 

Příloha může být a nemusí.Já osobně preferuji všechnu zeleninu jak o rajčata,okurky,klidně cibuli.Je to na společnosti a chuti.Dají se přiložit vsechny druhy zelninových salátů.Já osobně bych tedy udělal salát z kysaného zelí a cibulí.

Nezbyvá než jen popřát dobrou chuť...!!!!

TENTO RECEPT JSEM ZVEŘNIL SE SOUHLASEM JEHO AUTORKY:

Je to bezva holka,velice příjemná a jiste Vám poradí v přípravě nejen dalsích chuťovek:

http://profil.lide.cz/l.j.a.l.j.a/profil/

 

09.Únor 2010

Bramborový želvičky.. | Recepty

no vždycky mi zbudou uvařené brambory z minulého dne...
Je jejdno jestli jsou ve slupce nebo na kostky.
Napadlo mě z nich udělat neco co je rychly a nejsou zbytky a nic se nemusí vyhazovat...
Zkoušel jsem to jenom jednou ale myslím že je to fajn..
Brambory ohřejeme a na 4oodkg prijdou 2vajíčka 2ztroužky česneku.Sůl,nebo nejaké koření opět ADD Libittum: majoránka,smes na pečené americké brambory,směs na čínu a pod.

vse dukladně promíchat na řídkou kaši,formickou nebo klestičkami na zmrzlinu vykrajovat na vymaštěný plech.Takové to želvičky necháme ve středně vyhřáté troubě asi tricet minut.Na konec jestě podle potreby zapéct na grilu a dozdobit podle své fantazie fantazie.jidlo je lehké a skoro dietní protože je bez mouky....U zdobení přeji hodně fantazie i zábavy.Protože vaření není jenom nutnost,může byt i zábavou........

želvičky můžou být na několik způsobů,na sladko a třeba i z tvarohovou náplní.Jsou prostě fajn..

no a zase ty želvičky,tentokrát jako příloha k zelí a domácí dřžtičce..

..no a zatím poslední verze želviček je plněná,s kysaným zelím a masovou nádivkou...

Studené a pokrájené želvičky lze též použít jak zavářku do polévky..jsou skvělé jako náhražka Celestýnskych nudlí.....no prostě brambory stokrát jinak..

05.Únor 2010

hodinová bábovka... | Recepty

..Miluju rychlá jídla tím spíš i deserty a i bábovku...
naučil jsem se jeden recept a už sním si vystačím nejen do formy na bábovku.
Dá se klidně
použít je tak na plech jako korpus třeba po ovoce,nebo pod čokládu,pudning.
Základem je poměr: 5,4,3,2a1
5-dílů polohrubé mouky
4-vajíčka
3-díly cukru
1-prášek do pečiva
1-díl oleje

Do misky odělit bílek od žloudků.do vetší misky dáv všechny suroviny,namíchat do konzistence těsta jako třeba na palačinky.Z bílků sníh(pár zrníček soli sníh je po tom křehčí).Vmíchat sníh,jen lehce aby se nestazil.Nalít do formy a při 175 pect do krupavé pekné krusty.
Mám naučeno a vyzkoušeno že v bábovkové formě to trvá přesně hodinu a tak stihneš ješte umyt nádobí,uklidit kuchyn a zbude jen popřát:
Dobrou chuť!!

03.Únor 2010

Tvaroh... | Recepty

  Obyčejny tvaroh....kdo by to řekl že z tvarohu se dají dělat zázraky...Tu sledké,slané nebo i barevné..

Ten tvaroh co se da koupit je celkem fajn,jen ma jednu nevyhodu,je řídky a vytéká a když do nej chceš namíchat sekané ovoce je z toho šlichta...

Dělam si tvaroh sám z domacího mléka..

do velkáho hrnce dám mlíko od včerejška a třeba i dnešni.Zahřeji zhruba na padesát stuňů(teplotu měřím jen ukazováčkem).Při stálém mícháni pomalu přidávám ocet,obycejný 8%.Míchám a ocet pomalu vytvaří staženinu,nejdřív jen malé cárečky,po chvili je z toho bílá hustá hmota a nakonec se srazí v hroudu tvarohu.Přelitím přes cedník odteče syrovátka a zbyde jen koule pěkného,tuhého tvarohu.

promačkám v prstech a zbavím zbytek syrovátky...,vychladit a pak je na každém co s ním podnikne!!

tahle je pro tebe!! | Recepty

desetiminutový guláš.... | Recepty

  Bydlím na dedině,vždycky mě trápilo když po zabijačce se všechno maso přejedlo a zbytky se házely psům.ne že by to bylo škoda,psi za to byli vděční...Můj osobní řeznik dělá z drobu a ovaru skvělou drobně nakrájenou tlačenku,co je hodne libová.

  Dal jsem do středního hrnce čtyri kolečka té tlačenky,podlil vodou, přidal osmahlou cibulku,kostku masoxu(nejlepe hovezího).Add libitum: pariky,kečupu,pepře,česnek a po deseti minutach zahustil hladkou moukou.

příloha klasická:knedlík,těstoviny brambory.chléb či rohlíky

No a je guláš jako noha!!!

02.Únor 2010

..zase guláš?? | Recepty

 

Ať vaříš ,co vaříš

zase je to jenom

GULÁŠ...

a na gulš mam odbornika na slovo vzítého

je to bezva holka : http://libimseti.cz/1Ivetta

O autorovi

  • Jméno smolicek.v
  • Bydliště Ždár nad Sázavou
  • ..hledám děvče nejlépe ze Zdáru n. S. která by mě mohla mít ráda a pro kterou bych chtěl nejen grilovat maso u mě na terase...ICQ:460542149
Můj profil

Poslední návštěvy