16.Březen 2008 (My life)
Slovo které jsme vybral pro dnešní den by se nejspíše dalo zařadit do škatulky lékařských výrazů, jež jsem tedy v plánu vysvětlovat neměl, ale používá se i v běžném životě a navíc nemoc s ní spojená mi příjde celkem zajímavá, tak mě neodsuzujte předem.
  Obsese jako taková znamená vtíravé či nutkavé myšlenky, které ve vás můžou hlodat například pokud vaše přítelkyně pojede kalit na chatu s pěti dalšími přislušníky opačného pohlaví a hodlá tam strávit noc. Dle mého názoru obsese celkem oprávněná, ale to nechám na vašem uvážení. Horší ale je, pokud  svou přítelkyni bez dozoru nepustíte ani na krok, protože se bojíte že vás někde podvede. To se dá samozřejmě nazvat mnohem známějším výrazem - žárlení, avšak v tomto případě to skoro až hraničí s poruchou jež se nazývá obsedantně kompulzivní porucha.
  Například člověk který když odchází z bytu, dvakrát zkontroluje zda jsou zavřené kohoutky, obejde všechny okna, zamkne a po dvoustech metrech se stejně vrátí aby to mohl udělat ještě jednou, je typickým zástupcem lidí trpících obsedantně kompulzivní poruchou. Kompulze je způsob jež lidem pomáhá vyrovnat se svou svou obsesí. Někdo například dělá všechno třikrát, někdo oťukává hydranty. Opravdu zajímavé, i když trpět bych tím nechtěl. Tato choroba je také poměrně oblíbená u filmových tvůrců, viz. například Lepší už to nebude, Můj přítel Monk, Svět podle Prota a spousty dalších filmů a seriálů kde se tato nemoc objevuje. 

Komentáře:

andy516 (16.03.2008 22:13:16)říká...

Ja zapomnel *18*

tele.kom (16.03.2008 22:10:28)říká...

Ty jsi přece andy, nemáš žádný poruchy...

andy516 (16.03.2008 22:03:04)říká...

Kontroluju, jestli mi neprisel novy vzkaz na Libku kazde 3 minuty, i kdyz mi chodi v prumeru tak jeden za dva dny. Je to ta porucha?

Přidej komentář

<< Domů