26.Říjen 2008 (My life)

Již jsem se smířil s tím že se občas stávají věci nad kterými zůstává rozum stát. Nicméně to co jsem se před chvílí dočetl na musicserveru mi poměrně dost hnulo žlučí. Nevím kolik vám řekne skupina Primal Scream. Pro mě to není žádná srdeční záležitost, ale pár písniček jsem od nich ve winampu točil. Jedna jejich píseň - Some Velvet Morning dokonce byla použitá v reklamě jednoho našeho operátora. Tuším že Eurotel, ale nejsem si jistý. Dalším protagonistou v tomto bizardním příběhu je rádio Wave. V našich severočeských zeměpisných šířkách nenaladitelné, ale nemusíte se vztekat, jelikož i ve středních čechách kde jistou dobu svou frekvenci mělo, již není. Tudíž v současné době je rádio Wave pouze internetovým rádiem se zaměřením na alternativní hudbu pro mladé. Pro představu tam můžete slyšet vše od indie přes elektronickou hudbu až po hip hop. Důvodem jež zapříčinilo konec tohoto rádia na FM frekvenci byla rada Českého rozhlasu pod nějž Wave spadá. Těžko říci co doopravdy pánům a dámám v této komisi tolik vadí, ale rozhodli se s tímto alternativním rádiem bojovat všemi možnými prostředky a zřejmě je nezajímá, jak nesmyslné záminky si vymýšlejí.
  V pátek a sobotu vysílá Wave pořad, moderovaný v angličtině. Obyčejný člověk by si zřejmě řekl, že je to výborný nápad k procvičení angličtiny. Tuším, že v Dánsku  používají dokonce nejsledovanjší tamní televize místo dánštiny angličtinu. Hádejte dvakrát, jak asi umějí Dánové anglicky? Nicméně paní Jaklová z Rady ČRo dokazuje, že na tento přístup lze nahlížeti i jinak...

"Já se přiznám k tomu, že když jsem se dozvěděla o tom, že Český rozhlas jako médium veřejné služby vysílá dvě hodiny, a teď navíc je to ještě více, protože je to dvouhodinovka v pátek i v sobotu, v angličtině, bez překladu a nejde o jazykový kurz, tak jsem byla šokována."

A jaký šok jí musel čekat když v tomto pořadu zazněla píseň Swastika Eyes od již zmiňované skupiny Primal Scream.. No, napadá mě že asi opravdu veliký. A možná se při tom i o něco praštila a spolu s ní i další členové rady. Jinak si tedy nedokáži vysvětlit jak mohli rádio Wave obvinit z propagace fašismu. Ano, je všeobecně známo, že symbol svastiky zneužila v první polovině 20. století NSDAP jako svůj symbol, avšak svastika jako taková je mnohem mnohem starší, takže už jenom proto přeci nelze někoho odsuzovat za použití tohot slova v písni. O to ale ani tak nejde. Na jednání této rady zazněl "překlad" textu písně. Behold!

Swastika Eyes
Your soul don’t burn, You dark the sun
You rain down fire on everyone
Scabs police government thieves
Venal psychic amputees, your parasitic, your syphilitic

Swastika eyes, she got swastika eyes
I’ll vent my spleen
I’ll keep my dreams

Hákový kříž v očích

Vaše duše hoří             
Ať sype oheň na každého        
Stávkokaze, policii, vládní zloděje  
Parazitický syfilitiky         

Máš oči hákového kříže       
Vyliji si svou sklíčenost     
Udržuji si svou touhu

Zaprvé je to překlad naprosto dementní a za druhé se asi nikdo nepozastavil nad tím co tím Primal Scream chtěli říci. O Primal Scream by se dalo říci hodně věcí, ale nazi kapela je zřejmě to poslední co by mě napadlo. To že si rada ČRo nedokáže zaplatit překladatele který umí anglicky je výmluvné. Ještě výmluvnější je to, že tam nesedí jediný člověk který ovládá angličtinu alespoň na takové úrovni aby rozeznal kladnou větu od záporné a pozastavil se nad kvalitou překladu. Lidem co tam sedí zřejmě stačí v rádiích Michal David a dechovka. Mě, ale ne. Asi nejvíc co proti tomu mohu udělat je napsat tenhle, na mně extrémně dlouhej článek a podepsat petici která se na internetu objevila. Odkaz tady

Nakonec ještě ukázka smýšlení člověka, který Český Rozhlas vede.

Richard Medek, programo výředitel ČRo

"Já bych byl zastáncem toho, aby, pokud by mělo existovat rádio pro mladé,aby to byla mainstreamová záležitost, která bude mít dopad na širokospektrální skupinu mladých lidí, převážně studujících,středoškoláků a vysokoškoláků. Tato menšinová skupina podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle."

...

"A myslím si, že byla zvolena špatná cesta v počátku. To je můj názor.
A to znamená – já si todlecto ověřim. A pokud to tak je - předpokládám,že to tak je – tak můžu navrhnout jenom jediný. A to jezrušení toho pořadu s okamžitou platností.
A já dokonce nevim, jestli bychom se neměli začít zamýšlet nad tím,jestli Radio Wave, respektive, v uvozovkách, „stanice promladý“, má vůbec právo - v takovýhle formě, a v takovýmhle jaksi obsahu, a takovýmhle záměru - právo na život."

Celý přepis jednání rady najdete tady

Komentáře:

pesatmichal (28.10.2008 17:19:26)říká...

Citace z jednání rady:

Když jsme si tedy nechali udělat překlad toho, co se tam vysílá, tak jsem docela znepokojená. Protože víte, že Radio Wave jako stanice pro mladé, působí na lidi nehotové, na lidi, kteří si teprve utvářejí své názory, svůj přístup k životu. Já sama mám šestnáctiletého syna a vím, co to obnáší.

A samozřejmě, byť je to kultura, která jistě těmto dětem vyhovuje z nějakého důvodu – různé ty skupiny, které tam jsou, tak jako my jsme měli svoje skupiny a smáli jsme se našim rodičům, co že to poslouchají, a teď se smějí naše děti nám, co my to posloucháme. Ale tady nejde o to, že by snad tato produkce měla být zakazována, ale znovu upozorňuji: Český rozhlas je médium veřejné služby, které je placeno z peněz poplatníků. A to, co tam zaznívá, považuji za docela vážné, protože na tyto děti, které ještě nemají utvořený jasný vztah ke světu, k realitě, to může mít vliv.

Myslím, že by mohla 16-ti letého syna mít vlastní názor, i když je podle ní špatný, neboť na to přijde jedine sám. Je až nelogické, jak se všichni snaží chránit mládež před vším negativním, když je to následně k ničemu, protože svět je taky trochu negativní a špatný. Tak proč ve 21. století ukazujeme svět, který je plný zla, dobra i všeho okolo jenom růžově? Realita je krutá, ale zalepit dětem oči prostě nepomůže ...

whisler (27.10.2008 09:55:49)říká...

Takže ho konečně zrušili??? Uf nesnášim takovou fa-propagandu....:D

andy516 (27.10.2008 00:02:42)říká...

U nas nikdy nenechaji poradne vysilat normalni radio proste

Přidej komentář

<< Domů