Festivalovy postreh

nejsem reportér ani novinár, avšak tento postreh se mi nechce nechat si jen pro sebe. Poslední dva, tri roky u nás festivaly zažívají velký boom. Jestliže se podíváte o 10 let zpátky zjístíte, že bylo pár festivalu s menší návštevností, které byly vetšinou žánrove založené.

Dnešní festivaly jsou povetšinou reklamní a masovou záležitostí pri níž se organizátori predhání v návštevnosti. Lidé, kterí ješte žádný festival nenavštíli mohou mít z televizních spotu pocit, že festival je plný skákajících cvoku posilnených pivem na hudbu pripomínající rev.

I tak by se to dalo brát, já bych to však nevidela, tak cerne. Ten kdo byl na nejakém festivale, ví jak to doopravdy chodí. Pro fajnovky a citlivky to asi nebude uplne ono, ale my praví zálesáci si už nejak poradíme. Nás težká krosna, špatné pocasí ani dlouhá cesta do stanového mestecka nemuže rozházet. Obcas stojíme po kotníky ve vode, brodíme se blátem, ale vždy s dobru náladou. Když prší a je zima, schováte se do pláštenky a rumík vás zahareje, když je teplo, skocíte do reky a osvežíte se pivkem.

Otázkou zustavá, zda-li si clovek na festivalu vubec odpocine? Nejlépe je prijet na festival o den dríve i tak už je mnohdy problém postavit stan na príhodném míste, tak, abyste byli se všemi kamarády pohromade. Nekdy je dobré posilnit se alkoholem již behem cesty, zejména, když prší, nevnímáte pak, do ceho stavíte stan. Jen ráno pak možná nebude verit svým ocím.

Již první vecer bývá pro nedockavce pripraven program v podobe rockotéky, dj, nebo méne známých kapel. Po první témer probdelé noci, kdy chce clovek využít toho, že zatím ješte nehrají jeho oblíbenci, vstává s bolící hlavou prípadne menšími okny. Procházka po okolí, do obchodu ci alespon do nejbližší hospody Vás probere k životu a po prvním ranním pivku opet chytnete tu správnou náladu.

První kapely – neboli zacátek festivalu dopíjíte piva (pokud zrovna mezi prvními nehraje vaše oblíbená kapela) a pomalu se fizicky ( nekdo fyzicky :D) pripravujete. Je to treba, protože od této chvíle se až do vecera nezastavíte, nabeháte desítky kilometru od stage ke stage, jen abyste nepromeškali kapely, které chcete videt. Ve volných chvílích, kdy zrovna nic nehraje, beháte pro pivko, prípadne si dáte „cígo“, pri velkých parnech si odbíháte mácet hlavu do pristavených koryt, nebo rovnou skácete do prilehlé reky, která se v okolí vetšiny porádaných festivalu vyskytuje. Vecer (pozn. redakce: festivalový vecer zacíná ve 00:00) jste tak akorát schopni složit své telo do pivního stanu, prípadne se s kamarády namackáte pokud možno do nejvetšího stanu a pijete alkoholové zásoby, které se ukrývaly v útrobách vašich krosen.

Druhý den vstáváte obvykle s obludou – které se ríká opice. Nohy bolí, jen velmi obtížne si vybavujete, jak jste se dostali do stanu a co všechno jste vypili. To, že válením v tráve nebo v cajovne u vodní dýmky, promeškáváte další ze svých oblíbených kapel vám již nevadí, preci se neztrháte. At si parí ti, co prijeli až dnes. S pricházejícím vecerem a stoupajícím promile opet ožíváte a vydáváte se do davu festivalových nadšencu, plni energie se cpete vpred pod podium, abyste videli zblízka plešatého rockera s pupkem. Pri prodírání džunglí tel pošlapete x nohou a ani drobné oderky uštedrené roztanceným davem vás nemužou odradit od prvotního plánu. Po doznení tónu poslední skupiny se príjemne zpoceni a unaveni vydáte do stanového mestecka, kde se naskýtají dve možnosti: Bud lehnete znaveni do stanu nebo si ješte užijete festivalovou náladu dojezdem nekde poblíž v pivním stanu.

Ráno pak už jen zbývá se zabalit a spolu s davem se protlacit do vlaku, který vás snad bezpecne doveze domu. Dobrou teckou na zakoncení muže být obed v hospudce, kde spolu s kamarády proberete všechny duležité momenty. Napríklad jak se Evžen rozbil toi toi, nebo jak Láda zapomnel tycky od stanu.

Z toho, co jste precetli by se opravdu mohlo zdát, že festival je zejména o alkoholu a jeho vyznavacích. Tento fakt nelze popřít, ovšem videla bych pozitivum. Clovek unavený beháním a alkoholem zmešká svojí oblíbemou kapelu, avšak posadí se u stage, kde není tolik lidí a poslouchá pro nej neznámou skupinu, která ho muže zaujmout. Je zde tak šance pro nové zacínající kapely. Další pozitivum festivalu je pohodová atmosféra prispívající k navazování nových pratelství a utužování kamarádství. Práve na festivale máte možnost poznat blíže své kamarády a zjistit jací doopravdy jsou (pekní alkoholici).

Tak ci tak..sláva..nazdar..výletu..a zase za rok na festu..